Prihlásiť

Výskumníci potvrdili, že niekde sú škody zverou limitujúcim faktorom obnovy lesov

Jednou z nosných tém nedávnej medzinárodnej konferencie Aktuálne problémy v ochrane lesa 2023 boli aj škody spôsobené zverou na lesných porastoch. A že ide skutočne o vážny problém potvrdila aj prezentácia skupiny odborníkov z Národného lesníckeho centra, ktorí hľadali odpoveď na otázku: Kde a v akom rozsahu sú v lesoch škody zverou podľa údajov programov starostlivosti o lesy (PSL)?

Výskumníci pre potreby štúdie vybrali len porasty do 10 rokov, pretože v takýchto mladých porastoch sa eviduje zväčša len čerstvé poškodenie, najmä od zimy do jari. Z databázy vybrali údaje o všetkých mladých porastoch do 10 rokov, evidovaných v rámci obnovy PSL v rokoch 2012 až 2021. Celkovo spracovali údaje zo 107 226 mladých porastov.

Pre lepšiu prehľadnosť zaradili jednotlivé okresy do kategórií. Pri porovnávaní počtu poškodených stromov vytvorili 5 kategórií, odstupňovaných po 10 percent. Pre vyhodnotenie podielu redukovaných plôch vytvorili až 6 katergórií. Zistili, že škody zverou v lesných porastoch nie sú vo všetkých oblastiach Slovenska rovnaké. Najmä okresy východného a južného Slovenska sú podľa údajov PSL relatívne menej poškodzované zverou ako sú porasty v severnej, strednej a západnej časti.

„Čo sa týka podielu počtu poškodených porastov na celkovom počte porastov, situácia je najhoršia v okresoch Levoča, Námestovo, Prievidza, Zlaté Moravce a Trnava. Najväčší podiel poškodenej plochy sme zaznamenali v okresoch Krupina, Banská Štiavnica, Zlaté Moravce, Prievidza, Pezinok a Trnava.

Výsledky z rozboru údajov PSL naznačujú, že škody zverou sú v mnohých oblastiach významné, ba dokonca je možné ich považovať za limitujúci faktor pre obnovu a starostlivosť o les. Mimoriadne významný dopad tak škody zverou môžu mať v okresoch ako je Trnava, Prievidza, Banská Štiavnica a ďalšie, kde je poškodené nielen veľké množstvo porastov, ale poškofenie má zároveň aj veľký rozsah,“ uviedol autorský tím v zložení Andrej Gubka, Jozef Bučko, Marián Slamka, Marcel Dubec, Christo Nikolov, Mariál Lalík, Jozef Vakula, Andrej Konca, Slavomír Rell, Milan Zúbrik, Roman Leontovyč a Valéria Longauerová.

Autori dodali, že stále pracujú na nastavení kritérií pre zaradenie porastov do kategórií poškodenia. Pre lepšie vyhodnotenie však potrebujú dáta, ktoré sú už metodikou zberu zamerané na zisťovanie škôd zverou a sú zároveň aktuálne. Na tento účel je na stránke www.e-los.sk/zver vytvorená kalkulačka a evidenčný systém pre zisťovanie škôd zverou. Prostredníctvom nej môžu obhospodarovatelia lesov nahlásiť, kde a aké škody zverou majú.

„My tieto údaje spracujeme a vynasnažíme sa, aby slúžili ako jeden z príkladov pre poľovnícke plánovanie. Len vzájomná spolupráca, pochopenie a rešpekt medzi poľovníkmi a obhospodarovateľmi lesov a poľnohospodárskych pozemkov pomôže vyriešiť súčasný problém so škodami zverou,“ vyjadrili presvedčenie lesnícki výskumníci.

Spolupráca, pochopenie a rešpekt sú vskutku kľúčové, a nielen pre riešenie tohto problému. Kiežby si to všetci aktéri naplno uvedomili.

Jozef Marko 

Hlavné správy

Revízia ochranného statusu vlka v Európskej únii: Prekategorizovanie z prísnej na jednoduchú ochranu šelmy je ohrozené

Revízia ochranného statusu vlka v Európskej únii: Prekategorizovanie z prísnej na jednoduchú…

O čom sa píše

Zástupcovia členských štátov nedospeli počas rokovaní 15. mája 2024 k dohode o revízii ochranného statusu vlka v Európskej únii, ako ho...

Prečítajte si viac
Lesy mesta Spišská Belá vysadili za 30 rokov 6,45 milióna stromčekov: Počas 10. ročníka dobrovoľníckej akcie Zasaď svoj strom bolo zasadených vyše 4 000 sadeníc

Lesy mesta Spišská Belá vysadili za 30 rokov 6,45 milióna stromčekov: Počas…

O čom sa píše

V lesoch mesta Spišská Belá vysadili v rámci 10. ročníka dobrovoľníckej akcie Zasaď si svoj strom viac ako 4 000 stromčekov. Konateľ...

Prečítajte si viac
TÝŽDŇOVKA: Angažovaným lesníkom v stavovskej komore pribúdajú šediny, volajú po omladení členskej základne

TÝŽDŇOVKA: Angažovaným lesníkom v stavovskej komore pribúdajú šediny, volajú po omladení členskej…

Aktuálne

Tento týždeň sa uskutočnilo jubilejné 30. valné zhromaždenie Slovenskej lesníckej komory, na ktorom zarezonoval okrem iných aj vážny, generačný problém...

Prečítajte si viac
Lesnícki vedci: Jedľa môže byť kľúčovou drevinou v porastových zmesiach, lepšie odolávajúcich klimatickým extrémom

Lesnícki vedci: Jedľa môže byť kľúčovou drevinou v porastových zmesiach, lepšie odolávajúcich…

O čom sa píše

Jedľa má v regióne strednej Európy značný historický i hospodársky význam, ktorý prevyšuje jej súčasné zastúpenie v lesných porastoch, ktoré...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora