Prihlásiť

Nezabúdame na región, v ktorom pôsobíme

SLOVWOOD Ružomberok a.s. oslávil v minulom roku 15. výročie založenia spoločnosti. Pri tejto príležitosti nám poskytol rozhovor predseda predstavenstva Ing. Luděk Heralt, PhD.

Môžete čitateľom priblížiť dôvody vzniku Vašej spoločnosti v čase jej založenia?

Hlavným dôvodom vzniku spoločnosti Slovwood Ružomberok, a.s. bolo oddelenie nákupu drevnej suroviny potrebnej na výrobu od hlavnej činnosti Mondi SCP. Špecializujeme sa tak na exkluzívny nákup drevnej suroviny pre potreby Mondi SCP.

Ako sa zmenilo zameranie činnosti spoločnosti v priebehu jej existencie až do súčasnosti?

Je stále rovnaké, od začiatku je našou hlavnou úlohou exkluzívne a udržateľne nakupovať drevnú surovinu pre potreby Mondi SCP.

Aká je aktuálna organizačná štruktúra spoločnosti?

Pozostáva z oddelenia nákupu dreva z domácich a zahraničných zdrojov, oddelenia logistiky, biomasy a administratívy.

Akým podielom sa na objeme Vášho nákupu podieľa štátny a súkromný sektor v rámci SR, aký podiel nákupu realizuje spoločnosť v zahraničí a importuje ho do Mondi SCP?

Prevažnú časť drevnej suroviny nakupujeme z domácich zdrojov. Štátne lesy sú samozrejme náš najdôležitejší obchodný partner.

Ako by ste zhodnotili vývoj priebehu spolupráce Vašej spoločnosti so štátnym a súkromným sektorom pri nákupe drevnej hmoty?

S oboma sektormi vychádzame veľmi dobre, čo napokon dokazuje aj objem drevnej hmoty nakupovanej na Slovensku. Našim cieľom je dlhodobá spolupráca s každým majiteľom dreva na Slovensku s cieľom udržať hodnotu v rámci našej krajiny.

Môžete vysvetliť čitateľom príčiny vývozu dodávok ihličnatej vlákninovej drevnej hmoty zo SR Vašou spoločnosťou?

Pre potreby Mondi SCP v Ružomberku nakupujeme listnatú, ale aj ihličnatú drevnú hmotu. Nadbytočnú ihličnatú drevnú surovinu zo Slovenska potom dodávame aj pre potreby Mondi v zahraničí, pretože jednou z našich činností je aj spolupráca so sesterskými výrobnými závodmi Mondi v Čechách a v Rakúsku. My z týchto krajín nakupujeme listnaté drevo pre potreby Mondi SCP v Ružomberku.

Ako ovplyvňuje trh s drevnou hmotou pre chemické spracovanie zvýšená požiadavka na výrobu a dodávky drevnej štiepky v poslednom období?

Dotované spaľovanie drevnej biomasy, ktorá je vyrobená z dreva a nie z ťažobných zvyškov, znižuje pridanú hodnotu pre túto krajinu. Kaskádovanie a recyklácia surovín by mali mať prioritu pred jednoduchým spaľovaním.

Ako sa spoločnosť Slovwood a. s. pozerá na certifikovanú a necertifikovanú nakupovanú drevnú hmotu, ktorá certifikácia je v rámci spoločnosti uprednostňovaná? Je certifikácia zohľadňovaná i pri tvorbe cien?

Stále sa snažíme zvýšiť podiel certifikovaného dreva. Podporujeme pritom obidve schémy - FSC aj PEFC. Je však potrebné vyhodnotiť nové verzie štandardov FSC a PEFC a posúdiť, či skutočne riešia problémy udržateľného rozvoja lesov v kontexte strednej Európy.

Pracujeme na základe Mondi pravidiel náležitej starostlivosti, ktoré definujú FSC Controlled Wood ako minimálny štandard pre zodpovedný nákup drevnej suroviny. Bohužiaľ, FSC hodnotenie rizík na Slovensku, ktoré bolo schválené v júli 2017 a založené na podnetoch environmentálnych mimovládnych organizácií, nepôsobí na nákup dreva na Slovensku a v centrálnej Európe priaznivo. Skupina slovenských spracovateľov vlákninového dreva už riešila túto problematiku a FSC odporučila konštruktívne kroky na udržanie FSC Controlled Wood ako efektívneho a praktického nástroja na preukázanie zodpovedného získavania dreva.

Aký je Váš názor na nakladanie s drevnou hmotou v štátnom a súkromnom sektore, hlavne menej hodnotných sortimentov drevnej hmoty, ktorá by bola vhodná pre chemické spracovanie v Mondi SCP a v skutočnosti je používaná úplne inak?

Nakladanie s drevnou hmotou je a vždy aj bude plne v rukách obhospodarovateľa lesa. Naši nákupcovia sa vo svojej práci snažia o čo najlepšiu spoluprácu s našimi dodávateľmi, a preto im navrhujú obojstranne výhodné dlhodobé riešenia. Nie vždy ide o menej hodnotné sortimenty, navrhujeme im aj lepšie druhovanie a manipuláciu drahších sortimentov. Vždy nám ide o spokojnosť majiteľa lesa, lebo iba ten bude dlhodobo produkovať drevo, ktoré môžeme využiť k tvorbe pridanej hodnoty v spotrebiteľskom reťazci.

Ako sa spoločnosť Slovwood a.s. angažuje v rámci rôznych ekologických aktivít a projektov zameraných na životné prostredie, lesné hospodárstvo, ako sú tieto skutočnosti zapracované v „podnikovej kultúre“ Vašej spoločnosti?

Slovwood Ružomberok, a.s., ako aj Mondi SCP, a.s., sa dlhodobo venujú rôznym aktivitám a projektom zameraným na životné prostredie. Nezabúdame na región, v ktorom pôsobíme. Pravidelne podporujeme rôzne environmentálne projekty v rámci programu „Mondi SCP, náš najlepší sused“. Ide o projekty v našom regióne, do ktorých sa môže zapojiť komunita žijúca v ňom, ale takisto sa snažíme zapájať aj našich zamestnancov, ktorí môžu takýmto spôsobom skrášliť svoje okolie.

Predplatné časopisu

(Úplné znenie tohto článku si prečítate na stránkach časopisu LES & Letokruhy Apríl 2018)

Hlavné správy

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Aktuálne

Dnes, v deň výročia narodenia Jána Amosa Komenského, si pripomíname Deň učiteľov. Pri tejto príležitosti sme oslovili lesnícku verejnosť s anketovou otázkou:...

Prečítajte si viac
Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú - prednostne ťažia aktívne chrobačiare

Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú -…

Aktuálne

Za lykožrútovú kalamitu na Horehroní môžu lesníci, ktorí nezvládli manažment hospodárskych lesov v okolí Čierneho Balogu. V utorok to na...

Prečítajte si viac
Anketa Strom roka 2024 otvorená: Nominácie je možné zaslať do 25. apríla

Anketa Strom roka 2024 otvorená: Nominácie je možné zaslať do 25. apríla

O čom sa píše

Anketa Strom roka zviditeľňuje staré, vzácne a ohrozené stromy prostredníctvom ich výnimočných príbehov a prispieva k ich odbornému ošetreniu a záchrane. Od 25...

Prečítajte si viac
Zásahový tím usmrtil medveďa, ktorý útočil na ľudí v Liptovskom Mikuláši: Po prvýkrát bol použitý pre presnú identifikáciu problémového jedinca špeciálny softvér a drony

Zásahový tím usmrtil medveďa, ktorý útočil na ľudí v Liptovskom Mikuláši: Po…

Aktuálne

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (Zásahový tím ŠOP SR) včera 26. marca vo večerných hodinách po...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora