Prihlásiť

S novým generálnym riaditeľom Národného lesníckeho centra

Zhovárame sa s Ing. Ľubošom Némethom, novým generálnym riaditeľom

Národného lesníckeho centra vo Zvolene.

O Zmena na poste generálneho riaditeľa významnej štátnej vedecko-výskuno-taxačno-poradenskej inštitúcie prináša spravidla očakávania nových koncepcií, zmien v smerovaní inštitúcie, ale v neposlednom rade aj zmien personálnych. Aké sú Vaše ambície v tomto smere? Očakávajú Národné lesnícke centrum nejaké zásadné zmeny?

 

V pozícii generálneho riaditeľa som krátko, otázku zásadných zmien, ale aj akýchkoľvek zmien je možné riešiť až po podrobnom oboznámení sa s fungovaním organizácie. Mechanizmus fungovania štátnej príspevkovej organizácie je iný než štítneho podniku, v ktorom som doteraz pôsobil. Aj vzhľadom na to, že uvoľnenie predchádzajúceho generálneho riaditeľa Martina Moravčíka bolo na jeho žiadosť a odovzdal mi fungujúcu organizáciu bez zásadných problémov, ktoré by som musel ihneď riešiť. Zatiaľ neplánujem zásadné zmeny.

 

O Slovenské ľudové príslovie hovorí, že „nová metla dobre metier“. Ako erudovaný ekonóm s veľkými skúsenosťami bude zrejme Vašou silnou zbraňou riešenie ekonomických problémov. Vy ako človek z praxe, ktorý riadil ekonomiku veľkej firmy prichádzate medzi výskumníkov a vedátorov, ktorí zrejme vnímajú problémy z trochu iného zorného uhla. Nájdete spoločnú reč?

 

Rôznorodosť uhlov pohľadu na vec je veľmi dôležitá, to nás poháňa dopredu, ale pritom by mal každý vedieť, že v komore musí byť dostatok, v opačnom prípade bude hladný. Určite nájdem spoločnú reč, minimálne s ekonómami z odboru lesníckej politiky, ekonomiky a manažmentu lesa. Osobne si vážim prácu kolegov zo všetkých ústavov Národného lesníckeho centra, veď o ich kvalite  okrem využívania výsledkov v praxi svedčí aj medzinárodné uznanie.

 

O Národné lesnícke centrum spája „pod jednou strechou“ ústavy, ktoré sa odlišujú jednak zameraním svojej činnosti, ale aj modelom jej financovania. Hospodárska úprava lesov je štátnym záujmom, vzdelávanie a poradenstvo je smerované aj do štátneho aj do súkromného sektora a stojí skôr na projektových a grantových zdrojoch. Výskum je téma sama o sebe. Ako vnímate problém fungovania finančných tokov v týchto oblastiach? Pokladáte ich za dostatočne dofinancované?

 

Je to tak trochu filozofická otázka, čo je dostatočné dofinancovanie. Asi by to boli štátne zdroje na celú činnosť v dostatočnej výške. No štítna príspevková organizácia takto nefunguje, od štátu dostáva len časť prostriedkov a o ostatné sa musí uchádzať v konkurenčnom prostredí. Úspech nie je zaručený. Je nutné neustále hľadať iné zdroje financovania, reagovať na nové výzvy, hľadať príležitosti.

 

O Veľa sa v nedávnej minulosti hovorilo o problémoch spojených s financovaním programov starostlivosti o les. V akom štádiu sa nachádza riešenie tohto problému?

 

Príprava programov starostlivosti o les 2015-2016 sa už rozbehla, aj keď s omeškaním. Financovaná bude zo štátneho rozpočtu. Na príprave budúcoročných programov starostlivosti o les sa po poučení z tohto roka intenzívne pracuje, aby sa situácia s meškaním nezopakoval. Ich financovanie bude riešené z prostriedkov Programu rozvoja vidieka s výnimkou hospodárskych lesov, ktoré sú funkčne klasifikované ako typ produkčný. Tu sa bude podieľať na financovaní štátny rozpočet. Programy starostlivosti o les považujem za základ slovenského lesníctva, ktorý nesmie zlyhať.

(viac v aktuálnom vydaní časopisu)

 

Za rozhovor ďakuje Peter Gogola


Diskusie na serveri Lesmedium.sk zostáva prístupná pre všetkých čitateľov. Pre vkladanie príspevkov je nutná registrácia pomocou e-mailu. Pravidlá diskusií na Lesmedium.sk (Kódex diskutujúceho) a stručný návod ako sa registrovať nájdete tu .

Hlavné správy

Memorandum o zatraktívnení práce v agrosektore: Rozvoj odborného školstva, ktoré vychováva mladú krv aj pre lesníctvo

Memorandum o zatraktívnení práce v agrosektore: Rozvoj odborného školstva, ktoré vychováva mladú…

O čom sa píše

Podpis memoranda medzi Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, tromi univerzitami so zameraním na agrárne štúdium a SK8, ktoré inicioval minister...

Prečítajte si viac
Ochranári našli medvedicu, ktorá v Liptovskom Mikuláši zranila piatich ľudí, do hodiny a pol po incidente: Viac ako týždeň ju potom monitorovali...

Ochranári našli medvedicu, ktorá v Liptovskom Mikuláši zranila piatich ľudí, do hodiny…

Aktuálne

Problémového medveďa, ktorý v nedeľu 17. marca v Liptovskom Mikuláši zranil päť ľudí, našli s pomocou dronov a špeciálnej techniky do...

Prečítajte si viac
Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Aktuálne

Dnes, v deň výročia narodenia Jána Amosa Komenského, si pripomíname Deň učiteľov. Pri tejto príležitosti sme oslovili lesnícku verejnosť s anketovou otázkou:...

Prečítajte si viac
Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú - prednostne ťažia aktívne chrobačiare

Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú -…

Aktuálne

Za lykožrútovú kalamitu na Horehroní môžu lesníci, ktorí nezvládli manažment hospodárskych lesov v okolí Čierneho Balogu. V utorok to na...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora