Prihlásiť

30. ročník Dní sv. Huberta

Rok 2022, v ktorom si svätoantonskí múzejníci pripomínajú 60 rokov od svojho založenia spolu so spoluorganizátormi zorganizovali očakávaný jubilejný 30. ročník celoslovenských poľovníckych slávnosti Dni sv. Huberta. Ten sa niesol tradične v duchu odkazu legendy o sv. Hubertovi „zver nielen loviť, ale v prvom rade chrániť a pochopiť jej význam v prírode“.

Po trojročnej prestávke počas rekonštrukcie kaštieľa v rokoch 2019 a 2020 ako aj neželanej pandémii prilákalo skvelé slnečné počasie v prvý septembrový víkend tisíce návštevníkov do svätoantonského kaštieľa.

Novinkou bolo sústredenie hlavného programu so slávnostným otvorením do historického parku, kde sme sa stretli s úžasnou odozvou od návštevníkov a kladným hodnotením v podobe „príroda je chrám“. Vynovené nádvorie patrilo k oddychovej kultúrnej zóne s programom lesníckej a poľovníckej pedagogiky pre najmenších. Na otvorení nechýbali vzácni hostia, ktorých privítal riaditeľ múzea Ing. Štefan Engel, PhD. a rovnako ako pred 30-timi rokmi ich privítal básňou od Jozefa Milučkého „Hora“, ktorú sám zarecitoval. Na pódiu zaznela hymna Slovenskej poľovníckej komory v podaní sólistu Opery Slovenského národného divadla Otokara Kleina so sprievodom lesných rohov a členov Klubu trubačov SR.

Pred slávnostnými príhovormi bol na pódium prizvaný bývalý riaditeľ múzea Ing. Marian Číž, ktorému sa súčasný riaditeľ poďakoval za jeho prácu v prospech múzejníctva a osobného prínosu pre DSH a odovzdal mu časovú schránku v podobe zapečateného ručne vyrobeného džbánu od hrnčiara Fialu z Brehov s odkazmi od zamestnancov a jeho priateľov či nadšencov.

Nasledoval príhovor ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuela Vlčana, pod záštitou ktorého sa Dni sv. Huberta konali.

Slávnostne boli odovzdané rezortné vyznamenania MPRV SR zaslúžilým pracovníkom za významné zásluhy o rozvoj poľovníctva na Slovensku a ocenenia Slovenského poľovníckeho zväzu. Tichou spomienkou bolo odovzdanie ocenenia In memoriam Dionýzovi Sárközimu, uznávanému a jedinečnému umeleckému rezbárovi s poľovníkovi.

Hlavnou témou programu bolo jubileum – 30 ročníkov celoslovenských slávností, ktoré návštevníkom priblížilo hudobno-slovné pásmo „Tri desaťročia Hubertových slávností“, ďalej kompletné predstavenie osobností a organizácií uvedených do Siene úcty a slávy poľovníctva na Slovensku od roku 2010 ako aj predstavenie hlavných organizátorov.

Tradične si mohli návštevníci pozrieť expozície kaštieľa, výstavu „Poľovnícka galéria“ a „Tri desaťročia Hubertových slávností“ v sýpke, ukážky sokoliarov, prezentáciu slovenského hrubosrstého stavača, špeciálnu klubovú výstavu alpských jazvečíkovitých duričov, lukostrelcov, remeselníkov a atraktívny rybolov.

Medzi novinky patrilo aj uvedenie do života 3 kníh: „Životy kolorované myslivosti“ od Oldřicha Koudelku, reprezentačná kniha múzea “Kaštieľ vo Svätom Antone“ a Zborník múzea vo Svätom Antone, ktorý niesol meno „Hubertovský špeciál“. Návštevníci so záujmom sledovali aj detské divadelné predstavenie „Legenda o sv. Hubertovi“ v podaní žiakov ZŠ F. Coburga vo Sv. Antone.

Veľký úspech má už niekoľko rokov Hubertovská kvapka krvi, ktorej sa zúčastnilo 22 darcov. Na nádvorí mohli návštevníci obdivovať rekordné trofeje jeleňa, daniela, diviaka či srnca. Súťažilo sa o Naj bradu, Poľovnícku fotografiu, Poľovnícky klobúk, hádzanie flinty do žita alebo Poľovnícky nôž.

Sobotné popoludnie patrilo Majstrovstvám Slovenska vo vábení jeleňov a Majstrovstvám Slovenska vo vábení ostatnej zveri.

Vyvrcholením 30. ročníka bola tradične Svätohubertovská omša so sprievodom s uloveným jeleňom a darmi prírody, ktorú celebroval dekan banskoštiavnickej farnosti d. p. Ďurdík a miestny pán farár Michal Baláž.

Oslavy sv. Huberta sa niesli skutočne v príjemnej a pokojnej atmosfére. Slávností sa zúčastnilo približne 7 tisíc návštevníkov – milovníkov prírody.

 

Ing. Štefan Engel, PhD.

riaditeľ Múzea vo Sv. Antone

Hlavné správy

Memorandum o spoločnej starostlivosti o Ždánický les na juhovýchodnej Morave: Inovatívne postupy v hospodárení a ochrane

Memorandum o spoločnej starostlivosti o Ždánický les na juhovýchodnej Morave: Inovatívne postupy…

O čom sa píše

Na spoločnej starostlivosti o Ždánický les sa v memorande podpísanom na juhovýchodnej Morave zhodli  minister pôdohospodárstva ČR Marek Výborný, minister životného...

Prečítajte si viac
Náhodná ťažba kalamitného dreva v Národnom parku Nízke Tatry: Zlý zdravotný stav lesných ekosystémov v oblasti a šírenie škodlivých činiteľov z okolitých lesov

Náhodná ťažba kalamitného dreva v Národnom parku Nízke Tatry: Zlý zdravotný stav…

Aktuálne

Dvojica cenných chránených lokalít v Nízkych Tatrách je podľa mimovládnych ochranárov z občianskeho združenia (OZ) Prales a iniciatívy My sme...

Prečítajte si viac
Spochybnené pasenie kráv v národnom parku: Prínos chovu hospodárskych zvierat, koní a agroturizmu v starostlivosti o horské či podhorské lúky a pasienky

Spochybnené pasenie kráv v národnom parku: Prínos chovu hospodárskych zvierat, koní a…

O čom sa píše

Pasenie kráv na Snilovskom sedle v Národnom parku Malá Fatra môže byť v rozpore s ochranou prírody. Upozornila na to...

Prečítajte si viac
Rapídny pokles turistov v Slovenskom raji: Dôvodom aj obavy zo stretov s medveďmi

Rapídny pokles turistov v Slovenskom raji: Dôvodom aj obavy zo stretov s…

O čom sa píše

Hoteliéri v Slovenskom raji hlásia rapídny pokles turistov. O prepade hlavnej turistickej sezóny hovoria aj predajcovia suvenírov, či majitelia gastro...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora