Prihlásiť

Pomôže nám stabilita dodávok dreva a cenotvorba na základe vývoja trhu v aktuálnom čase

Rozhovor s Ing. Pavlom Vargom konateľom LESAGRO, s.r.o.

Môžeme stručne nahliadnuť do histórie Vašej firmy? Čo predchádzalo jej vzniku?

Spoločnosť Lesagro s.r.o. založil v roku 2002 jeden zo súčasných spoločníkov.

Pôvodne sa nevenovala piliarskej výrobe. V roku 2005 došlo vo firme k zmene vlastníckych pomerov a následne ku kúpe časti areálu bývalej Tatra nábytkárne Pravenec. Treba ešte pripomenúť že terajšia prevádzka má už viac než 70-ročnú históriu, keďže prvý piliarsky závod na tomto mieste začala stavať na jar roku 1942 spoločnosť Baťa, akciová spoločnosť, Zlín. 

Na akú výrobu sa špecializujete a na aké druhy drevín?

Našou špecializáciou je prvotné spracovanie listnatých drevín. Hlavne buka, duba a jaseňa. Ide o porez a výrobu suchého reziva pre nábytkárske spracovanie ako aj výrobu bukovej lúpanej dyhy. V menšej miere spracovávame aj ihličnatú hmotu, najmä na výrobu pomocného materiálu pre naše výrobky, akými sú šangle, prekládky, či palety. 

Akú máte dostupnosť k drevnej surovine? Spolupracujete s vlastníkmi lesa alebo so štátnym podnikom? Aká je táto spolupráca?

Našim hlavným dodávateľom sú Lesy SR, štátny podnik. Od roku 2011 z úrovne zákazníka generálneho riaditeľstva v Banskej Bystrici. Po podpise päťročnej kúpno-predajnej zmluvy nám výrazne klesol objem drevnej hmoty z Lesov SR. Preto v súčasnosti kladieme čoraz väčší dôraz na dodávky dreva od neštátnych vlastníkov lesa, kde podiel nákupu narástol v súčasnosti až na 40 percent z celkového nákupu. Miernou nevýhodou dodávok z neštátneho sektora sú chýbajúce dlhodobé, ale aj krátkodobé zmluvné vzťahy. 

Koľko má Vaša firma zamestnancov? Kooperujete pri výrobe aj s inými firmami?

V súčasnosti zamestnávame 48 zamestnancov a niektoré pracovné pozície riešime formou živností. Kooperáciou riešime len niektoré výrobné činnosti, ktoré nevieme pokryť našimi kapacitami, ako napríklad sušenie. 

Kto sú Vaši odberatelia? Máte s nimi krátkodobú, alebo dlhodobú zmluvu?

Našimi odberateľmi sú hlavne výrobcovia nábytku a polotovarov do nábytkárskych výrob, ďalej výrobcovia výrobkov stavebného charakteruakými sú podlahy, okná, dvere, a tak ďalej.

Podobne ako u dodávateľských vzťahov aj v odberateľských vzťahoch nemáme dlhodobé zmluvné vzťahy, čo riešime vysokou diverzifikáciou našej odberateľskej siete a garanciou dodávokv danom čase, kvalite aj objeme. 

Získali ste v poslednom čase nejakú významnejšiu zákazku?

Každodenne pracujeme na získavaní nových zákazníkov a zlepšovaní podmienok pre tých existujúcich, ale ako som už spomenul, našouobchodnou stratégiou je diverzifikácia odberateľov. Vážime si všetkých, Veľkých ale aj malých, pracujúcich v malosériových zákazkových výrobách. 

Akú investíciu ste urobili s nákupom nových technológií? Využili ste aj možnosti čerpania prostriedkov z EÚ?

Investujeme do výroby neustále už od svojho vzniku a prakticky každoročne. Našou doterajšou najväčšou investíciou bola nová pásová piliarska technológia,ktorú sme zrealizovali v roku 2016 a ktorá v súčasnosti pracuje v dvojzmennejprevádzke.

Našou aktuálnou investíciou je kúpa stacionárneho štiepkovača,ktorý bude zabezpečovať výrobu štiepky, ako vstupu pre vlastnú výrobu tepla.Na investície sme doposiaľ nevyužili žiadne prostriedky z Európskej únie. 

Využívate pri výrobe zvyšky drevnej hmoty?

Využívame väčšinu zvyškov drevnej hmoty na výrobu štiepky. Veď práve užuvedená investícia nám umožňuje spracovať viac druhov produkovanéhodrevného odpadu. 

Predplatné časopisu

(Úplné znenie tohto článku si prečítate na stránkach časopisu LES & Letokruhy JANUÁR 2019)

Hlavné správy

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Aktuálne

Dnes, v deň výročia narodenia Jána Amosa Komenského, si pripomíname Deň učiteľov. Pri tejto príležitosti sme oslovili lesnícku verejnosť s anketovou otázkou:...

Prečítajte si viac
Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú - prednostne ťažia aktívne chrobačiare

Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú -…

Aktuálne

Za lykožrútovú kalamitu na Horehroní môžu lesníci, ktorí nezvládli manažment hospodárskych lesov v okolí Čierneho Balogu. V utorok to na...

Prečítajte si viac
Anketa Strom roka 2024 otvorená: Nominácie je možné zaslať do 25. apríla

Anketa Strom roka 2024 otvorená: Nominácie je možné zaslať do 25. apríla

O čom sa píše

Anketa Strom roka zviditeľňuje staré, vzácne a ohrozené stromy prostredníctvom ich výnimočných príbehov a prispieva k ich odbornému ošetreniu a záchrane. Od 25...

Prečítajte si viac
Zásahový tím usmrtil medveďa, ktorý útočil na ľudí v Liptovskom Mikuláši: Po prvýkrát bol použitý pre presnú identifikáciu problémového jedinca špeciálny softvér a drony

Zásahový tím usmrtil medveďa, ktorý útočil na ľudí v Liptovskom Mikuláši: Po…

Aktuálne

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (Zásahový tím ŠOP SR) včera 26. marca vo večerných hodinách po...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora