Prihlásiť

Zaznamenali sme najväčšiu dražbu dreva na Slovensku!

Zhovárame sa s Jaroslavom Kontrišom,riaditeľom Lesníckej informačnej spoločnosti, a.s.

O Počas predchádzajúcich mesiacov sme prostredníctvom nášho časopisu pozorne sledovali prípravu dražby dreva pre neštátne lesy na Slovensku. Bola to premiéra vašej akciovej spoločnosti – Lesníckej informačnej spoločnosti. Podľa nášho názoru, ale predovšetkým z priamych osobných skúseností účastníkov akcie, táto dražba prekonala všetky očakávania. Objavili sa informácie, že išlo o najväčšiu dražbu dreva na Slovensku. Ako hodnotíte z pohľadu organizátora túto mimoriadne vydarenú akciu? 

 

Áno, môžeme potvrdiť, že dražba dreva v Pliešovciach bude zapísaná ako najväčšia dražba dreva v histórii Slovenska. Na dražobnom sklade sme zhromaždili pre kupujúcich 2654 m3 dreva. Vydražilo sa 91 percent dreva, nevydražilo len 9 percent z celkového objemu dodaného dreva. Ide iba o také kusy, ktoré neboli vhodné na dražbu – nespĺňali kvalitatívne kritériá. Nás však nezaujíma ani tak náš pohľad na spokojnosť z výsledku dražby, ale pohľad a názory našich obchodných partnerov. Veď v obchode platí staré známe pravidlo, že „dobrý obchod je vtedy, keď sú spokojné všetky strany“. 

Teraz, po skončení a zanalyzovaní dražby, môžeme potvrdiť spokojnosť všetkých zainteresovaných strán. Našim úspechom je to, že sa obchodní partneri k nám do Pliešoviec opäť a radi vrátia. Predávajúci s víziou kvalitné drevo dobre speňažiť a kupujúci s istotou nákupu dostatku kvalitných sortimentov pre ich výrobný program.

 

O Ako dlho trvala príprava takejto dražby?

 

Kompletná príprava na prvú dražbu dreva trvali takmer tri roky. Je to dlhá doba, ale bola potrebná na to, aby sme boli úspešní.

 

O Čo Vás najviac prekvapilo?

 

Ťažko hovoriť o prekvapeniach. V podstate sa celá dražba konala v medziach nami vytýčených „mantinelov“. Toto súvisí s kvalitnou celkovou prípravou, počnúc vyhľadávaním vhodnej plochy na konanie dražby, materiálne zabezpečenie, až po vyriešenie personálnych otázok. Touto cestou vyjadrujem vďaku celému kolektívu, externým spolupracovníkom a mnohým iným, ktorí sa podieľali na organizovaní dražby. Ďakujem im za ich nasadenie, obetavosť a aktívny prístup.

Sme veľmi radi, že táto, hoci prvá, dražba dreva bola pre kupujúcich taká dôležitá, že množstvo z nich vyslalo na nákup priamo svojich vlastných firemných nákupcov. Po skončení dražby sme mali ohlasy od spracovateľov také, že by ich prišlo aj viac. Avšak kvôli nepriaznivým snehovým podmienkam, ktoré v tom čase boli v Európe, niektoré firmy museli využiť služby externých nákupcov. Z toho dôvodu sme dražbu predĺžili o týždeň.

Spomeniem permanentné čistenie dreva od snehu. Mali sme pripravených niekoľko variant ako udržiavať kláty v absolútnej čistote – bez snehu. Najvhodnejšie bolo priebežne odfukovať sneh zo zasnežených klátov. Nočné zmeny odfukovali takmer  štyritisíc klátov osem krát počas trvania dražby. Takou perličkou je, že počas prípravy dreva do dražby sme spotrebovali na prevádzku motorových píl takmer 300 litrov benzínu a 21 reťazí, nakoľko niektoré drevo bolo vzhľadom na jesenné počasie hodne znečistené – zablatené. Takmer všetky čelá na klátoch sme museli zarezať, aby dražiteľ mohol bez problémov posúdiť kvalitu a štruktúru ponúkaného dreva.

 

O Mohli by ste prezradiť niektoré zaujímavé ceny jednotlivých sortimentov drevín, prípadne aj ich ďalšie cesty?

 

Uvediem napríklad najvyššiu cenu za výrez duba, ktorý švajčiarsky obchodník ohodnotil na 1342 Eur/m3 a použije ho na rekonštrukciu rustikálneho nábytku na zámku. Orech, ktorý kupec zo SAE ohodnotil na 5111 Eur/m3, smrekovec nemecký obchodník kúpil za 433 Eur/m3, jaseň kúpil Rakúšan pre anglického zákazníka za 389 Eur/m3, javor kúpil Nemec na dýhu za 3388 Eur/m3, buk kúpil český rezbár za 355 Eur/m3. Ďalšie výsledky si môže každý pozrieť po prihlásení (kto nie je zaregistrovaný, registrácia je bezplatná) na našej stránke www.drazbydreva.sk v časti „dokumenty“.

 

O Dražba teda prekročila aj hranice Slovenska. Privítali ste renomovaných spracovateľov dreva z rôznych končín sveta. Spomeňte tých zaujímavejších...

 

Áno, táto dražba naozaj prekonala hranice Slovenska a to  dvoch smeroch. Na dražobnom sklade sa nachádzalo drevo zo Slovenska Českej republiky, Maďarska, Slovinska, Chorvátska, Rumunska, Rakúska a Ukrajiny, na druhej strane dražobný sklad navštívilo 56 aktívnych dražiteľov zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska, Estónska, Talianska, Spojených arabských emirátov, Francúzska, Číny, Nemecka, Rakúska, Belgicka a Švajčiarska. Zaujímavý je pre nás každý partner, ktorý vyzýva nám blízke hodnoty, hlavne čestnosť, spoľahlivosť, serióznosť...

 

O Všetci počúvame, ako prakticky všetky mestá a obce zápasia s rozpočtom, nedostatkom peňazí. Toto bola ideálna príležitosť, ako získať dodatočne financie pre rozvoj mieste a obcí, ako aj pre potreby nás, občanov. Môžete nám prezradiť, ako na takúto dražbu dreva zareagovali slovenské mestské, obecné lesy...?

 

Ponuku zúčastniť sa dostali všetky subjekty, teda aj mestské aj obecné lesy. Z mestských lesov ju využili napríklad mestské lesy Tisovec, Zvolen, Kremnica, Nová Baňa, Rožňava, z obecných lesov Babiná, Poniky, Jablonka, taktiež spomeniem aj VŠLP Zvolen. Je to otázka na občanov, na kompetentných a kontrolne orgány, prečo aj ostatné subjekty neprejavili záujem o túto možnosť...

 

O Chcete v týchto dražbách pokračovať aj v roku 2013? V rovnakej alebo v inej organizovanej forme?

 

Samozrejme, pokračujeme ďalej! Neplánujme opustiť to najdôležitejšie, čo sme na tejto dražbe získali, respektíve čo sme potvrdili. Dôveru našich obchodných partnerov. Najbližšia dražba dreva, cenných sortimentov sa bude konať v dňoch 11. až 23. marca 2013. Predaj ostatných sortimentov realizujeme nonstop prostredníctvom portálu www.aukciedreva.sk. Cez tento portál sme sprostredkovali už nákup, respektíve predaj na úrovni zhruba 65 tisíc m3 dreva.

 

O Čo by ste dodávateľom do ďalšieho kola dražby poradili, aby čo najlepšie zhodnotili svoj majetok?

 

Všetci dodávatelia i kupujúci sú vítaní. Odporúčam dodávateľom podrobne si naštudovať našu zverejnenú príručku manipulácie dreva, ktorá sa nachádza na našej stránke www.drazbydreva.sk v časti „dokumenty“. Tam je presne popísaný spôsob, ako správne pripraviť výrez, a aké je vhodné drevo na dražbu. Prípadne, ak potrebujú poradiť nech kontaktujú našich odborných konzultantov. Z našich výsledkov vyplýva, že kupujúci za kvalitný kus je ochotný ponúknuť vysoko nadštandardnú cenu. Platí staré a osvedčené pravidlo, že nie kvantita, ale kvalita sa cení. Za účelom maximalizácie zisku odporučím dodávateľom minimalizovať náklady spojené s dražbou dreva, a to tým, že drevo do dražby dodajú čisté so zarezaným koreňovým nábehom, zarezaným nedorezom, rozmanipulované podľa príručky a zabezpečené s hákmi alebo íčkami proti prasknutiu.

O našich plánovaných akciách budeme čitateľov včas informovať v časopise LES&Letokruhy, ako aj prostredníctvom lesníckej stránky www.lesmedium.sk a našich stránok www.drazbydreva.sk a www.aukciedreva.sk.

Na záver by som rád poprial všetkým čitateľom časopisu, našim obchodným  partnerom a aj všetkým priateľom lesa pevné zdravie a úspešný rok 2013!

 

Za rozhovor ďakuje Ján Fillo 

Diskusie na serveri Lesmedium.sk zostáva prístupná pre všetkých čitateľov. Pre vkladanie príspevkov je nutná registrácia pomocou e-mailu. Pravidlá diskusií na Lesmedium.sk (Kódex diskutujúceho) a stručný návod ako sa registrovať nájdete tu .

Hlavné správy

Memorandum o zatraktívnení práce v agrosektore: Rozvoj odborného školstva, ktoré vychováva mladú krv aj pre lesníctvo

Memorandum o zatraktívnení práce v agrosektore: Rozvoj odborného školstva, ktoré vychováva mladú…

O čom sa píše

Podpis memoranda medzi Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, tromi univerzitami so zameraním na agrárne štúdium a SK8, ktoré inicioval minister...

Prečítajte si viac
Ochranári našli medvedicu, ktorá v Liptovskom Mikuláši zranila piatich ľudí, do hodiny a pol po incidente: Viac ako týždeň ju potom monitorovali...

Ochranári našli medvedicu, ktorá v Liptovskom Mikuláši zranila piatich ľudí, do hodiny…

Aktuálne

Problémového medveďa, ktorý v nedeľu 17. marca v Liptovskom Mikuláši zranil päť ľudí, našli s pomocou dronov a špeciálnej techniky do...

Prečítajte si viac
Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Aktuálne

Dnes, v deň výročia narodenia Jána Amosa Komenského, si pripomíname Deň učiteľov. Pri tejto príležitosti sme oslovili lesnícku verejnosť s anketovou otázkou:...

Prečítajte si viac
Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú - prednostne ťažia aktívne chrobačiare

Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú -…

Aktuálne

Za lykožrútovú kalamitu na Horehroní môžu lesníci, ktorí nezvládli manažment hospodárskych lesov v okolí Čierneho Balogu. V utorok to na...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora