Prihlásiť

Čo prináša komunikácia medzi vlastníkmi lesov a ministerstvami?

Zhovárame sa s Jurajom Vankom predstaviteľom Rady združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska

V nedávnom období začali pracovať nové vedenia ministerstiev dôležitých pre činnosť neštátnych lesov. Z minulosti zostalo veľa nedoriešených vecí, ktoré treba riešiť v súčasnosti. Ako komunikujete s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka s a Ministerstvom životného prostredia, ako ministerstvami, ktoré majú najväčší dosah na vašu činnosť?

S obomi ministerstvami, ale aj s Ministerstvom financií sa už od nástupu novej vlády snažíme komunikovať a vzájomne sa informovať o potrebách a požiadavkách neštátnych lesov ako aj reálnymi možnosťami na ich riešenie. Hneď v povolebnom období v apríli tohto roku sa členovia Rady stretli s vedúcim služobného úradu MPRV SR Jaroslavom Regecom, následne v júni so štátnym tajomníkom MŽP Petrom Suskom a napokon aj v októbri tohto roka s ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabrielou Matečnou. Žiaľ, minister životného prostredia László Sólymos si čas na stretnutie s nami nenašiel.

Čo bolo predmetom týchto rokovaní?

Základom týchto rokovaní boli naše požiadavky v oblasti legislatívnej, ale aj požiadavky na lepšie nastavenie finančných nástrojov určených na podporu sociálnych a ekologických funkcií lesov a tiež na podporu združení vlastníkov lesov na Slovensku.

Môžete byť konkrétnejší?

Áno. V rámci pozemkových zákonov sme otvorili celý rad problémov, ktoré je, podľa nášho názoru, nutné riešiť. Zásadnou požiadavkou bolo nové otvorenie reštitúcií poľnohospodárskej a lesnej pôdy, pretože na základe informácií z celého Slovenska je ešte veľa prípadov, keď sa oprávnené osoby nemôžu dostať k svojmu vlastníctvu. Veľmi to sťažuje riadne obhospodarovanie lesov a poľnohospodárskej pôdy.

V tejto súvislosti požadujeme tiež zrušenie zákona č.80/1998 Z.z., ktorým správa lesných pozemkov neznámych vlastníkov prešla na organizácie štátnych lesov, čo tieto neúnosne administratívne zaťažuje a je hlavnou príčinou viaznutia procesu odovzdávania lesov pôvodným vlastníkom.

Požadujeme tiež vykonať revíziu zákona č.97/2013 Z.z. o pozemkových spoločenstvách zameranú na zjednodušenie procesu sceľovania pôdy pozemkovými spoločenstvami, doplnenie a upresnenie zákona vo vzťahu k postaveniu a oprávneniam správcov podielov neznámych vlastníkov na spoločnej a rovnako aj spoločne obhospodarovanej nehnuteľnosti.

Požadujeme tiež upraviť a doplniť zákon č.140/2014 Z.z. o nadobúdaní poľnohospodárskej pôdy, ktorý neberie do úvahy existenciu významných obhospodarovateľov pôdy, ktorými sú pozemkové spoločenstvá. No najmä chceme, aby boli pred špekulatívnymi nákupmi chránené aj lesné pozemky. V zákone o lesoch nám chýba ukotvenie podporných systémov štátu na prípravu lesov pred klimatickými zmenami a v zákone č.274/2009 Z. z. o poľovníctve je podľa nášho názoru nutné razantnejšie riešiť najmä škody spôsobované zverou na lesných a poľnohospodárskych kultúrach ako aj ďalšie problémy súvisiace s tvorbou a užívaním poľovných revírov.

(Celý text si môžete prečítať v aktuálnom vydaní mesačníka LES & Letokruhy)

Predplatné časopisu

(Úplné znenie tohto článku si prečítate na stránkach časopisu LES & Letokruhy December)

Diskusie na serveri Lesmedium.sk zostáva prístupná pre všetkých čitateľov. Pre vkladanie príspevkov je nutná registrácia pomocou e-mailu. Pravidlá diskusií na Lesmedium.sk (Kódex diskutujúceho) a stručný návod ako sa registrovať nájdete tu .

Hlavné správy

Memorandum o zatraktívnení práce v agrosektore: Rozvoj odborného školstva, ktoré vychováva mladú krv aj pre lesníctvo

Memorandum o zatraktívnení práce v agrosektore: Rozvoj odborného školstva, ktoré vychováva mladú…

O čom sa píše

Podpis memoranda medzi Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, tromi univerzitami so zameraním na agrárne štúdium a SK8, ktoré inicioval minister...

Prečítajte si viac
Ochranári našli medvedicu, ktorá v Liptovskom Mikuláši zranila piatich ľudí, do hodiny a pol po incidente: Viac ako týždeň ju potom monitorovali...

Ochranári našli medvedicu, ktorá v Liptovskom Mikuláši zranila piatich ľudí, do hodiny…

Aktuálne

Problémového medveďa, ktorý v nedeľu 17. marca v Liptovskom Mikuláši zranil päť ľudí, našli s pomocou dronov a špeciálnej techniky do...

Prečítajte si viac
Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Aktuálne

Dnes, v deň výročia narodenia Jána Amosa Komenského, si pripomíname Deň učiteľov. Pri tejto príležitosti sme oslovili lesnícku verejnosť s anketovou otázkou:...

Prečítajte si viac
Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú - prednostne ťažia aktívne chrobačiare

Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú -…

Aktuálne

Za lykožrútovú kalamitu na Horehroní môžu lesníci, ktorí nezvládli manažment hospodárskych lesov v okolí Čierneho Balogu. V utorok to na...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora