Prihlásiť

Úspešný rok slovenských drevorubačov

Na majstrovstvách Českej a Slovenskej republiky sa okrem hlavného sponzora HUSQVARNA predstavili populárne značky STIHL, JONSERED, DOLMAR a SOLO.

Vzájomné súaže slovenských a českých drevorubačov v práci s motorovou pílou majú tradíciu už od roku 1974. Pritom od roku 1993 sa striedavo každé dva roky konajú spoločné majstrovstvá ČR a SR. Tentoraz sa uskutočnili po ôsmy raz koncom júna tohto roku v Podkrkonošskom okrese Trutnov. Organizáciou súaže poverili Strednú lesnísku a poľnohospodársku škola v Svobodì nad Úpou so Strednú lesnícku školou Trutnov, ktorých riaditeľom je zanietený propagátor a organizátor drevorubačských súaží Mgr. Jan Korbeláø. Hlavným sponzorom celej súaže bola firma Husqvarna.

Dlhodobé výsledky spoločných súaží častejšie registrovali víazstvá českých reprezentantov. V tomto ročníku sa však aj vďaka dôslednej príprave a výberu slovenských reprezentantov, ktorých jadro tvorili Oravci spod Babej hory, karta obrátila a v každej z piatich súažných disciplín sa najmenej jeden reprezentant SR umiestnil na medailovom mieste. Skúsených českých reprezentantov, z ktorých niektorí boli už aj majstrami sveta sa vôbec nezľakli naši juniori a výsledkom bolo druhé miesto Miroslava Dolníka v ažkej disciplíne kombinovaný rez a tretie miesto v „kráľovskej“ disciplíne odvetvovanie kmeňa vybojoval nádejný junior Miloš Machyňák.

Od začiatku súaže sa nekompromisne predieral dopredu Jaroslav Perveka zo Sihelného na Orave, ktorý sa s pílou Dolmar po veľmi vyrovnanom výkone vo všetkých piatich disciplínach stal celkovým víazom ôsmich spoločných majstrovstiev ČR a SR „Døevorubec 2007“ s celkovým počtom bodov 1596. Len 4 body delili nášho reprezentanta od magickej hranice 1600 bodov, ktorá je vstupenkou do klubu tých najlepších na majstrovstvách sveta. Pre účastníkov týchto majstrovstiev dlho zostane v pamäti nevídaný výkon Perveku v odvetvovaní, keď vo výbornom čase a v absolútne dokonalom rytme „oholil“ kmeň bez akéhokoľvek škrabnutia. S Husqvarnou v rukách sa na druhé miesto v celkovom poradí prebojoval ďalší slovenský reprezentant Peter Brinda so ziskom 1540 bodov.

Z podkrkonošského kraja sme odchádzali s odkazom českých účastníkov majstrovstiev, že nám čestnú prehru prídu začiatkom augusta odplati na Oravu.

XVII. majstrovstvá SR a 7. ročník oravského pohára 9. až 11. augusta 2007 súažou drevorubačov z Českej republiky, Poľska, Chorvátska a Slovenska. Za Českú republiku nastúpili skúsení a osvedčení reprezentanti, ktorí sa chytali vydoby stratené pozície z predchádzajúcich spoločných majstrovstiev. Aj reprezentácia Chorvátska sa netajila ambíciami na popredné umiestnenie, veď jej reprezentant bol v roku 2006 prvým v disciplíne stínka stromu. Aj keď počasie tohto roku súaži neprialo, všetko vynahradila výborná organizácia v réžii odštepného závodu Lesov SR, š.p. v Námestove spolu s pozemkovým spoločenstvom v Sihelnom, ktoré umožnilo uskutočni súaž v stínke stromu na svojich lesných pozemkoch.

Súaž bola dramatická už od prvej disciplíny stínka stromu, ktorú vyhral náš reprezentant Jaroslav Kukuc so 657 bodmi, ale na chrbát mu dýchali českí reprezentanti Marek Andìl a Petr Troják. Za nimi si ešte slušnú východiskovú pozíciu vybojovali Slováci Perveka s Brindom. Disciplínu výmena reaze vyhral Jiøí Andìl, druhý a tretí boli naši reprezentanti Mário Mudrák a Jaroslav Perveka. V náročnej disciplíne kombinovaný rez potvrdil Jiøí Kostrunek, že zaslúžene bol v tejto disciplíne majstrom sveta z roku 2004 a zvíazil. Náš junior Miroslav Dolník skončil druhý a ďalší český reprezentant Hubert Barták tretí. Ďalšiu disciplínu presný rez vyhral Jaroslav Perveka sledovaný reprezentantmi ČR Jiøím Andìlom a Ing. Jriøím Vorlíčkom na druhom a treom mieste. Pred poslednou a rozhodujúcou disciplínou paralelné odvetvovanie sa umúdrilo aj počasie, vykuklo slniečko a amfiteáter v Námestove sa zaplnil skoro do posledného miesta. V tejto disciplíne išlo o všetko, takže diváci v napätí očakávali súboje a súažiacim primerane stúpal adrenalín. Odohrával sa urputný boj o každú stotinu sekundy, o každú hrču a škrabanec na kmeni.

Výborný výkon predviedol Jaroslav Kukuc, ktorý skončil prvý a opätovne ukázal, že odvetvovanie je jeho silnou stránkou, keď aj na majstrovstvách v Estónsku 2006 potvrdil príslušnos medzi absolútnou svetovou špičkou v tejto disciplíne vynikajúcim desiatym miestom.

Celkovým víazom XVII. majstrovstiev SR a 7. ročníka Oravského pohára sa stal Jaroslav Kukuc s 1587 bodmi, ktoré vybojoval s motorovou pílou Stihl. Vedľa neho na stupni víazov sa umiestnil na druhom mieste Jaroslav Perveka s 1573 bodmi, ktorý je verným „dolmarákom“ a na treom mieste Jiøí Andìl z Českej republiky.

Hlavným sponzorom súaže bola rovnako ako aj v predchádzajúcich ročníkoch firma Husqvarna. Okrem nej sa v súaži predstavili populárne značky Stihl, Dolmar, Jonsered a Solo.

Pre slovenskú reprezentáciu v súažiach s motorovou pílou sa skončil veľmi úspešný rok. Treba si žela, aby aj rok 2008, v ktorom sa uskutočnia 28. majstrovstvá sveta drevorubačov v Belgicku, bol pre slovenských drevorubačov úspešný.

Ing. Eduard Greppel

Diskusie na serveri Lesmedium.sk zostáva prístupná pre všetkých čitateľov. Pre vkladanie príspevkov je nutná registrácia pomocou e-mailu. Pravidlá diskusií na Lesmedium.sk (Kódex diskutujúceho) a stručný návod ako sa registrovať nájdete tu .

Hlavné správy

Rezolúcia Rusínov zo Starinskej a Uličskej doliny: Vlastníci pôdy odmietajú návrh zonácie Národného parku Poloniny, požadujú vytvorenie Prírodného parku Poloniny – Nízke Beskydy

Rezolúcia Rusínov zo Starinskej a Uličskej doliny: Vlastníci pôdy odmietajú návrh zonácie…

Aktuálne

Zástupcovia 14 urbárov zo Starinskej a Uličskej doliny odovzdali dnes na Okresnom úrade v Prešove Rezolúciu Polonín. Chcú v Starinskej...

Prečítajte si viac
Komentár: Posledné týždne sú poznačené výrazným záujmom médií a politikov o kalamitu na Horehroní, už v roku 2022 však bolo potrebné hľadať riešenia na elimináciu rizík

Komentár: Posledné týždne sú poznačené výrazným záujmom médií a politikov o kalamitu…

Aktuálne

Posledné týždne sú poznačené výrazným záujmom médií a politikov (najmä opozičných) o kalamitu na Horehroní. Odznelo už veľa „zaručených“ informácií a ešte...

Prečítajte si viac
Slovenské problémy s vyplácaním agrodotácií: Procesné zlyhania v platobnej agentúre a problémový softvér eurokomisia zrejme nebude akceptovať

Slovenské problémy s vyplácaním agrodotácií: Procesné zlyhania v platobnej agentúre a problémový…

O čom sa píše

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč v pondelok 15. apríla vycestoval do Bruselu na rokovanie s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo...

Prečítajte si viac
Deň zeleného lesa regiónu Šariš – Spiš: Najcitlivejšou témou postoj vlastníkov pôdy k návrhu Programu starostlivosti o Chránené vtáčie územie Levočské vrchy

Deň zeleného lesa regiónu Šariš – Spiš: Najcitlivejšou témou postoj vlastníkov pôdy…

Aktuálne

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska na sociálnej sieti informuje o priebehu Dňa zeleného lesa regiónu Šariš – Spiš, ktorý...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora