Prihlásiť

Pokúsime sa zmeni veci, ktoré lesníckemu centru škodia

Zhovárame sa s Ing. IGOROM MORONGOM, generálnym riaditeľom Národného lesníckeho centra Zvolen.

O Národné lesnícke centrum si pripomína malé výročie. Bude to už pä rokov, čo 1. januára 2006 zlúčením nosných lesníckych inštitúcií vzniklo jedno silné a spoločné Národné lesnícke centrum vo Zvolene. To vytvorilo pod svojou strechou Lesnícky výskumný ústav /LVÚ/, Ústav lesníckeho poradenstva a vzdelávania /ÚLPV/, Ústav lesných zdrojov a informatiky /ÚLZI/ a Ústav pre hospodársku úpravu lesov /ÚHUL/. Prvoradým dôvodom jeho vzniku bolo efektívnejšie prepojenie vedy, hospodárskej úpravy lesov, poradenstva, vzdelávania a praxe. Ako sa podľa vášho názoru darí plni  tento hlavný cieľ?

 

Pä rokov je z hľadiska dåžky fungovania organizácie s celoslovenskou pôsobnosou veľmi krátke časové obdobie, ale na overenie a prvé bilancovanie činnosti je to už dostatočné dlhý čas. Začnem tým, čo sa nám skôr nepodarilo a to je práve oblas efektívneho prepojenia jednotlivých odborných činností v NLC.

Už v začiatkoch splynutia došlo k zásadným zmenám predovšetkým v organizačnej štruktúre bývalého Lesoprojektu a to jeho rozčlenením na dva ústavy do organizačných zložiek NLC a následne po určitom období odčlenením veľmi podstatnej zložky, lesníckej taxácie, ktorá prešla kompletne do privátnej sféry. Činnosti, v minulosti vykonávané Lesoprojektom, prešli razantnými zmenami, ktoré v prvých rokoch zrealizovania zmeny znížili finančnú náročnos, ale výrazne oslabili aj možnos ovplyvňova dianie v lesníctve napríklad aj prostredníctvom vyhotovovaných LHP, konkrétne po novom - Programov starostlivosti o lesy.

Systém a postavenie lesného poradenstva a vzdelávania sa po prvých rokoch hľadania dostal na kvalitatívne vyššiu úroveň a dnes môžem konštatova, že práve tento ústav je príkladom, kde sa efekt zlúčenia prejavil najviac.

Paradoxne lesnícky výskum, respektíve jeho bývalý domovský ústav Lesnícky výskumný ústav, ktorý bol považovaný za už skonsolidovaný ešte tesne pred vznikom NLC, sa stal článkom lesníckeho centra, kde skutočná zmena ešte len musí prís.

 

O Do funkcie generálneho riaditeľa NLC ste boli vymenovaní len nedávno. Predtým ste pôsobili od začiatku fungovania NLC na poste riaditeľa Ústavu lesných zdrojov a informatiky. Takže, dá sa poveda, že problematiku a danú špecializáciu dôverne poznáte a že vonkoncom nezačínate na „zelenej lúke“...

 

Musím Vás trocha poopravi, pretože riaditeľom spomínaného ústavu som bol síce od jeho vzniku, ale po troch rokoch ma predošlý generálny riaditeľ NLC v prvej polovice roka 2009 odvolal. Obdobie od môjho odvolania až do menovania do dnešnej najvyššej funkcie považujem pre mňa za veľmi prospešné, nakoľko mi to umožnilo pozrie sa na fungovanie NLC tak povediac „zo spodku“ a vytvori si jasnejší obraz nielen o jeho pozitívnych stránkach, ale aj o tých problémových.

_______________________________________________________________________

„Vznik NLC spojením troch lesníckych organizácií sa mi zdal ako veľmi progresívny. Avšak na základe skúseností a poznatkov to považujem zároveň aj za unáhlený krok...“

 

O Takže, aké sú vaše závery? A čo bude nasledova?

 

Na post generálneho riaditeľa som nastupoval s rešpektom, ale zároveň s odhodlaním pokúsi sa zmeni veci, o ktorých som presvedčený, že NLC škodia. Vzhľadom na počet inštitúcií, ktoré pôsobia v pôdohospodárstve a špeciálne v poľnohospodárstve ešte aj v súčasnosti, sa mi vznik NLC spojením troch lesníckych organizácií zdal, ako veľmi progresívny. Avšak  na základe skúseností a poznatkov to považujem zároveň aj za unáhlený krok. Dúfam, že pri návrhoch ďalších riešení v rámci rezortu budú vypočuté naše, už teraz aj rokmi overené, skúsenosti. Aj na základe nich môžem konštatova, že lesníci a lesníctvo by si mali vedie obháji tak existenciu samotného lesníckeho výskumu, ako aj samostatnej organizácie, ktorá poskytuje celé spektrum pomoci a služieb pre lesných hospodárov. A nielen pre nich, ale aj pre rôzne environmentálne aktivity.

NLC je organizácia, ktorá by mala ma ambíciu odpoveda na všetky otázky a požiadavky lesníckej prevádzky, ale tiež  snahu poskytnú služby a informácie aj iným rezortom, ktoré majú dosah na krajinu ako priestor pre život a aktivity v nej. NLC má dostatok technických, technologických a odborných kapacít na riešenie takýchto požiadaviek.  Pri ich riešení sa niekedy využívajú aj dostupné interné a externé vedecko–výskumné poznatky, pričom veda a výskum sú len jedným z nástrojov - nie cieľom - na uspokojovanie potrieb praxe prostredníctvom služieb v zmysle sloganu „Veda pre prax“. Preto inštitucionálne postavenie a financovanie takto definovanej vedy a výskumu, vzhľadom na osobitos činnosti, môžeme  rieši iným spôsobom.

 

O Národné lesnícke centrum je financované predovšetkým zo štátneho rozpočtu. Pretože objem prideľovaných prostriedkov sa každoročne znižuje, ohrozuje to samotnú existenčnú podstatu NLC ako príspevkovej organizácie. Z tohto dôvodu využívate aj takzvané ostatné zdroje na udržanie chodu inštitúcie. Isto si uvedomujete, že ak by sa mali finančné zdroje štátu ešte viac znižova, môže to vies k útlmu činnosti organizácie... Napokon, úprimne, kam sa uberá napríklad rezortný lesnícky výskum na Slovensku, keď sa štátny príspevok naň za jediný rok znížil o 33 percent?

 

Áno, táto tendencia je veľmi nepriaznivá a zvl᚝, keď ju porovnávame s vývojom financovania lesníckej vedy a výskumu v západnej Európe. Aj tu však platí staré príslovie „Na akú perinu máš, takou sa aj prikryješ“. Treba však doda, že to nie je len lesnícka veda a výskum, ktorá od zániku lesníckeho ministerstva nie je dofinancovaná.

Veda a výskum na Slovensku existuje v prostredí univerzít, SAV, rezortných organizáciách a aj v súkromnom sektore. Z týchto úrovní práve rezortná veda a výskum prirodzene ahajú za najkratší koniec, nakoľko samotné rezorty potrebujú predovšetkým rieši praktické činnosti každodenného života pri riadení štátu. Ide predovšetkým o verejné služby a keďže výkonnos Slovenskej ekonomiky neumožňuje vynaklada v rámci rezortu veľké finančné príspevky na vedu a výskum, rezortný výskum živorí. Naopak, univerzity a SAV poskytujú dostatok priestoru na medzirezortnú integráciu vedy a výskumu. Pritom tieto inštitúcie vedia efektívne koncentrova financie z rôznych rezortov a zároveň omnoho efektívnejšie sa vedia uchádza o zdroje EÚ. No a nakoniec, vedu a výskum robí ten, kto naň má, čo je základný postulát súkromného výskumu.

NLC napriek tomu aj  naďalej využíva pri hľadaní disponibilných finančných zdrojov skúsenosti odborníkov naprieč celým lesníctvom. Veď operuje s obrovským materiálnym a odborným potenciálom.

 

O Vieme, že NLC ako jedna z mála príspevkových organizácií rezortu dokázala za posledné roky získa dostatok ďalších zdrojov, okrem zdrojov  štátneho rozpočtu...

 

Po odstupe rokov však musím konštatova, že ani táto aktivita nebola dostatočne ohodnotená zo strany zriaďovateľa a zatiaľ čo ostatné pôdohospodárske inštitúcie prežívali svoje „babie leto“, NLC každoročne zápasí aj o vyfinancovanie verejnoprospešných aktivít, ktorých výkon mu v zmysle Zákona o lesoch prostredníctvom zriaďovacej listiny zveril štát. Ide pritom o aktivity, ktoré sa dotýkajú približne 42 percent územia Slovenska pokrytých lesmi, ktoré je najviac postihnuté nezamestnanosou a nízkou úrovňou infraštruktúry. Pritom práve zelené rezorty, kam môžeme NLC zaradi, sú v čase globálnych klimatických zmien, povodní a energetických kríz tie, na ktoré smerujú otázky typu “Ako (eko) ďalej?” a sú v popredí záujmu vlád vyspelých krajín.

Ekonomická recesia jedného dňa pominie. Jej trvanie bolo krátke, ale intenzívne.

Musíme si uvedomi, že ekologická recesia sa ešte len začína. A ani súčasná generácia nevie odhadnú jej koniec.

_______________________________________________________________

„ Osobne budem trva na transparentnom využívaní verejných prostriedkov tak, aby čo najviac prostriedkov smerovalo na praktické činnosti...“

 

O Pod strechou NLC sú štyri ústavy. Neprináša tento model riadenia komplikácie v koordinácii, pri rozhodovaní, plánovaní a rozdeľovaní kompetencií a tým aj prehnanú administratívu?

 

Prináša. A je potrebné vážne sa tým zaobera. Na jednej strane si myslím, že organizácia, ktorá z väčšej časti spravuje, rozdeľuje a využíva peniaze daňových poplatníkov v prospech lesníctva, pričom musí svoje správanie a postavenie dostatočne obhajova, si vyžaduje určitú administratívnu náročnos. Na druhej strane osobne budem trva na transparentnom využívaní verejných prostriedkov tak, aby čo najviac prostriedkov smerovalo na praktické činnosti v prospech spoločnosti. Využijem k tomu všetky dostupné a efektívne nástroje.

Stransparentnenie vnútorných systémov riadenia sa dá očakáva až po prijatí organizačných zmien, ktoré na NLC pripravíme počas nasledujúcich mesiacov.

 

O Dá sa poveda, že nosnou činnosou centra je lesnícky výskum, ktorý má na našom území už viac než 110-ročnú históriu. Je sympatické, že záujem o výsledky výskumu a o ich využitie v praxi rastie v štátnych aj v neštátnych lesoch. Jednou z foriem takejto spolupráce je zriaďovanie a prevádzkovanie spoločných výskumno-demonštračných objektov, kde sa výskum a prax stretávajú priamo v lese. V tomto i minulom roku sme uverejnili viaceré takéto príklady. Podobne výraznejšie  sa zviditeľňujete  v lesníckej verejnosti a osobitne v neštátnych lesoch v rámci poradenstva a vzdelávania. Náš časopis, ale rovnako aj náš lesnícky portál www.lesmedium.sk. už dlhodobo a úspešne vytvára  efektívnejšiu spätnú väzbu medzi Národným lesníckym centrom a skutočným životom v štátnych i neštátnych lesoch. Môžeme v tomto smere očakáva vašu podporu?

 

Je pravdou, že v zriaďovacej listine NLC dominujú položky s problematikou vedy a výskumu, ale je aj pravdou, že lesnícka prax od NLC očakáva predovšetkým služby, ako reálne a oprávnené požiadavky štátu a praxe na organizáciu typu takejto vrcholovej organizácie. Inými slovami použiteľný a realizovateľný výstup výskumu musíme zabezpečova prostredníctvom implementácie praktickej činnosti - služby odovzdanej lesníckej praxi. Pochopiteľne, takýmto výstupom sú poznatky vedy a výskumu, ktoré máme k dispozícií z interných alebo externých zdrojov.

Takúto službu si dokáže objedna len človek, organizácia, štát, ktorý je zorientovaný v problematike a má dostatok informácii na to, aby vedel jasne identifikova jej prínos vo svoj prospech. A to je parketa pre poradenstvo a prácu s verejnosou, aj nelesníckou. V tejto oblasti sa NLC darí najviac a to vďaka odborníkom vo všetkých činnostiach centra. Nezostáva mi iné len si pria, aby NLC po pripravovaných zmenách bolo rovnako úspešné aj v poskytovaní služieb, pretože práve služby a poradenstvo v lesnom hospodárstve sú tie aktivity, kde má naše lesnícke centrum najväčší potenciál, ktorý je schopné šíri ďalej, samozrejme, aj prostredníctvom časopisu LES&Letokruhy..

 

Za rozhovor ďakuje Ján Fillo

Diskusie na serveri Lesmedium.sk zostáva prístupná pre všetkých čitateľov. Pre vkladanie príspevkov je nutná registrácia pomocou e-mailu. Pravidlá diskusií na Lesmedium.sk (Kódex diskutujúceho) a stručný návod ako sa registrovať nájdete tu .

Hlavné správy

Memorandum o zatraktívnení práce v agrosektore: Rozvoj odborného školstva, ktoré vychováva mladú krv aj pre lesníctvo

Memorandum o zatraktívnení práce v agrosektore: Rozvoj odborného školstva, ktoré vychováva mladú…

O čom sa píše

Podpis memoranda medzi Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, tromi univerzitami so zameraním na agrárne štúdium a SK8, ktoré inicioval minister...

Prečítajte si viac
Ochranári našli medvedicu, ktorá v Liptovskom Mikuláši zranila piatich ľudí, do hodiny a pol po incidente: Viac ako týždeň ju potom monitorovali...

Ochranári našli medvedicu, ktorá v Liptovskom Mikuláši zranila piatich ľudí, do hodiny…

Aktuálne

Problémového medveďa, ktorý v nedeľu 17. marca v Liptovskom Mikuláši zranil päť ľudí, našli s pomocou dronov a špeciálnej techniky do...

Prečítajte si viac
Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Aktuálne

Dnes, v deň výročia narodenia Jána Amosa Komenského, si pripomíname Deň učiteľov. Pri tejto príležitosti sme oslovili lesnícku verejnosť s anketovou otázkou:...

Prečítajte si viac
Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú - prednostne ťažia aktívne chrobačiare

Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú -…

Aktuálne

Za lykožrútovú kalamitu na Horehroní môžu lesníci, ktorí nezvládli manažment hospodárskych lesov v okolí Čierneho Balogu. V utorok to na...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora