Prihlásiť
Vitajte, Hosť
Užívateľské meno: Heslo: Pamätať si ma
Vitajte na novom fóre!
Máte skúsenosti z lesníctva, s ktorými sa chcete podeliť?
Zaujímajú Vás názory ostatných? Zapojte sa do Fóra o lese!
Všetkých tu vítame a tešíme sa na Vaše príspevky!
Nové príspevky môžu v tejto kategórii pridávať a komentovať iba registrovaní.

TÉMA: Statky zmätky?

Statky zmätky? 18.05.2020 10:18 #1

Z našej histórie je známe, že milujeme pravoty a sme ochotní aj celý svoj majetok prepravotiť. Ak by už nič iné, tak sú to zákony, ktoré svojou jednoznačnou nejednoznačnosťou vytvárajú podhubie pre pestovanie záľuby minulosti.
Výnimku z takýchto zákonov nepredstavuje ani zákon č. 97/2013 o pozemkových spoločenstvách. Zákon, ktorého predchodca bol šitý na vlastníkov podielov spoločnej nehnuteľnosti. To je badateľné aj v súčasnom zákone obohatenom o pozemkové spoločenstvá so spoločne obrábanými nehnuteľnosťami. Spočiatku len akoby prílepok, ktorému sa nevenovala patričná pozornosť a akoby bol považovaný skôr za záťaž.
V prvých zneniach zákona bola úprava, že vlastník spoločne obrábanej nehnuteľnosti prenecháva túto do správy spoločenstva. V súčasnom je už presnejšie znenie. Slovo „prenecháva“ je nahradené slovom „zveruje“. To je chvályhodné. Avšak jedným dychom pridáva „Ak vlastník spoločne obhospodarovanej nehnuteľnosti prenajme spoločne obhospodarovanú nehnuteľnosť .....“
Čudné, nezdá sa Vám? Zveriť niekomu niečo na obhospodarovanie a následne aj niekomu do nájmu!?
Podhubie máme na svete.
1.) Vlastník má právo dať svoj podiel do prenájmu napriek tomu, že ho zveril do správy spoločenstva. Bez ohľadu na spoločenstvo. To je jeden názor.
2.) Spoločenstvo ako také, nemôže dávať jemu zverené podiely niekomu do prenájmu. Ak by chcelo, aby jemu zverené podiely dať do prenájmu, tak požiada vlastníka, aby predmetné podiely dal niekomu do prenájmu.

Mýlite sa, ak si myslíte, že je to len zbytočné vymýšľanie problému.
Jeden člen nášho spoločenstva so spoločne obrábanými nehnuteľnosťami uzavrel s družstvom zmluvu o prenájme na svoj podiel na jednej parcele. Aspoň tak o tom hovorí záznam na liste vlastníctva. Ale aj v komposesoráte, teda spoločenstve hospodáriacom na spoločnej nehnuteľnosti som našiel 3 prípady.
Pravda z takéhoto mráčka veľa nenaprší. Hodnota týchto podielov je taká malá, že neboli hodné ani nákladov na vypracovanie zmlúv, nieto ešte na nejaké súdne pokračovanie.
Ale čo nie je, môže byť. Len treba vyčkať času, ako hus klasu. Pravda, ak si do tých čias nevstúpia zákonodarcovia do svedomia a nejednoznačnosti zo zákonov budú odstraňovať. Ale nepredpokladám, že by boli takí iniciatívni. Však čo, ak by sa im to podarilo a súdy by plakali, že nemajú kauzy a či nápady ako to po novom volajú?
Podobne je to aj s nájmom spoločenstiev so spoločnou nehnuteľnosťou.
Aj tu som sme už zaznamenali takéto zmluvy.
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Príspevkov: 124
  • Získaných poďakovaní 2
  • Karma: 0
Príspevky môžu pridávať registrovaní a prihlásení návštevníci
Moderátori: ekart

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora