Prihlásiť

Na horúcu tému – výhercovia verejných obstarávaní

Jednou z najhorúcejších tém na našom webovom portáli  www.lesmedium.sk je už dlhodobejšie problém lacnej pracovnej sily.

O čom je to všetko? Kde hľadať príčiny hlbokého prepadu hodnoty ľudskej práce v lesoch? Prečo vyhrávajú verejné obstarávania tí, ktorí nemajú ani lesné stroje ani skúsenosti s prácou a prenajímajú si vzápätí profesionálnych živnostníkov za ceny, ktoré siahajú na samotné dno ich prežitia? Je východiskom cesta spájania sa živnostníkov do spoločného záujmového združenia? Viac sa dozvedáme zo širokej diskusie našich čitateľov, z ktorej vyberáme najzaujímavejšie skúsenosti z praxe.

Čo sa deje v tomto štáte? Cena dreva stúpa, cena pohonných hmôt stúpa, stúpajú prakticky všetky náklady potrebné na ťažbu dreva, stúpajú odvody, či do sociálnej, či do zdravotnej poisťovne, skrátka všetko stúpa... Nevie mi niekto povedať, prečo nás ťažbárov nútia pracovať za menej?
___________________________________________________________________

Poznám firmy, ktoré v súťaži podliezajú ceny a potom dávajú inzerciu, lebo nemajú vlastných ľudí a techniku a podporujú ľudí ktorý budú robiť aj za vrecko zemiakov. A ta práca potom tak aj bude vyzerať.
 
Prečo Lesy SR spravujú slovenské lesy, keď nemajú vlastnú techniku, ľudi? Na čo si niekto kupuje traktor do ťažby, keď nemá potom prácu? Na čo ide do konkurzu na stavbu taký strabag, váhostav, keď nemá na všetko vlastné stroje, ľudí? Prečo štát vlastne stavia diaľnice, keď to potom robia súkromne firmy?

Firma ktorá vyhrá takúto robotu na ťažbu dreva a nemá chlapov, techniku proste nič? V pozadí takejto firmy je určite nejaký dobrý kamarát, ktorý sedí na príslušnom štátnom úrade.

Páni sa prestanú smiať, keď nebude mat kto robiť.  Je to len na nás. Treba urobiť štrajk drevorubačov!

Treba sa len riadne dohodnúť a ísť tam pred vládu a naštartovať píly. Alebo zablokovať cesty traktormi ako to urobili kamionisti.
Toto nie je nič ine ako určitý spôsob moderného výpalníctva. Ak chceš aspoň niečo na prežitie zarobiť, nech sa páči, my ti nebránime, ale budeme si za to nejaké to percento účtovať. A samozrejme je to všetko v súlade s platnou legislatívou, morálka a ľudská dôstojnosť nech ide kade ľahšie...

Chlapi, na Slovensku je to ťažké, tu sa ceny podliezajú alebo sa podpláca a keď sú dobré ceny, aspoň tak nás nalákajú, tak peniaze za svoju prácu neuvidíme, takí sú „podnikatelia“ a potom bodaj by sa nemali dobre, keď tak nevyplatia zopár ľudí. Mne sa to tiež stalo, rúbal som po kopcoch, či rubne ťažby, či prebierky, vedel som si približne vypočítať ako som na tom, a keď prišlo k výplate, nastali slávne výhovorky: nemám peniaze, nezaplatili mi, musíš počkať, atakďalej a najviac ma naštvalo, keď mi povedal, že musím dorobiť porast, ale za čo mám rúbať, keď som nemal už na náklady, keď ma nevyplatil na konci mesiaca ako sme sa dohodli! Takýmto podnikateľom by mali zakázať vykonávať lesnícku činnosť.
 
Veď to je až choré.  Napríklad lanovkou sme robili za 25 eur dva roky dozadu. Teraz firma bez jediného stroja zoberie robotu za16 eur a ešte z toho chce úžeru! Chlapi majú silne reči len v krčme a tu na internete a úžerníci sa len smejú...
 
Ceny za práce sú tak hrozné, že ani na náklady sa nedá zarobiť. Nech mi tu niekto rozpise ako môže zarobiť, keď má od rubnej ťažby 5 eur, traktorom ťahá dva kilometre a ešte musí navijakovať, a pilčík má 1,50 eur od pílenia, a furman ma 2 eurá, takéto ceny dávajú výhercovia verejných obstarávaní. Inak je cena o polovicu vyššia, ale polovicu si nechávajú oni, tak sa treba spamätať a prestať robiť za takýchto podmienok. Celé roky sme robili pre lesy a oni sa nám takto odmeňujú. Môžu sa hanbiť!
___________________________________________________________
Nepochopím ako môžu firmy, ktoré nesplnili ani vlani to, čo mali, zúčastňovať sa opäť vyberoviek. Poznáme nejednu firmu, ktorá nemá podokončované porasty. Toto našim slávnym certifikovaným lesom vyhovuje? Kedy pochopia kompetentní, že len cena ako kritérium je totálna hlúposť? My vieme, aké sú skutočné ceny za práce v lese. Stačí, any sme boli jednotní v cenách a máme vyhraté.
 
Konkrétne v Jasení vraj výherca dovliekol na robotu Ukrajincov. Čo tak pozrieť sa na pracovne zmluvy? Čo na to inšpektorát práce? Silno pochybujem, že „Ivanovia“ majú preukazy spôsobilosti.

Dnes, možno po pol roku, som sa z dlhej chvíle pozrel na stránku www.lesmedium.sk, a vidím tu zaujímavú tému, do ktorej sa taktiež zapájam. Milí kolegovia, som jeden zo Združenia podnikateľov v lesnom hospodárstve. Niektorí nás upozorňujú, že sme zobrali členské, a dali sa ešte niekým podplatiť, ale to je omyl. Členské je stále nedotknute v banke na učte, akurát s neho chýbajú percentá, ktoré si účtuje banka za vedenie účtu, to vám môžeme ľahko preukázať. Tieto prostriedky boli určené na náklady, ktoré budú spojene s riešením problémov po rôznych inštitúciách, hlavne na pohonne hmoty. Napriek viacerým cestám do Bratislavy a Banskej Bystrice sme z týchto peňazí nezobrali ani cent. Ďalej by som sa vyjadril k tomu, že sme nič neurobili. Urobili sme to, čo bolo v našich silách, ale v jednotlivých  inštitúciách nás prijali maximálne piatich členov, a keď bolo nevyhnutné odstaviť lesné práce, bolo nás možno 20 z 200 členov združenia, tak ako sa dá potom niečo dokázať? Ak si to chce niekto vyskúšať, nech sa páči, zvoláme schôdzu, zmeníme vedenie združenia, odovzdáme mu členské a zaželáme veľa pracovných úspechov so živnostníkmi v lesnom hospodárstve. Riešenia, ktoré sme robili my, diplomatickou cestou, v tomto štáte nemajú šancu. Na generálnom riaditeľstve v Banskej Bystrici nám to vysvetlili asi tak, že oni nám pomôcť nemôžu, že oni sú len babky v celom systéme výberových obstarávaní.
Je to poriadny chaos! Ceny sú katastrofálne, a ešte chcú 45-dňové splatnosti a niekde ešte dlhšie, veď to je nenormálne. Neviem prečo by nemohli byt splatnosti faktúr 10 až 15 dni od vystavenia, čo si nedokážu spočítať, ty nezaplatíš jeden mesiac živnosť a už ťa naháňajú. Určite je viac starších pracujúcich ľudí v lese než mladých, ale ono to skončí, starší ľudia pôjdu na dôchodok alebo sa pominú a mladí nádejní ťažbári sa im na to vykašľú.

Teraz robíme v Čechách pre jednu firmu. Máme vytlačené tabuľky podľa hmoty a presne vieme za koľko robíme. Žiadne percentá z toho dolu. A robotu majú vyhratú na štyri roky.

(viac na www.lesmedium.sk)

Diskusie na serveri Lesmedium.sk zostáva prístupná pre všetkých čitateľov. Pre vkladanie príspevkov je nutná registrácia pomocou e-mailu. Pravidlá diskusií na Lesmedium.sk (Kódex diskutujúceho) a stručný návod ako sa registrovať nájdete tu .

Hlavné správy

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Aktuálne

Dnes, v deň výročia narodenia Jána Amosa Komenského, si pripomíname Deň učiteľov. Pri tejto príležitosti sme oslovili lesnícku verejnosť s anketovou otázkou:...

Prečítajte si viac
Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú - prednostne ťažia aktívne chrobačiare

Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú -…

Aktuálne

Za lykožrútovú kalamitu na Horehroní môžu lesníci, ktorí nezvládli manažment hospodárskych lesov v okolí Čierneho Balogu. V utorok to na...

Prečítajte si viac
Anketa Strom roka 2024 otvorená: Nominácie je možné zaslať do 25. apríla

Anketa Strom roka 2024 otvorená: Nominácie je možné zaslať do 25. apríla

O čom sa píše

Anketa Strom roka zviditeľňuje staré, vzácne a ohrozené stromy prostredníctvom ich výnimočných príbehov a prispieva k ich odbornému ošetreniu a záchrane. Od 25...

Prečítajte si viac
Zásahový tím usmrtil medveďa, ktorý útočil na ľudí v Liptovskom Mikuláši: Po prvýkrát bol použitý pre presnú identifikáciu problémového jedinca špeciálny softvér a drony

Zásahový tím usmrtil medveďa, ktorý útočil na ľudí v Liptovskom Mikuláši: Po…

Aktuálne

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (Zásahový tím ŠOP SR) včera 26. marca vo večerných hodinách po...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora