Prihlásiť

Čo by som poradil novému ministrovi životného prostredia?

Už vyše desa rokov klope na dvere ministerskej kancelárie zonácia TANAP-u. Všetci sľubovali, potom roha vzali ...a bolo ich neúrekom. Neodovzdávali si štafetový kolík, ale každý sa poň vrátil na štartovaciu čiaru. Pre všetkých bol priažký. Ledva s nim prebehli štvrtinu trate, vymenil ich ďalší a politické preteky začali od začiatku.

Problematika územného členenia, vrátane zonácie, teda vyčlenenia hierarchicky najvyšších a najväčších celkov pri využívaní územia národných parkov má tri súčasti:

 

1. Metodologickú (ako to urobi?)

 

2. Legislatívnu (ako vyčlenené územné jednotky – zóny v nadväznosti na európske právne normy implementova do ochranárskej praxe?)

 

3. Socio-ekonomickú (ako využi výhody/zisky a kompenzova nevýhody/straty, ktoré táto implementácia prinesie?)

 

Všetky predstavujú zložité, rovnoprávne a vzájomné späté logistické subsystémy, ktoré nemôžu fungova jeden bez druhého. Tvoria systém, ktorý sa dá zjednodušene prirovna k osobnému autu, v ktorom metodologická úroveň predstavuje karosériu, legislatívna úroveň motor a socio-ekonomická úroveň mechanizmus, ktorý prostredníctvom plynového a brzdového pedála dokáže celé auto zrýchli, spomali, dokonca aj zastavi, nedajbože vyboči z cesty a spôsobi haváriu. Samozrejme, snahou je, aby toto auto malo primeranú úroveň, odpovedajúcu vzdelanostnej, technickej a životnej úrovni Slovenska.

 

V akom štádiu je dnes jeho projektovanie?

 

V polovici februára na zasadnutí tzv. Zelenej tripartity za účasti ministra Jozefa Nagya sa v podstate riešila iba otázka: Ako a kde vyčleni  jadrovú bezzásahovú A zónu s 5. stupňom ochrany prírody. Mali by v nej by zakázané všetky zásahy človeka, ktoré by mohli ohrozi prírodu, respektíve prírodné procesy.
Na stole sa objavili dva návrhy: „ Vedecký“ a „Lesnícky“. Ktovie prečo ich tak pomenovali, keď obidva predložili vedci s rovnakou vedeckou hodnosou, členovia tej istej pracovnej skupiny pre prípravu zonácie TANAP-u .
Oba návrhy vychádzajú z toho, že v zóne s najvyšším stupňom ochrany pripustíme iba možnos obdivova prírodu a krajinu. Teoreticky to bude môc každý, ale vybraté skupiny ľudí budú môc aj monitorova prírodné procesy, a to všade. A spravidla iné skupiny ľudí budú môc vo vymedzených priestoroch vykonáva i vodcovské a horolezecké činnosti, teda zarába, respektíve prezentova vlastné ego.

Podstatne menej sa autori návrhov venujú ostatným územným jednotkám – zónam B a C, a už vôbec sa nevenujú hierarchicky nižším územným jednotkám (ekologicko-funkčným priestorom), ktoré by mali dotvori predstavy manažmentu územia. Viem, že pre skupinu ľudí predkladajúcich „Vedecký návrh“ je to neriešiteľná úloha, pretože územie ani techniky aktívnej starostlivosti o prírodu dostatočne neovládajú.

Zatiaľ sme teda riešili iba karosériu auta...

 

Nazdávam sa, že v tzv. Lesníckom návrhu na solídnej európskej úrovni, v tzv. Vedeckom návrhu na „nevídanej úrovni“ (sami to síce ešte presne nezmerali, avšak podľa predloženej mapy by zóna A mala zabera vyše tri štvrtiny územia TANAP-u, ktoré, ak zatiaľ nie je divočinou podľa ich predstáv, necháme proste „zdivočie“, a to vraj na základe ich „vedeckej“ metodiky). V hrubých rysoch nadobúda tento návrh podobu exkluzívneho Bugatti Veyron. Nemá síce dotiahnutý spôsob uloženia motora, veľkos kufra, dizajn strechy, kapoty, dverí a blatníkov a dá sa mu vytknú aj riešenie predných svetiel, inakšie je však návrh podľa predkladateľov „hotový“.

 

Ako hotový? Keď iba tušíme, aký motor doň chcú vmontova, a obávame sa, že jeho pridrahé ovládanie plynovým pedálom a brzdou nedokážeme ani vyrobi, najmä preto, že na to nenájdeme finančné prostriedky.
Prakticky vzaté, sme iba vo štvrtine konfliktných projektových príprav. Všetky ďalšie snahy nielen naprojektova, ale aj vyrobi funkčné auto spočívajú na dopracovaní prvého a rozpracovaní dvoch zvyšných subsystémov, najmä však na zosúladení ich chodu. Hoci sa o to doteraz nikto nepokúsil, týmto smerom sa musíme vyda.

Je naozaj načase ma jasnú predstavu, čo ďalej s nami!

 

Ak to neurobíme, všetko je iba zbytočným plytvaním času. Minister životného prostredia a ochrany prírody by to mal vedie. Za všetkých neštátnych vlastníkov lesov, azda len toľko: nepredkladajte nám donekonečna v rôznych obmenách iba obrázky zón TANAP-u, ale povedzte aj za akých podmienok, prípadne kedy sa majú uvies do života. Vyše 40 rokov sme v TANAP-e museli znáša bezprávie. Ďalších vyše 20 rokov sa zasa zbytočne handrkujeme. Je naozaj načase ma jasnú predstavu, čo ďalej s našimi pozemkami v tomto území, a vôbec, ako ďalej s TANAP-om?

 

Milan Koreň

Pozemkové spoločenstvo bývalých urbarialistov obce Východná

Diskusie na serveri Lesmedium.sk zostáva prístupná pre všetkých čitateľov. Pre vkladanie príspevkov je nutná registrácia pomocou e-mailu. Pravidlá diskusií na Lesmedium.sk (Kódex diskutujúceho) a stručný návod ako sa registrovať nájdete tu .

Hlavné správy

Riport: Na 18. ročníku Lesníckych dní v Kežmarku bolo vyše 1 250 detí, organizátori ocenili zaslúžilých lesníkov, prezentovali výročie veľkej kalamity a modernizáciu lesníctva

Riport: Na 18. ročníku Lesníckych dní v Kežmarku bolo vyše 1 250…

Aktuálne

Napriek chladnému počasiu navštívilo včera 18. ročník Lesníckych dní v Kežmarku viac ako 1 250 detí z materských a základných škôl celého...

Prečítajte si viac
Tri české ministerstvá pripravili Surovinovú politiku pre drevo: Skrátka viac dreva a menej betónu

Tri české ministerstvá pripravili Surovinovú politiku pre drevo: Skrátka viac dreva a…

Aktuálne

Až štvrtina novopostavených budov by v roku 2035 mohli byť drevostavby. Česká republika chce v budúcnosti podporiť väčšie využitie dreva...

Prečítajte si viac
LESY SR očakávajú rozširovanie územia napadnutého lykožrútom: Zvýšený dôraz na monitoring šírenia podkôrneho hmyzu

LESY SR očakávajú rozširovanie územia napadnutého lykožrútom: Zvýšený dôraz na monitoring šírenia…

Aktuálne

Štátny podnik LESY SR očakáva, že územie napadnuté lykožrútom na Horehroní sa bude rozširovať, monitorované preto budú aj susedné okresy...

Prečítajte si viac
Ing. Julián Tomaštík, PhD. laureátom Ceny prof. Štefana Korpeľa za rok 2024: Lesnícky život spätý s Mestskými lesmi Košice

Ing. Julián Tomaštík, PhD. laureátom Ceny prof. Štefana Korpeľa za rok 2024:…

O čom sa píše

Ing. Julián Tomaštík, PhD., získal Cenu prof. Štefana Korpeľa, ktorá mu bola odovzdaná v rámci Lesníckych dní 19. apríla 2024 dekanom...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora