Prihlásiť

* LESNÍCKA NOVINKA: Družicové snímky lesných porastov už aj pre širokú verejnos!

Len veľmi presné a objektívne poznanie aktuálneho zdravotného stavu lesných porastov je dostatočným podkladom pre účinnú prevenciu v boji s podkôrnym hmyzom.

Názorné celoplošné zmapovanie lesných komplexov v kalamitných oblastiach umožňuje štátnej správe lesného hospodárstva efektívny výkon štátneho dozoru a majiteľom a obhospodarovateľom lesov identifikáciu zmien v konkrétnych lesných porastoch a na ich základe prijatie zodpovedajúcich opatrení.

 

Osvedčeným nástrojom na dosiahnutie týchto cieľov sú družicové snímky. Pred niekoľkými týždňami sa ich rozhodli umiestni na internetovú stránku Národného lesníckeho centra vo Zvolene www.nlcsk.sk/stales odborníci z Lesníckeho výskumného ústavu, ktorých k tomuto kroku inšpirovala spolupráca so štátnou správou lesného hospodárstva – konkrétne skúsenosti a pripomienky pracovníkov Obvodného lesného úradu v Ružomberku.

 

Práve v meste na Dolnom Liptove sa stretávam s prednostom OLÚ Ing. Mariánom Gunišom, námestníkom LVÚ NLC Dr. Ing. Tomášom Buchom a špecialistom z Odboru ekológie a biodiverzity lesných ekosystémov Mgr. Ivanom Barkom, PhD. Hneď na úvod ma všetci ubezpečujú o tom, že bez pochopenia a podpory Ministerstva pôdohospodárstva SR, konkrétne Ing. Pavla Tomu zo Sekcie lesníckej a vedenia NLC by nebolo možné zriadi užitočnú službu, ktorá môže prispie ku skvalitneniu práce užívateľov a majiteľov lesov, ako aj štátnych úradníkov. Veď len jedna snímka výmery 60 x 60 kilometrov stojí až 100 tisíc korún, čiže vyše 3 300 €. Takže žiadny lacný špás. Na druhej strane prístup pre záujemcov o vyhľadanie si aktuálneho zdravotného stavu toho „ich“ lesa na novovytvorenú stránku je bezplatný.

 

 „Vychádzali sme z toho, že v roku 2008 si štátny podnik LESY SR objednal a zaplatil snímkovanie celého obhospodarovaného územia a pracovníci NLC vyhodnotili družicové snímky graficky do obrysových máp, takže lesníci mali výborný prehľad o aktuálnom zdravotnom stave mapovaných lesných porastov v prípade smrečín. Aj my ako pracovníci štátnej správy sme mali záujem získa prístup k týmto snímkam a nielen z územia spravovaného štátnymi lesmi. Po dohode s pracovníkmi NLC sme si povedali, že tieto snímky sú vlastne pre všetkých (majiteľov lesov, OLH, ochranárov, priaznivcov našej prírody, vládne orgány atď.) a preto zatiaľ pokusne sprístupníme na webe lesníckej a širokej verejnosti snímky územia, ktoré je v pôsobnosti ružomberského obvodného lesného úradu.

 

Avšak po čase došlo ku vynikajúcej možnosti zverejni snímky celého územia SR, aj keď tie naše ružomberské zostali najkvalitnejšie. K dispozícii sú tak na webe nielen snímky z jesene minulého roka, ale aj najnovšie snímky z konca augusta tohto roka, v ktorých sa dá veľmi dobre hľada a orientova napr. podľa jednotlivých LHC. Vlastníci lesa tak majú vynikajúcu príležitos zisti na snímkach príznaky zmien v porastoch, ktoré vlastnia a zároveň odkontrolova profesionalitu odborných lesných hospodárov, či niečo vo svojej práci pri ochrane lesa nezanedbali. Následky je totiž na snímkach veľmi dobre vidie.

 

Snímky sa len treba nauči číta podľa manuálu, ktorý je na úvod špeciálnej webovej stránky uvedený. Sprístupnenie družicových snímok je užitočné nielen pre lesomajiteľov, ale aj pre účely štátneho dozoru. Ten sa na základe poznatkov získaných zo snímok môže cielene zamera na konkrétne oblasti a jednotlivé lesné porasty. Zároveň tak dokážeme majiteľovi lesa s nezistenou kalamitou, že zanedbal svoje povinnosti, pretože výhovorky pred vierohodnosou snímky neobstoja a okrem spoločenskej škody, škodí vlastne sám sebe. Vlastníci lesa nás budú zbytočne presviedča o tom, že ešte pred mesiacom v poraste sucháre nemali, keď všetci máme k dispozícii snímky staršieho dáta, na ktorých dokážeme tieto sucháre relatívne spoľahlivo identifikova.

 

Pritom nám nejde o to, aby sme mali v rukách pomyselné kladivo na obhospodarovateľov lesa, ale hlavne a to podčiarkujem, aby sme spoločnými silami, tam kde to je ešte možné, efektívnou prevenciou zabránili totálnemu rozpadu smrečín. Vnímame tento nástroj ako skvalitnenie obhospodarovania lesov a účinnú pomôcku pri dodržiavaní zákona o lesoch, ktorý je v ustanoveniach ochrany lesa veľmi dobrý a poukazuje na účinnú prevenciu ako najlepší základ ochrany lesa, “ zdôrazňuje Ing. Guniš.

Kvalita webovej stránky sa bude odvíja od záujmu užívateľov

 

Družicové snímky sú robené z výšky presahujúcej 700 kilometrov a podľa slov Dr. Buchu je aplikácia pripravená tak, aby na snímkach od mierky 1:100 000 bolo vidie hranice lesných celkov a od mierky 1:50 000 aj hranice lesných porastov. Označenie porastov sa objavuje kvôli prehľadnosti od mierky 1:25 000.

„Osobitne cenné je, že v smrečinách s podielom smreka nad 25 percent v regiónoch Kysúc, Oravy, Vysokých a Nízkych Tatier, Spiša a Gemera je možné pozorova porovnaním stavu na snímkach z rokov 2007 a 2008, realizovaných satelitom SPOT s rozlíšením na desa metrov, všetky zmeny či už zdravotného stavu, alebo z hľadiska realizácie obnovy lesa. V tomto roku sme pre naše územie zatiaľ bezplatne snímky zo satelitu LANDSAT s rozlišovacou schopnosou na tridsa metrov. Keď si budú chcie užívatelia porovna medziročné zmeny na konkrétnych častiach snímok, stačí si ich otvori v dvoch oknách. Isteže, ich počítače musia spåňa určité technické a programové parametre.

 

Bude záleža len na záujme o náš nový produkt, na spokojnosti užívateľov, ako budeme ďalej kvalitu a možnosti špecializovanej webovej stránky rozvíja. Uvítame preto každý poznatok a pripomienku. Ak bude záujem o snímky s väčším rozlíšením ako sú tie najnovšie z roka 2009, prípadne ich graficky spracova do porastových máp, budeme sa snaži získa ďalšie finančné prostriedky na kvalitnejšie snímkovanie porastov.“

 

Mgr. Barka je ako administrátor novej špecializovanej stránky v spolupráci s Ing. Ivanom Pôbišom, správcom mapového servera LVÚ, pripravený na základe ohlasov z mailovej pošty zvyšova podľa technických možností užívateľský komfort pri prácu s novinkou, ktorá skutočne môže prispie k skvalitneniu lesníckej práce, predovšetkým v oblastiach silne atakovaných škodlivými vplyvmi. Bola by preto určite škoda, ak by majitelia a užívatelia lesov túto príležitos nevyužili.

 

Jozef Marko

Diskusie na serveri Lesmedium.sk zostáva prístupná pre všetkých čitateľov. Pre vkladanie príspevkov je nutná registrácia pomocou e-mailu. Pravidlá diskusií na Lesmedium.sk (Kódex diskutujúceho) a stručný návod ako sa registrovať nájdete tu .

Hlavné správy

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Aktuálne

Dnes, v deň výročia narodenia Jána Amosa Komenského, si pripomíname Deň učiteľov. Pri tejto príležitosti sme oslovili lesnícku verejnosť s anketovou otázkou:...

Prečítajte si viac
Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú - prednostne ťažia aktívne chrobačiare

Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú -…

Aktuálne

Za lykožrútovú kalamitu na Horehroní môžu lesníci, ktorí nezvládli manažment hospodárskych lesov v okolí Čierneho Balogu. V utorok to na...

Prečítajte si viac
Anketa Strom roka 2024 otvorená: Nominácie je možné zaslať do 25. apríla

Anketa Strom roka 2024 otvorená: Nominácie je možné zaslať do 25. apríla

O čom sa píše

Anketa Strom roka zviditeľňuje staré, vzácne a ohrozené stromy prostredníctvom ich výnimočných príbehov a prispieva k ich odbornému ošetreniu a záchrane. Od 25...

Prečítajte si viac
Zásahový tím usmrtil medveďa, ktorý útočil na ľudí v Liptovskom Mikuláši: Po prvýkrát bol použitý pre presnú identifikáciu problémového jedinca špeciálny softvér a drony

Zásahový tím usmrtil medveďa, ktorý útočil na ľudí v Liptovskom Mikuláši: Po…

Aktuálne

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (Zásahový tím ŠOP SR) včera 26. marca vo večerných hodinách po...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora