Prihlásiť

Úspešný rok slovenských drevorubačov

Na majstrovstvách Českej a Slovenskej republiky sa okrem hlavného sponzora HUSQVARNA predstavili populárne značky STIHL, JONSERED, DOLMAR a SOLO.

Vzájomné súaže slovenských a českých drevorubačov v práci s motorovou pílou majú tradíciu už od roku 1974. Pritom od roku 1993 sa striedavo každé dva roky konajú spoločné majstrovstvá ČR a SR. Tentoraz sa uskutočnili po ôsmy raz koncom júna tohto roku v Podkrkonošskom okrese Trutnov. Organizáciou súaže poverili Strednú lesnísku a poľnohospodársku škola v Svobodì nad Úpou so Strednú lesnícku školou Trutnov, ktorých riaditeľom je zanietený propagátor a organizátor drevorubačských súaží Mgr. Jan Korbeláø. Hlavným sponzorom celej súaže bola firma Husqvarna.

Dlhodobé výsledky spoločných súaží častejšie registrovali víazstvá českých reprezentantov. V tomto ročníku sa však aj vďaka dôslednej príprave a výberu slovenských reprezentantov, ktorých jadro tvorili Oravci spod Babej hory, karta obrátila a v každej z piatich súažných disciplín sa najmenej jeden reprezentant SR umiestnil na medailovom mieste. Skúsených českých reprezentantov, z ktorých niektorí boli už aj majstrami sveta sa vôbec nezľakli naši juniori a výsledkom bolo druhé miesto Miroslava Dolníka v ažkej disciplíne kombinovaný rez a tretie miesto v „kráľovskej“ disciplíne odvetvovanie kmeňa vybojoval nádejný junior Miloš Machyňák.

Od začiatku súaže sa nekompromisne predieral dopredu Jaroslav Perveka zo Sihelného na Orave, ktorý sa s pílou Dolmar po veľmi vyrovnanom výkone vo všetkých piatich disciplínach stal celkovým víazom ôsmich spoločných majstrovstiev ČR a SR „Døevorubec 2007“ s celkovým počtom bodov 1596. Len 4 body delili nášho reprezentanta od magickej hranice 1600 bodov, ktorá je vstupenkou do klubu tých najlepších na majstrovstvách sveta. Pre účastníkov týchto majstrovstiev dlho zostane v pamäti nevídaný výkon Perveku v odvetvovaní, keď vo výbornom čase a v absolútne dokonalom rytme „oholil“ kmeň bez akéhokoľvek škrabnutia. S Husqvarnou v rukách sa na druhé miesto v celkovom poradí prebojoval ďalší slovenský reprezentant Peter Brinda so ziskom 1540 bodov.

Z podkrkonošského kraja sme odchádzali s odkazom českých účastníkov majstrovstiev, že nám čestnú prehru prídu začiatkom augusta odplati na Oravu.

XVII. majstrovstvá SR a 7. ročník oravského pohára 9. až 11. augusta 2007 súažou drevorubačov z Českej republiky, Poľska, Chorvátska a Slovenska. Za Českú republiku nastúpili skúsení a osvedčení reprezentanti, ktorí sa chytali vydoby stratené pozície z predchádzajúcich spoločných majstrovstiev. Aj reprezentácia Chorvátska sa netajila ambíciami na popredné umiestnenie, veď jej reprezentant bol v roku 2006 prvým v disciplíne stínka stromu. Aj keď počasie tohto roku súaži neprialo, všetko vynahradila výborná organizácia v réžii odštepného závodu Lesov SR, š.p. v Námestove spolu s pozemkovým spoločenstvom v Sihelnom, ktoré umožnilo uskutočni súaž v stínke stromu na svojich lesných pozemkoch.

Súaž bola dramatická už od prvej disciplíny stínka stromu, ktorú vyhral náš reprezentant Jaroslav Kukuc so 657 bodmi, ale na chrbát mu dýchali českí reprezentanti Marek Andìl a Petr Troják. Za nimi si ešte slušnú východiskovú pozíciu vybojovali Slováci Perveka s Brindom. Disciplínu výmena reaze vyhral Jiøí Andìl, druhý a tretí boli naši reprezentanti Mário Mudrák a Jaroslav Perveka. V náročnej disciplíne kombinovaný rez potvrdil Jiøí Kostrunek, že zaslúžene bol v tejto disciplíne majstrom sveta z roku 2004 a zvíazil. Náš junior Miroslav Dolník skončil druhý a ďalší český reprezentant Hubert Barták tretí. Ďalšiu disciplínu presný rez vyhral Jaroslav Perveka sledovaný reprezentantmi ČR Jiøím Andìlom a Ing. Jriøím Vorlíčkom na druhom a treom mieste. Pred poslednou a rozhodujúcou disciplínou paralelné odvetvovanie sa umúdrilo aj počasie, vykuklo slniečko a amfiteáter v Námestove sa zaplnil skoro do posledného miesta. V tejto disciplíne išlo o všetko, takže diváci v napätí očakávali súboje a súažiacim primerane stúpal adrenalín. Odohrával sa urputný boj o každú stotinu sekundy, o každú hrču a škrabanec na kmeni.

Výborný výkon predviedol Jaroslav Kukuc, ktorý skončil prvý a opätovne ukázal, že odvetvovanie je jeho silnou stránkou, keď aj na majstrovstvách v Estónsku 2006 potvrdil príslušnos medzi absolútnou svetovou špičkou v tejto disciplíne vynikajúcim desiatym miestom.

Celkovým víazom XVII. majstrovstiev SR a 7. ročníka Oravského pohára sa stal Jaroslav Kukuc s 1587 bodmi, ktoré vybojoval s motorovou pílou Stihl. Vedľa neho na stupni víazov sa umiestnil na druhom mieste Jaroslav Perveka s 1573 bodmi, ktorý je verným „dolmarákom“ a na treom mieste Jiøí Andìl z Českej republiky.

Hlavným sponzorom súaže bola rovnako ako aj v predchádzajúcich ročníkoch firma Husqvarna. Okrem nej sa v súaži predstavili populárne značky Stihl, Dolmar, Jonsered a Solo.

Pre slovenskú reprezentáciu v súažiach s motorovou pílou sa skončil veľmi úspešný rok. Treba si žela, aby aj rok 2008, v ktorom sa uskutočnia 28. majstrovstvá sveta drevorubačov v Belgicku, bol pre slovenských drevorubačov úspešný.

Ing. Eduard Greppel

Diskusie na serveri Lesmedium.sk zostáva prístupná pre všetkých čitateľov. Pre vkladanie príspevkov je nutná registrácia pomocou e-mailu. Pravidlá diskusií na Lesmedium.sk (Kódex diskutujúceho) a stručný návod ako sa registrovať nájdete tu .

Hlavné správy

Primátor mesta Zvolen: Lesnícke dni premenili námestie na les

Primátor mesta Zvolen: Lesnícke dni premenili námestie na les

Aktuálne

Primátor mesta Zvolen Vladimír Maňka na sociálnej sieti komentuje včerajšie slávnostné otvorenie Lesníckych dní 2024 na Námestí SNP slovami, že...

Prečítajte si viac
Štátni lesníci zakladajú ďalšie ovocné lesné cesty: V tomto roku ich má pribudnúť 24 v rôznych regiónoch Slovenska

Štátni lesníci zakladajú ďalšie ovocné lesné cesty: V tomto roku ich má…

O čom sa píše

Štátny podnik LESY SR na sociálnej sieti informuje, že štátni lesníci ani túto jar nezabudli na zakladanie nových ovocných lesných...

Prečítajte si viac
Riešenie eliminácie medveďov: Vláda schválila novely zákonov o ochrane prírody a krajiny a civilnej ochrane obyvateľstva

Riešenie eliminácie medveďov: Vláda schválila novely zákonov o ochrane prírody a krajiny…

Aktuálne

Otázky vyriešenia eliminácie medveďa hnedého, ktorý svojím výskytom môže predstavovať ohrozenie života, zdravia a majetku sa pohli vpred. Vláda SR...

Prečítajte si viac
Technická univerzita vo Zvolene predstavila inovatívne postupy v boji proti lesným požiarom: Kamerové systémy a monitoring územia

Technická univerzita vo Zvolene predstavila inovatívne postupy v boji proti lesným požiarom:…

Aktuálne

Technická univerzita vo Zvolene predstavila verejnosti počas Lesníckych dní projekt SILVANUS, ktorý je zameraný na manažment požiarov, vznikajúcich v prírodnom...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora