Prihlásiť

SLsK navrhla zjednodušenie procesu

Problémy so žiadosťami o platbu v rámci programu rozvoja vidieka

V ostatných pätnástich rokoch sa podpora lesného hospodárstva na Slovensku uskutočňuje hlavne z prostriedkov Európskej únie a to prostredníctvom opatrení v rámci Programov rozvoja vidieka. Počas tohto obdobia bola podpora zameraná najmä na realizáciu projektov ozdravných opatrení, výstavbu a rekonštrukciu lesnej dopravnej siete a obnovu lesnej techniky. V oblasti neprojektových podpôr sa pozornosť zamerala na územia NATURA 2000 a environmentálne platby. Podpora má pozitívny efekt na stav našich lesov a čiastočne prispieva aj k zlepšuje ekonomickej situácie úspešných žiadateľov o podporu z radov majiteľov a obhospodarovateľov lesa.

Na druhej strane tento typ podpory vyžaduje náročnú prípravu projektov a ich implementáciu. Žiadatelia musia plniť podmienky, vyplývajúce nielen z národnej, ale aj európskej legislatívy. Ďalej sa podmienky výziev často menia počas prípravy a realizácie projektov. Preto je potrebná včasná príprava jednotlivých výziev, kedy sa zadefinujú všetky jej podmienky, a navrhnú sa kontrolné mechanizmy s cieľom efektívneho čerpania finančných prostriedkov určených pre lesné hospodárstvo. Dôraz je ale potrebné klásť na žiadateľa a vytvoriť taký systém, aby bol pre neho zrozumiteľný a príprava a realizácia projektov ho nezaťažovala nadmernou byrokraciou. Je potrebné zdôrazniť, že potencionálni prijímatelia podpory sú veľmi rôznorodí.

Na jednej strane sú to štátni a mestskí obhospodarovatelia lesa, ktorí majú odborné kapacity na prípravu projektov (ide hlavne o podklady súvisiace s prípravu verejného obstarávania). Úplne iná je situácia pri urbároch a súkromných vlastníkoch lesa, ktorí tieto činnosti musia zabezpečovať prostredníctvom externých agentúr, čo predražuje a často sťažuje celý proces. Preto je nevyhnutné zjednodušovať systém čerpania pomoci pre celý sektor lesného hospodárstva.

Slovenská lesnícka komora je v tejto oblasti veľmi aktívna a v rámci Monitorovacieho výboru pripomienkuje nielen všetky materiály, týkajúce sa prípravy a realizácie podpory, ale navrhuje aj konkrétne riešenia. Základnou filozofiou Slovenskej lesníckej komory v oblasti podpory lesného hospodárstva je, aby sa kontrola sústredila na výsledok podpory, a nie na procesy dosiahnutia výsledku.

Systém zameraný na kontrolu procesu, a nie na výsledok podpory

Preto Slovenská lesnícka komora uvítala zavedenie štandardnej stupnice jednotkových nákladov do opatrení na podporu lesného hospodárstva, kedy boli stanovené sumy podpory pre jednotlivé lesnícke výkony a tým odpadla povinnosť realizácie verejného obstarávania. Po prvýkrát sa tento systém realizoval v roku 2020 (výzva č. 45/PRV/2020 zameraná na obnovu lesov). V rámci tejto výzvy boli podporované tri činnosti, zamerané na obnovu lesa (príprava plôch na zalesňovanie a samotné zalesňovanie) a celoplošná ochrana lesných kultúr formou oplocovania.

Pôdohospodárska platobná agentúra v lete 2023 zverejnila formulár žiadosti o platbu vrátane povinných príloh k  výzve. Prijímatelia sú povinní predložiť viacero povinných príloh (napr. doklady z účtovníctva vrátane dodacích listov, bankové výpisy, sprievodné listy reprodukčného materiálu, fotodokumentáciu s GPS, lesnú hospodársku evidenciu...). Uvedené dokumenty je potrebné predložiť pre jednotlivé výkony a súčasne prijímateľ musí dodržať realizáciu projektu v jednotkách priestorového rozdelenia lesa, ktoré sú predmetom projektu.

V praxi sú však uvedené činnosti často realizované po dobu viacerých mesiacov, resp. rokov, čo má za následok vystavovanie viacerých faktúr na jednotlivé výkony resp. jednotky priestorového rozdelenia lesa. Obdobne musí prijímateľ postupovať aj pri dokladovaní realizácie projektu vlastnými zamestnancami/zdrojmi. Zároveň ak prijímateľ zrealizuje projekt s nižšími skutočnými nákladmi, musí dokladovať zaúčtovanie všetkých výdavkov týkajúcich sa projektu, minimálne v sume uvedenej v žiadosti o platbu.

Takto nastavený systém sa opäť zameral na kontrolu procesu, a nie na výsledok podpory. Systém dokladovania je náročný, ak nie nevykonateľný. Je potrebné zdôrazniť že systém podpory prostredníctvom štandardnej stupnice jednotkových nákladov sa použil aj vo výzvach č. 58/PRV/2022, 61/PRV/2022 a 69/PRV/2023 s tým rozdielom že oproti trom podporovaným činnostiam z výzvy č. 45/PRV/2020 je oprávnených 9 až 16 činností. Pri budúcom podávaní žiadostí o platbu, hrozí že prijímatelia nebudú schopní pripraviť žiadosti o platbu a PPA ich overiť. 

Slovenská lesnícka komora aj na základe informácie od svojich členov reagovala na tieto problémy a požiadala Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka o riešenie tejto situácie. Zároveň Slovenská lesnícka komora navrhuje zjednodušiť proces dokladovania realizáciu podporovaných činností napr.:

  • overením na základe kontroly orgánov štátnej správy na úseku lesného hospodárstva,
  • resp. overením vykonania na základe lesnej hospodárskej evidencie (v prípade ukončeného roka) alebo porastovými kartami (v priebehu roka),
  • resp. čestným prehlásením odborného lesného hospodára (alebo štatutára prijímateľa).

Slovenská lesnícka komora verí, že sa nájde spôsob ako zjednodušiť proces predkladania žiadosti o platbu a alokovaná podpora pre majiteľov/obhospodarovateľov lesa bude efektívne využitá pre rozvoj lesov na Slovensku. 

                                                                                                                                              Ing. Milan Sarvaš, PhD.  

Hlavné správy

Revízia ochranného statusu vlka v Európskej únii: Prekategorizovanie z prísnej na jednoduchú ochranu šelmy je ohrozené

Revízia ochranného statusu vlka v Európskej únii: Prekategorizovanie z prísnej na jednoduchú…

O čom sa píše

Zástupcovia členských štátov nedospeli počas rokovaní 15. mája 2024 k dohode o revízii ochranného statusu vlka v Európskej únii, ako ho...

Prečítajte si viac
Lesy mesta Spišská Belá vysadili za 30 rokov 6,45 milióna stromčekov: Počas 10. ročníka dobrovoľníckej akcie Zasaď svoj strom bolo zasadených vyše 4 000 sadeníc

Lesy mesta Spišská Belá vysadili za 30 rokov 6,45 milióna stromčekov: Počas…

O čom sa píše

V lesoch mesta Spišská Belá vysadili v rámci 10. ročníka dobrovoľníckej akcie Zasaď si svoj strom viac ako 4 000 stromčekov. Konateľ...

Prečítajte si viac
TÝŽDŇOVKA: Angažovaným lesníkom v stavovskej komore pribúdajú šediny, volajú po omladení členskej základne

TÝŽDŇOVKA: Angažovaným lesníkom v stavovskej komore pribúdajú šediny, volajú po omladení členskej…

Aktuálne

Tento týždeň sa uskutočnilo jubilejné 30. valné zhromaždenie Slovenskej lesníckej komory, na ktorom zarezonoval okrem iných aj vážny, generačný problém...

Prečítajte si viac
Lesnícki vedci: Jedľa môže byť kľúčovou drevinou v porastových zmesiach, lepšie odolávajúcich klimatickým extrémom

Lesnícki vedci: Jedľa môže byť kľúčovou drevinou v porastových zmesiach, lepšie odolávajúcich…

O čom sa píše

Jedľa má v regióne strednej Európy značný historický i hospodársky význam, ktorý prevyšuje jej súčasné zastúpenie v lesných porastoch, ktoré...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora