Prihlásiť
Vitajte, Hosť
Užívateľské meno: Heslo: Pamätať si ma
Vitajte na novom fóre!
Máte skúsenosti z lesníctva, s ktorými sa chcete podeliť?
Zaujímajú Vás názory ostatných? Zapojte sa do Fóra o lese!
Všetkých tu vítame a tešíme sa na Vaše príspevky!
Nové príspevky môžu v tejto kategórii pridávať a komentovať iba registrovaní.

TÉMA: Katastrálne portály

Katastrálne portály 07.01.2022 11:45 #1

V Katastrálnom portále ÚGKK doteraz prístupnom s web kontaktom www.katasterportal.sk/kapor/ sa môžeme v novinke z 10. 9.2021 dočítať:
ÚGKK aj v zmysle kontroly Najvyššieho kontrolného úradu SR o duplicitnom prevádzkovaní informačných systémov naplánoval utlmovanie a v budúcnosti aj úplné odstavenie KP.
KP ako starý a prežitý portál už nespĺňa štandardy požadované pre informačné technológie vo verejnej správe a ÚGKK aj z tohto dôvodu odporúča vo všetkých prípadoch používanie nového portálu ESKN kataster.skgeodesy.sk/eskn-portal/, ktorý tieto štandardy spĺňa.
Práca v starom kataster portále mi pri sprístupňovaní toho, kde sa chcem dostať nenásilne vlievala do hlavy, že sa republika delí na kraje aj s ich názvami, čím som si mimovoľne obnovoval v hlave to, čo sa mi pravidelne v mojich mozgových závitov zastiera hmlou zabudnutia. Podobne je to aj s okresmi v kraji. A dáva sa mi aj možnosť prehliadnuť zoznam obcí v okresoch. Tento milý zemepis nový portál ESKN nepozná. Namiesto toho hneď hupky dupky sa dostávam do katastra požadovanej obce. Tak starý, ako aj nový portál majú pre zamedzenie návalu zapracovaný aj zdržiavací prvok. V starom systéme sme museli do toho správneho okienka prepísať vypísaný text. V novom sa nám vysvieti okno s viacerými obrázkami a mi máme označiť tie, kde sa nachádza nejaký predmet. Je to módny trend. Kto dobre vidí a je dobrý pozorovateľ ten by s tým nemal mať problém. Ak portál nie je zaťažený, tak sa spomaľovacia akcia nekoná. Ak sa koná, tak mi ako nie dobrému pozorovateľovi lezie na nervy.
Informačný systém, ktorý používam v našom pozemkovom spoločenstve je svojim spôsobom založený na filozofii listov vlastníctva katastrálneho úradu. Mojim cieľom pri vyhľadávaní v portáli býva preto najčastejšie list vlastníctva. Zobrazenia listov vlastníctva v starom a novom portáli sa líšia. Staré zobrazenie listu vlastníctva je priestorovo úspornejšie. v novom je to možno prehľadnejšie. Ale priestorovo rozšafnejšie. Kto potrebuje mať list vlastníctva v papierovej podobe a chce na papieri ušetriť, ten nech si ho vytlačí v starom portáli. Šesť strán v starom spracovaní, 11 v novom.
Tak v starom ako aj v novom portále sú sprístupňované len aktuálne vlastnícke riadky. Teda nedá sa z nich zistiť, kto je predchodca súčasného vlastníka. Pre strýčka príhodu si odkladám jednotlivé listy vlastníctiev s ich staršími aj najnovšími informáciami. Samozrejme, že si ich neodkladám v papierovej podobe. Neuvítal by som s radosťou, ak by mali na disku a či inde zaberať väčšie miesto ako doteraz. Ten papierový rozdiel ma uviedol do omylu. Myslel som si, že sa to neželane prejaví aj v nároku väčšie miesto na disku.
Bol som milo prekvapený, že som sa mýlil. Pri novom spracovaní som zistil úsporu okolo 13 kBytov.
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Príspevkov: 124
  • Získaných poďakovaní 2
  • Karma: 0
Príspevky môžu pridávať registrovaní a prihlásení návštevníci
Moderátori: ekart

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora