Prihlásiť

Verím, že rozum zvíťazí nad demagógiou

Hovoríme s Doc. Ing. Jozefom Konôpkom, CSc., držiteľom tohtoročnej Ceny Jozefa Dekréta Matejovie za mimoriadne zásluhy o rozvoj slovenského lesníctva.

Na Dni stromu v Lesníckom skanzene vo Vydrovskej doline v Čiernom Balogu udelili už desiaty krát Cenu Jozefa Dekréta Matejovie za mimoriadne zásluhy o rozvoj slovenského lesníctva. Z navrhnutých kandidátov vybrala komisia, zložená zo zástupcov lesníckej komory, Lesov SR, š.p. a zástupcu neštátnych lesov, pre rok 2015 Doc. Ing. Jozefa Konôpku, CSc., ktorý je popri autorsky nesporne mimoriadnych významných vedeckých a výskumných prácach aj dlhoročným spolupracovníkom našej redakcie LES&Letokruhy.

O Čas sa nezastavil. Ubieha ďalej a stále rýchlejšie. Na Vašich letokruhoch pribudlo ďalších päť rokov, nie ste už 70, ale 75-ročný. Čiže aj k Vašim spomienkam z roku 2010, ktoré vyšli vo forme knižnej publikácie Život zrastený s lesníctvom pripájate ďalšie roky.

- Áno, pri mojej sedemdesiatke som svoj život rozčlenil do piatich období, a to podľa miesta pôsobenia, či charakteru hlavnej činnosti. Teraz je tomu inak. Ide len o určitú prolongáciu predchádzajúceho obdobia, či môjho pôsobenia v Národnom lesníckom centre - Lesníckom výskumnom ústave Zvolen.

O Aké dôvody Vás k tomu viedli?

- Dôvodov spracovania tohto dodatku je viac. Zrejme ten najzávažnejší je, že je tomu už viac než 60 rokov, čo som sa začal venovať lesníctvu. V roku 1954 som nastúpil na Lesnícku technickú školu v Banskej Štiavnici. Je to teda veľmi dávno a je čas končiť.

O Za tie roky sa však všeličo zmenilo...

- Žiaľ, nie vždy tak, aké boli aj moje predstavy. Moja generácia, najbližší spolupracovníci, a teda aj ja, sme už mimo súčasného diania. Zrejme už neovplyvníme ďalší vývoj lesníctva, ako aj spoločnosti. Život však ide a aj pôjde ďalej. Samozrejme bez nás. Na tom už nič nezmeníme. Preto nám podľa všetkého nezostáva nič iné, len sa s tým zmieriť a ak máme ešte silu povedať našim nástupcom, aký bol vývoj lesníctva počas nášho pôsobenia, čo bolo dobré, čo zlé, čiže, čo by si mali podľa našej mienky zobrať ako poučenie pre svoju činnosť, tak to urobme.

Preto v tomto dodatku som sa snažil spracovať prehľad niektorých mojich aktivít v posledných piatich rokoch, ktoré by mohli, podľa môjho názoru, aspoň niečím prispieť k bližšiemu poznaniu vývoja lesníctva v predchádzajúcom období, ako aj k využitiu doterajších poznatkov a skúseností pri ďalšom smerovaní tohto odvetvia, či k zabezpečovaniu niektorých jeho činností.

O Čo v týchto dňoch - aj vyplývajúc z udelenia významného lesníckeho ocenenia - prežívate? Ako vnímate s odstupom času svoje pôsobenie?

(Viac v aktuálnom vydaní časopisu Les a LETOKRUHY)

Zhováral sa Ján Fillo

Diskusie na serveri Lesmedium.sk zostáva prístupná pre všetkých čitateľov. Pre vkladanie príspevkov je nutná registrácia pomocou e-mailu. Pravidlá diskusií na Lesmedium.sk (Kódex diskutujúceho) a stručný návod ako sa registrovať nájdete tu .

Hlavné správy

Primátor mesta Zvolen: Lesnícke dni premenili námestie na les

Primátor mesta Zvolen: Lesnícke dni premenili námestie na les

Aktuálne

Primátor mesta Zvolen Vladimír Maňka na sociálnej sieti komentuje včerajšie slávnostné otvorenie Lesníckych dní 2024 na Námestí SNP slovami, že...

Prečítajte si viac
Štátni lesníci zakladajú ďalšie ovocné lesné cesty: V tomto roku ich má pribudnúť 24 v rôznych regiónoch Slovenska

Štátni lesníci zakladajú ďalšie ovocné lesné cesty: V tomto roku ich má…

O čom sa píše

Štátny podnik LESY SR na sociálnej sieti informuje, že štátni lesníci ani túto jar nezabudli na zakladanie nových ovocných lesných...

Prečítajte si viac
Riešenie eliminácie medveďov: Vláda schválila novely zákonov o ochrane prírody a krajiny a civilnej ochrane obyvateľstva

Riešenie eliminácie medveďov: Vláda schválila novely zákonov o ochrane prírody a krajiny…

Aktuálne

Otázky vyriešenia eliminácie medveďa hnedého, ktorý svojím výskytom môže predstavovať ohrozenie života, zdravia a majetku sa pohli vpred. Vláda SR...

Prečítajte si viac
Technická univerzita vo Zvolene predstavila inovatívne postupy v boji proti lesným požiarom: Kamerové systémy a monitoring územia

Technická univerzita vo Zvolene predstavila inovatívne postupy v boji proti lesným požiarom:…

Aktuálne

Technická univerzita vo Zvolene predstavila verejnosti počas Lesníckych dní projekt SILVANUS, ktorý je zameraný na manažment požiarov, vznikajúcich v prírodnom...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora