Prihlásiť

Digitálny atlas „Škodcovia drevín“ www.skodcoviadrevin.sk

Potrebujete identifikovať hmyz, huby alebo iné organizmy, nachádzajúce sa na stromoch a kroch?
Pracovníci Lesníckej ochranárskej služby sú autormi niekoľkých publikácií na determináciu škodcov drevín. Okrem knižných publikácií vyvinuli aj digitálny atlas škodcov.

V atlase nájdete široké spektrum hmyzu, húb a iných škodcov. Atlas popisuje takmer 500 druhov a je priebežne aktualizovaný. Druhy sú v atlase zoradené abecedne. Každý škodca je popísaný na samostatnej karte. Informácie o škodcoch sa dajú jednoducho filtrovať podľa zvolených parametrov: podľa hostiteľskej dreviny; podľa časti dreviny, kde poškodenie spôsobujú; podľa významnosti a ďalších vlastností. Užívateľ jednoducho vyfiltruje druhy, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobili dané poškodenie.

Viac informácií ako používať digitálny atlas „Škodcovia drevín“ nájdete na:

https://www.skodcoviadrevin.sk/uzitocne-informacie/ako-pouzivat-tento-atlas

Zámerom atlasu je pomôcť orientovať sa v širokom spektre škodcov, ktoré môžu poškodzovať naše stromy a kry v lese, v záhradách, parkoch a pod. Použitá symbolika a text majú pomôcť k čo najrýchlejšej determinácii príčiny poškodenia. Pre overenie správnosti determinácie a pre získanie doplňujúcich informácií odporúčame siahnuť aj po ďalších zdrojoch informácií.

Karta každého škodcu obsahuje stručný opis daného druhu, symptómy, hostiteľské dreviny, miesto poškodenia, významnosť druhu, kategóriu škodcu a ďalej informáciu, či bol alebo nebol výskyt daného druhu zaznamenaný na Slovensku, ako aj údaj, či ide o domáci alebo invázny druh. 

Karta druhu obsahuje jednu alebo viacero fotografií s krátkym popisom. Na hlavnej stránke sa zobrazuje len časť fotografií. V prípade, že sa na stránke organizmu nachádza viac fotografií, je potrebné otvoriť galériu „zobraziť celý album“.

V prípade, ak užívateľ nie je schopný identifikovať škodcu alebo príčinu poškodenia, škodcu identifikujú pracovníci LOS a informáciu o danom škodcovi pošlú emailom späť zadávateľovi.

Údaje a fotografiu poškodenia /škodcu je možné zadať cez formulár na linku http://www.skodcoviadrevin.sk/urcime-skodcu, ktorý je prístupný na domovskej stránke.

V prvom kroku zadávateľ označí do mapy lokalitu, kde škodcu objavil. V ďalšom kroku je pre identifikáciu škodcu potrebné nahrať jeho fotografiu. Kvalita a detail fotografie sú rozhodujúce pre správnu determináciu. Celkovo je možné nahrať 4 fotky. Ďalej zadávateľ vloží kontaktné údaje, hosťovskú drevinu a časť, na ktorej sa vyskytuje (kmeň, listy...). Nie je potrebné zadávať celé meno, ani iné osobné údaje. Dôležitá je emailová adresa a „nick“, ktorým Vás oslovia zamestnanci LOS po determinácii. Svoj dotaz aj dotazy iných užívateľov nájdete tu: https://www.skodcoviadrevin.sk/zoznam-ziadosti.

V roku 2021 bude spustená aj off-line verzia atlasu, ktorú momentálne pracovníci LOS pripravujú. Túto verziu bude možné stiahnuť do telefónu a bude prístupná aj na miestach bez pokrytia internetového signálu.

Nikolov Ch., Zúbrik M., Kunca A. a kolektív LOS

Hlavné správy

Riport: Na 18. ročníku Lesníckych dní v Kežmarku bolo vyše 1 250 detí, organizátori ocenili zaslúžilých lesníkov, prezentovali výročie veľkej kalamity a modernizáciu lesníctva

Riport: Na 18. ročníku Lesníckych dní v Kežmarku bolo vyše 1 250…

Aktuálne

Napriek chladnému počasiu navštívilo včera 18. ročník Lesníckych dní v Kežmarku viac ako 1 250 detí z materských a základných škôl celého...

Prečítajte si viac
Tri české ministerstvá pripravili Surovinovú politiku pre drevo: Skrátka viac dreva a menej betónu

Tri české ministerstvá pripravili Surovinovú politiku pre drevo: Skrátka viac dreva a…

Aktuálne

Až štvrtina novopostavených budov by v roku 2035 mohli byť drevostavby. Česká republika chce v budúcnosti podporiť väčšie využitie dreva...

Prečítajte si viac
LESY SR očakávajú rozširovanie územia napadnutého lykožrútom: Zvýšený dôraz na monitoring šírenia podkôrneho hmyzu

LESY SR očakávajú rozširovanie územia napadnutého lykožrútom: Zvýšený dôraz na monitoring šírenia…

Aktuálne

Štátny podnik LESY SR očakáva, že územie napadnuté lykožrútom na Horehroní sa bude rozširovať, monitorované preto budú aj susedné okresy...

Prečítajte si viac
Ing. Julián Tomaštík, PhD. laureátom Ceny prof. Štefana Korpeľa za rok 2024: Lesnícky život spätý s Mestskými lesmi Košice

Ing. Julián Tomaštík, PhD. laureátom Ceny prof. Štefana Korpeľa za rok 2024:…

O čom sa píše

Ing. Julián Tomaštík, PhD., získal Cenu prof. Štefana Korpeľa, ktorá mu bola odovzdaná v rámci Lesníckych dní 19. apríla 2024 dekanom...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora