Prihlásiť

Sme lesní hospodári a plánujeme. Je to hanba?

Drevo. Spolupútnik človeka od čias, keď sa jeho prapredkovia učili používať nástroje, chrániť sa pred nepriazňou počasie, loviť zver, brániť sa pred nepriateľmi.

Drevo. Spolupútnik človeka od čias, keď sa jeho prapredkovia učili používať nástroje, chrániť sa pred nepriazňou počasie, loviť zver, brániť sa pred nepriateľmi. Dreveným rydlom vyoral človek prvú brázdu, aby zasial osivo. Človek lovec, človek roľník, človek pastier.
Podmanil si oheň, naučil sa ho používať. Oheň, to bolo teplo, svetlo, varené a pečené jedlo. A mnoho, mnoho dreva. Bez dreva nebolo ohňa.
Ľudí na Zemi pribúdalo, úrodné záplavové delty nestačili. Človek klčoval a pálil les, menil ho na polia a záhrady.
Objavné plavby určované trasami riečnych veľtokov, neskoršie morí a oceánov. Lode, lode a kvantá kvalitného dreva.
Nemými svedkami sú dnes holé vápencové brehy Jadranu. Aj tu šumeli lesy a voňala živica. Hrdé flotily bohatých mestských štátov odpočívajú na dne morí.
Ľudoprázdny Veľkonočný ostrov. Do mora hľadia iba kamenné hlavy záhadných sôch. Navôkol pustatina. Zmizli lesy, odišli ľudia.
Takto by sa dalo pokračovať do nekonečna.
Takmer revolučným skokom nastala zmena. Tereziánska doba priniesla nový pohľad na pôsobenie človeka v lese. Bolo by len opakovaním chronicky známych faktov, akej skvelej úrovne dosahovala organizácia lesníctva od tých čias v našich končinách, najmä v stredoeurópskom regióne. Zásadou bolo nebrať z lesa viac, ako je únosné. Starať sa o obnovu, výchovu a zdravie lesa.
Nedá mi nevrátiť sa teraz už k tak často spomínanej téme: Znevažovaniu práce lesných hospodárov. Plánované hospodárenie bolo a je stotožňované dobre, že nie s prednovembrovými päťročnicami. A čuduj sa svete – vyľakalo nás to. Už nemáme lesné hospodárske plány, ale PLS. Už len čakám, kedy sa zrušia LHC a OLH.
Ale veď pozrime sa vôkol seba. Plánuje sa všade vo svete, o hospodárení ani nehovoriac. Zabezpečujeme životné potreby ľudstva.
Takže, sme lesní hospodári. A zostaňme nimi.
Alebo sa hanbíme...?

Ing. Ján Heinrich

Diskusie na serveri Lesmedium.sk zostáva prístupná pre všetkých čitateľov. Pre vkladanie príspevkov je nutná registrácia pomocou e-mailu. Pravidlá diskusií na Lesmedium.sk (Kódex diskutujúceho) a stručný návod ako sa registrovať nájdete tu .

Hlavné správy

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Aktuálne

Dnes, v deň výročia narodenia Jána Amosa Komenského, si pripomíname Deň učiteľov. Pri tejto príležitosti sme oslovili lesnícku verejnosť s anketovou otázkou:...

Prečítajte si viac
Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú - prednostne ťažia aktívne chrobačiare

Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú -…

Aktuálne

Za lykožrútovú kalamitu na Horehroní môžu lesníci, ktorí nezvládli manažment hospodárskych lesov v okolí Čierneho Balogu. V utorok to na...

Prečítajte si viac
Anketa Strom roka 2024 otvorená: Nominácie je možné zaslať do 25. apríla

Anketa Strom roka 2024 otvorená: Nominácie je možné zaslať do 25. apríla

O čom sa píše

Anketa Strom roka zviditeľňuje staré, vzácne a ohrozené stromy prostredníctvom ich výnimočných príbehov a prispieva k ich odbornému ošetreniu a záchrane. Od 25...

Prečítajte si viac
Zásahový tím usmrtil medveďa, ktorý útočil na ľudí v Liptovskom Mikuláši: Po prvýkrát bol použitý pre presnú identifikáciu problémového jedinca špeciálny softvér a drony

Zásahový tím usmrtil medveďa, ktorý útočil na ľudí v Liptovskom Mikuláši: Po…

Aktuálne

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (Zásahový tím ŠOP SR) včera 26. marca vo večerných hodinách po...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora