Prihlásiť

Čas na zmenu?

LIGNUMEXPO LES 2016
(27.9. – 30.9.)

Posledný septembrový týždeň sa na výstavisku Agrokomplex v Nitre niesol v duchu lesnícko-drevárskom: už tradične sa otvorili brány medzinárodného veľtrhu LIGNUMEXPO LES. Drevárska výstava mala svoj jubilejný 20. ročník, lesnícka výstava sa konala po 16-tykrát.

Na slávnostnom otvorení prehovoril k prítomným štátny tajomník rezortu pôdohospodárstva Gabriel Csicsai, po ňom generálny riaditeľ výstaviska Agrokomplex Mário Dinga a poverený generálny riaditeľ štátneho podniku LESY SR Jozef Staško. Všetci traja vyslovili presvedčenie, že veľtrh bude úspešný. Skutočnosť, že LIGNUMEXPO je organizovaný s podporou európskej federácie výrobcov drevospracujúcich technológií EUMABOIS, dodáva veľtrhu medzinárodnú prestíž.

Výstavná plocha 12 tisíc m3, viac ako 160 vystavovateľov a spoluvystavovateľov zo Slovenska, Čiech, Rakúska, Nemecka, Talianska a Poľska. To sú základné údaje, rámcujúce parametre veľtrhu. Program výstavy bol pomerne bohatý, i keď jeho značná časť bola orientovaná na odbornú verejnosť, čo sa podpísalo na návštevnosti. Zväz spracovateľov dreva SR pripravil tematicky orientované semináre, nazvané Drevársky, Drevostavbársky a Nábytkársky deň. Hneď v prvý deň výstavy sa uskutočnila prednáška Transparentný trh s drevom, na ktorom poverený generálny riaditeľ štátneho podniku LESY SR Jozef Staško predstavil odbornej verejnosti Nové zásady a priority obchodnej politiky. So záujmom sa stretol aj seminár o skúsenostiach s predajom dreva na pni.

Lesnícka časť veľtrhu bola skromnejšia ako po iné roky – tentokrát absentovali Štátne lesy TANAPu a Vojenské lesy a majetky, š.p. Vysvetlenie je prosté – v máji sa dôstojne prezentovali na výstave Poľovníctvo a príroda. Ale rozpočet na marketing asi nepustí... Takže jediným veľkým vystavovateľom bol štátny podnik LESY SR. Okrem veľkej expozície v pavilóne F to boli tradičné prezentačné stánky Odštepného závodu lesnej techniky a OZ Semenoles (ten bol - ako vždy - zelenou oázou v záplave lesnej techniky a drevoobrábajúcich strojov).

Popri odborných podujatiach sa organizátori snažili prilákať pozornosť laickej verejnosti. Rozhodli sa vsadiť na Drevorubačskú show Martina Komárka – Stihl Timbersports. Každý deň v stanovený čas prebiehali na terase pred pavilónom F divácky atraktívne a celosvetovo populárne súťaže v rúbaní a pílení dreva. Priestor dostali aj záujemcovia z publika, ale hlavným „showmanom“ bol viacnásobný majster Európy, vicemajster sveta a držiteľ viacerých rekordov Martin Komárek. Bezpochyby, bolo sa na čo pozerať.

Hodnotiaca komisia udelila ocenenia v šiestich kategóriách, z toho v dvoch lesníckych.

V kategórii Lesné hospodárstvo získal ocenenie vystavovateľ Mendelova univerzita v Brne za lesnú lanovka Larix Lamako (výrobca LESY SR, š.p., OZLT Banská Bystrica). Komisia ocenila technológiu určenú pre šetrné a hospodárne približovanie dreva z miesta ťažby po svahu, proti svahu a po rovine s dosahom 550 metrov a s nosnosťou 2,5 t.

V kategórii Lesnícke stroje a zariadenia bol ocenený vystavovateľ DREVOPROFI, s.r.o. Zvolen so súťažným exponátom LOGOSOL FARMER z produkcie Logosol AB, SE. Komisiu zaujalo toto mini piliarske zariadenie, ktorým je možné riešiť piliarske spracovanie guľatiny na mieste v teréne s možnosťou rezania väčších priemerov a s možnosťou príslušenstva na frézovanie dreva.

V kategórii Stroje na obrábanie a tvárnenie dreva získal ocenenie nemecký Hobľovací automat WEINIG CUBE PLUS, v kategórii Ručné stroje a náradie boli ocenené švajčiarske montážne systémy spájania dielcov Clamex P-14, Tenso P14, Clamex P10, Clamex-Medius Divario P-18 Bisco, v kategórii Technológie a stroje na povrchovú úpravu bola ocenená Suchá striekacia stena OSSS s príslušenstvom. V kategórii Materiály pre výrobu nábytku, stavebno-stolárskych a ostatných výrobkov z dreva bola ocenená progresívna rakúska mobilná telefónna aplikácia Aventos HF, určená na diaľkový prenos technických, výrobných a servisných informácii.

Hodnotiť úspešnosť veľtrhu je neľahká úloha: dá sa spočítať počet návštevníkov alebo hodnota uzavretých obchodných kontraktov. Ale ťažko je odmerať spokojnosť návštevníkov alebo počet spoločenských kontaktov a stretnutí (a o tie ide určite v neposlednom rade, inak by sa veľtrhy odohrávali už len vo virtuálnom prostredí internetu). Domnievam sa, že je namieste otázka pre organizátorov: Ako ďalej? Je len na nich, či vnímajú dvadsaťročné jubileum ako čas na zmenu.

Peter Gogola 

Diskusie na serveri Lesmedium.sk zostáva prístupná pre všetkých čitateľov. Pre vkladanie príspevkov je nutná registrácia pomocou e-mailu. Pravidlá diskusií na Lesmedium.sk (Kódex diskutujúceho) a stručný návod ako sa registrovať nájdete tu .

Hlavné správy

Riport: Na 18. ročníku Lesníckych dní v Kežmarku bolo vyše 1 250 detí, organizátori ocenili zaslúžilých lesníkov, prezentovali výročie veľkej kalamity a modernizáciu lesníctva

Riport: Na 18. ročníku Lesníckych dní v Kežmarku bolo vyše 1 250…

Aktuálne

Napriek chladnému počasiu navštívilo včera 18. ročník Lesníckych dní v Kežmarku viac ako 1 250 detí z materských a základných škôl celého...

Prečítajte si viac
Tri české ministerstvá pripravili Surovinovú politiku pre drevo: Skrátka viac dreva a menej betónu

Tri české ministerstvá pripravili Surovinovú politiku pre drevo: Skrátka viac dreva a…

Aktuálne

Až štvrtina novopostavených budov by v roku 2035 mohli byť drevostavby. Česká republika chce v budúcnosti podporiť väčšie využitie dreva...

Prečítajte si viac
LESY SR očakávajú rozširovanie územia napadnutého lykožrútom: Zvýšený dôraz na monitoring šírenia podkôrneho hmyzu

LESY SR očakávajú rozširovanie územia napadnutého lykožrútom: Zvýšený dôraz na monitoring šírenia…

Aktuálne

Štátny podnik LESY SR očakáva, že územie napadnuté lykožrútom na Horehroní sa bude rozširovať, monitorované preto budú aj susedné okresy...

Prečítajte si viac
Ing. Julián Tomaštík, PhD. laureátom Ceny prof. Štefana Korpeľa za rok 2024: Lesnícky život spätý s Mestskými lesmi Košice

Ing. Julián Tomaštík, PhD. laureátom Ceny prof. Štefana Korpeľa za rok 2024:…

O čom sa píše

Ing. Julián Tomaštík, PhD., získal Cenu prof. Štefana Korpeľa, ktorá mu bola odovzdaná v rámci Lesníckych dní 19. apríla 2024 dekanom...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora