Prihlásiť

Bude nový Zákon o poľovníctve?

Hlavnou úlohou Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky pre roky 2007 a 2008 na úseku poľovníctva je v zmysle rozpracovaného programového vyhlásenia vlády SR príprava nového zákona o poľovníctve. Na súčasný stav návrhu nového zákona sme sa preto spýtali štátneho tajomníka MP SR Ing. Viliama Turského.

* Pán štátny tajomník, prečo je táto úloha zaradená medzi priority ministerstva a aký je súčasný stav prípravy návrhu nového zákona o poľovníctve?

- V súčasnosti platný zákon č. 23/1962 Zb. o poľovníctve nezodpovedá súčasným potrebám a podmienkam. Jeho zmeny a doplnenia zákonom NR SR č. 99/1993 Z. z. boli len dočasným prechodným riešením, ktoré si vyžiadala zmena politických pomerov a z toho vyplývajúce zmeny vo vlastníckych vzahoch. Táto novela v čase, kedy sa končili prakticky všetky zmluvy o nájme výkonu práva poľovníctva, umožnila využitie práva poľovníctva pri uzatváraní nových zmlúv na nájom revírov s vlastníkmi spoločných poľovných revírov. Napriek tejto novele ustanovenia súčasného zákona o poľovníctve celkom nezodpovedajú aktuálnym spoločensko-politickým, ekonomickým a ekologickým podmienkam a požiadavkám.

Je evidentné, že rozhodovanie o uznaní poľovného revíru orgánmi štátnej správy je v súčasnosti neúmerne zložité, časovo a finančne náročné pre orgány štátnej správy i pre účastníkov konania. Základný problém v tomto smere spôsobuje skutočnos, že vlastníctvo k pôde je v Slovenskej republike enormne rozdrobené a v nejednom poľovnom revíri je i niekoľko stoviek vlastníkov poľovných pozemkov. Ak nevytvoria spoločenstvo vlastníkov pozemkov, alebo ak nemajú splnomocneného alebo zákonného zástupcu prakticky každý z nich vystupuje individuálne ako účastník konania, alebo ako zmluvná strana pri uzatváraní zmluvy o nájme výkonu poľovníctva. Za týchto podmienok uzna revír alebo uzavrie zmluvu striktne podľa súčasného zákona je veľmi obtiažne. Dokonca aj keď dôjde k uznaniu poľovného revíru, respektíve k schváleniu nájomnej zmluvy príslušným orgánom štátnej správy, nejednoznačnos výkladu súčasného zákona o poľovníctve umožňuje prakticky v rámci odvolacích a mimo odvolacích konaní vstupova do konania, čo má za následok, že účastníci konania, respektíve zmluvné strany sú neustále pod tlakom právnej neistoty.

* Od 1. mája 2004 sa Slovenská republika stala členským štátom EÚ, čo prinieslo potrebu zavies legislatívu európskych spoločenstiev do nášho právneho poriadku. Týka sa to aj tejto témy?

- Áno, ide najmä o oblas ochrany niektorých voľne žijúcich živočíchov, povolené spôsoby lovu, chov zveri a umiestňovanie mäsa z chovanej alebo ulovenej zveri na trh v rámci Európskej únie a na opatrenia súvisiace s klasickým morom ošípaných. To je ďalšia oblas, s ktorou bolo potrebné sa vyrovna, či už v zákone o poľovníctve alebo s ním súvisiacich predpisoch.

Okrem toho sú tu ďalšie právne normy ako napríklad zákon o ochrane prírody a krajiny, zákon o lesoch, zákon o štátnej veterinárnej správe a podobne, ktoré majú buď priamo alebo nepriamo dopad na poľovníctvo alebo s ním úzko súvisia a treba ich akceptova v novom zákone o poľovníctve.

Snahou ministerstva je preto predloženie takého návrhu zákona, ktorý by nadviazal na bohaté poľovnícke tradície a pozitíva poľovníctva na Slovensku, reagoval na rozdrobenos vlastníctva k pozemkom, zjednodušil by uznávanie poľovných revírov a schvaľovanie zmlúv o postúpení práva poľovníctva, eliminoval by komerčné vzahy v poľovníctve a hlavným cieľom je, aby zabezpečil ďalší rozvoj poľovníctva. Za týmto účelom bola ministerstvom ustanovená expertná skupina, ktorej členmi sú okrem zástupcov tunajšieho ministerstva a Ministerstva životného prostredia SR aj zástupcovia Slovenského poľovníckeho zväzu, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, Lesov SR, š.p. Banská Bystrica, Národného lesníckeho centra, Technickej univerzity vo Zvolene, Slovenskej lesníckej komory a Rady združení neštátnych lesov.

Cieľom tejto skupiny bolo vypracova jeden spoločný návrh zákona a naň nadväzujúcich vykonávacích predpisov tak, aby nový zákon o poľovníctve zachoval všetky doterajšie pozitíva slovenského poľovníctva a pomohol k udržaniu jeho vysokej úrovne.

Nový návrh zákona o poľovníctve bol vypracovaný ministerstvom v auguste 2007 a prerokovaný v osobitnej komisii ministra pôdohospodárstva SR v októbri minulého roku. Nakoľko pri jeho prerokovaní nedošlo k zhode na niektoré otázky medzi MP SR a SPZ, minister vytvoril úzku pracovnú skupinu na odstránenie rozporov tak, aby bol predložený na ďalšie legislatívne pokračovanie návrh bez týchto rozporov. Na to, akú má ma nový zákon podobu, je množstvo názorov, často diametrálne odlišných. Je to návrh zákona, ktorý ovplyvní nielen ďalší vývoj poľovníctva, ale svojím spôsobom upravuje jednu zo záujmových činností občanov a tou je poľovníctvo.

* Pochopiteľne, je to vždy citlivá vec, ak sa záujmová činnos upravuje predpisom...

- V poľovníctve to je však nevyhnutné, veď ide o činnos ľudí so zbraňou, ktorí sa musia často sami rozhodnú, čo v chove zveri ponechajú a čo vyradia. Teda rozhodujú o kvalite chovu jednotlivých druhov zveri, majú zabezpečova starostlivos a ochranu zveri, jej dobrý zdravotný stav. To sú činnosti, ktoré ak budú zodpovedne a kvalitne vykonávané, budú užitočné pre poľovníctvo, prírodu i životné prostredie. V tom je spoločenský význam poľovníctva v každej, poľovnícky vyspelej krajine a samozrejme aj u nás. Ide o to, aby sa poľovníctvo aj po prijatí nového zákona vykonávalo u nás ako služba prírode.

Základným cieľom nového zákona by preto malo by zachovanie všetkých druhov poľovnej zveri v jej prirodzenom prostredí v optimálnom množstve, kvalite a dobrom zdravotnom stave. Dôležité je, aby navrhované riešenia pomohli poľovníctvu, jeho ďalšiemu rozvoju a to tak, aby poľovníctvo bolo aj ďalej súčasou tvorby a ochrany prírodného prostredia.

* Kedy teda môžeme očakáva prijatie zákona?

- Návrh zákona o poľovníctve musí prejs legislatívnym procesom, teda medzirezortným pripomienkovým konaním, rozporovými konaniami, legislatívnou radou vlády a po prerokovaní vládou SR parlamentom. Nejde pri tom iba o samotný zákon, ale aj o jeho vykonávacie predpisy, ktoré musia by súčasou návrhu. A pripravi ich spolu so zákonom, to je náročná úloha, ktorá dá poriadne „zabra“. Som však presvedčený, že ministerstvo v spolupráci s SPZ a s ďalšími odborníkmi v poľovníctve pripraví návrh tak, aby mohol by predložený na rokovanie vlády SR v apríli tohto roku.

Redakcia

Diskusie na serveri Lesmedium.sk zostáva prístupná pre všetkých čitateľov. Pre vkladanie príspevkov je nutná registrácia pomocou e-mailu. Pravidlá diskusií na Lesmedium.sk (Kódex diskutujúceho) a stručný návod ako sa registrovať nájdete tu .

Hlavné správy

Periská boli vyhlásené za 64. významné lesnícke miesto: Kamennú púšť sa podarilo lesníkom premeniť na kompaktný les, miestni hovoria o malom zázraku

Periská boli vyhlásené za 64. významné lesnícke miesto: Kamennú púšť sa podarilo…

Aktuálne

Periská, prímestská časť Brezovej pod Bradlom, boli zaradené medzi významné lesnícke miesta na Slovensku. Lokalita bola kedysi kamennou púšťou, po...

Prečítajte si viac
Rezolúcia Rusínov zo Starinskej a Uličskej doliny: Vlastníci pôdy odmietajú návrh zonácie Národného parku Poloniny, požadujú vytvorenie Prírodného parku Poloniny – Nízke Beskydy

Rezolúcia Rusínov zo Starinskej a Uličskej doliny: Vlastníci pôdy odmietajú návrh zonácie…

Aktuálne

Zástupcovia 14 urbárov zo Starinskej a Uličskej doliny odovzdali dnes na Okresnom úrade v Prešove Rezolúciu Polonín. Chcú v Starinskej...

Prečítajte si viac
Komentár: Posledné týždne sú poznačené výrazným záujmom médií a politikov o kalamitu na Horehroní, už v roku 2022 však bolo potrebné hľadať riešenia na elimináciu rizík

Komentár: Posledné týždne sú poznačené výrazným záujmom médií a politikov o kalamitu…

Aktuálne

Posledné týždne sú poznačené výrazným záujmom médií a politikov (najmä opozičných) o kalamitu na Horehroní. Odznelo už veľa „zaručených“ informácií a ešte...

Prečítajte si viac
Slovenské problémy s vyplácaním agrodotácií: Procesné zlyhania v platobnej agentúre a problémový softvér eurokomisia zrejme nebude akceptovať

Slovenské problémy s vyplácaním agrodotácií: Procesné zlyhania v platobnej agentúre a problémový…

O čom sa píše

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč v pondelok 15. apríla vycestoval do Bruselu na rokovanie s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora