Prihlásiť

Vy sa pýtate, my odpovedáme

O vyznačovaní a evidencii ažby dreva

alebo aj o tom, ktoré sú záväzné ukazovatele podľa LHP...

(Na otázky čitateľov odpovedá odborný spolupracovník redakcie Ing. Milan Fischer)

Spåňa „Súhlasný list k expedícii vlákninového dreva“ náležitosti podľa vzoru uvedeného v prílohe č. 6 vyhlášky 4. 244/1997 Z. z. o vyznačovaní a evidencii ažby dreva?

Čitateľ z východného Slovenska nastolil otázku, či krajský lesný úrad a následne oblastný lesný úrad postupovali správne, keď pri preprave dreva „Súhlasný list k expedícii vlákninového dreva“ používaný spracovateľskou firmou a prepravcom zo severného Slovenska akceptovali na ďalšiu prepravu dreva po kontrole a zároveň začali konanie o uložení pokuty, pretože „súhlasný list“ neobsahoval všetky údaje podľa prílohy č. 6 vtedy ešte platnej vyhlášky č. 244/1997 Z. z. o vyznačovaní a preprave dreva.

Čitateľ ďalej uvádza, že používanie „súhlasného listu“ prerokovala spracovateľská firma s Ministerstvom pôdohospodárstva SR, sekciou lesníckou (neuvádza kedy a s kým), ktorá dala súhlasné stanovisko na jeho používanie s tým, že spåňa všetky náležitosti podľa prílohy č. 6 uvedenej vyhlášky, čo potvrdzuje aj súhlas na odjazd nákladného motorového vozidla s návesom, naloženými listnatým vlákninovým drevom po vykonanej kontrole, pretože z dokladu bolo jasne identifikovateľné odkiaľ a kam smeruje. Ďalej uvádza, že dodávatelia pre túto firmu majú v zmluvách o dodávkach dohodnuté používanie „súhlasného listu“ zohľadňujúceho špecifiká prepravy a merania listnatej vlákniny odberateľom .

Obvodný lesný úrad v oznámení o začatí konania o uložení pokuty konštatuje, že prepravovaná listnatá vláknina v objeme 22,8 m3 bola riadne ociachovaná, zistili však rozpor s právnymi predpismi na úseku lesného hospodárstva, pretože prepravca nepredložil doklad v zmysle vyhlášky a súhlasný list neobsahuje na rozdiel od vzoru uvedeného v prílohe 6 vyhlášky údaje ako výrobok, číslo ks, počet ks, dåžku priemer a objem, správny orgán nemohol a nemôže akceptova súhlasný list ako náhradu za preukaz o pôvode dreva podľa vyhlášky...“.

Pri posúdení prípadu treba vychádza predovšetkým zo znenia vyhlášky č. 244/1997 Z. z. o označovaní a evidencii ažby dreva.

Podľa § 7 ods. 1 vyhlášky užívateľ lesa, prepravca dreva, nákupca dreva, odberateľ dreva a spracovateľ dreva preukazujú pôvod dreva osobitným dokladom (§ 11 ods. 3 zákona SNR č. 100/ 1977 Zb. v znení neskorších predpisov), ktorého vzor je v prílohe č. 6. Za správnos dokladov zodpovedá dodávateľ dreva.

Právnické osoby, ktoré spracúvajú a skladujú drevo, evidujú a uschovávajú doklad podľa odseku 1 najmenej počas dvoch rokov (§ 7 ods. 2 ).

Pri použití počítačového systému sa môže preukáza pôvod dreva výstupom z počítača potvrdeným užívateľom lesa, ak obsahuje údaje podľa prílohy č. 6 (§ 7 ods. 3).

Ciachou sa označujú surové kmene a tieto sortimenty – a) výrezy I., II. a III. triedy akosti, b) banské drevo a banské výrezy dlhšie než 2 m, c) vlákninové drevo a ostatné priemyslové drevo určené na chemické a mechanické spracovanie dlhšie než 2 m (§ 6 ods. 1).

Pri uskladňovaní a doprave rovnaného dreva a banských výrezov dåžky 1 až 2 m a žrdí je prípustné ciachou označi len jednotlivé kusy vo vrchnom rade. Palivové drevo sa neoznačuje (§ 6 ods. 2).

Na základe uvedeného odberateľ a prepravca dreva použili na prepravu dreva „Súhlas na prepravu vlákninového dreva č. ...“, obsah ktorého bol údajne prekonzultovaný a odobrený na sekcii lesníckej MP SR a jeho používanie na prepravu listnatej vlákniny využíva reazec odberateľ - prepravca - dodávateľ, na základe zmlúv o dodávkach dreva. Súhlas na prepravu vlákninového dreva možno považova za počítačový výstup podľa § 7 ods. 3 vyhlášky, jeho údajné odobrenie sekciou lesníckou nasvedčuje, že obsahuje základné údaje potrebné na prepravu listnatého vlákninového dreva podľa vzoru (príkladu), teda nie záväzného vzoru uvedeného v prílohe č. 6 vyhlášky.

Orgán štátnej správy v odôvodnení rozhodnutia o uložení pokuty uvádza, že nemohol a nemôže s vyjadrením dodávateľa súhlasi, pretože súhlasný list neobsahuje na rozdiel od vzoru podľa prílohy č.6 vyhlášky niektoré údaje, zavádza nové pojmy, informácie o kupujúcom a predávajúcom, ktorí nemusia by dodávateľom resp. odberateľom a subjekt v časti vymedzenej pre adresáta vraj nie je nijako definovaný. Z odôvodnenia nie je zrejmé, prečo orgán štátnej správy po zistení takého množstva nedostatkov, pre ktoré ako uviedol v rozhodnutí nemohol a nemôže akceptova súhlasný list a pritom nechal súpravu naloženú listnatým vlákninovým drevom pokračova v preprave k odberateľovi čím zároveň spochybnil dôvod na udelenie pokuty.

1. júna 2006 nadobudla účinnos vyhláška č. 232/2006 Z. z. o vyznačovaní ažby dreva, o označovaní vyaženého dreva a dokladoch o pôvode dreva. Podľa § 6 - doklady o pôvode dreva a ich preukazovania, pôvod prepravovaného dreva alebo uskladneného dreva sa preukazuje dokladom; vzor tlačiva je uvedený v prílohe č.5. Podľa záznamu z porady prednostov krajských a obvodných lesných úradov a vojenského lesného úradu 22. – 23. júna 2006 a záveru k uplatňovaniu tejto vyhlášky, ktorá obsahuje vzor dokladu o pôvode dreva, za doklad sa považuje každé tlačivo, vrátane výstupu z počítača, ak obsahuje všetky údaje podľa vzoru uvedeného v prílohe č.5 k vyhláške a je podpísané oprávnenými a zodpovednými osobami.

Uvedený záver z porady vlastne určuje záväzne použi údaje vo vzore o pôvode dreva, nereaguje na osobitosti prepravy vlákninového dreva a meranie, resp. váženie dreva odberateľmi. V tejto súvislosti a v snahe predís ďalším nedorozumeniam a zasahovaniu do obchodných vzahov, súhlasný list a jeho vhodnos na ďalšie používanie pri preprave listnatého vlákninového dreva s prihliadnutím na požiadavky odberateľa a obsah vzoru uvedeného vo vyhláške, treba da posúdi na sekciu lesnícku MP SR s cieľom vydania jednoznačného písomného stanoviska.

Ktoré sú záväzné ukazovatele podľa lesného hospodárskeho plánu?

Termín „záväzný ukazovateľ“ sa v zákone č. 326/2005 Z. z. o lesoch nepoužíva. Vo všeobecnosti možno poveda (ak neberieme do úvahy zákazy ustanovené v zákone), že záväzným ukazovateľom je ukazovateľ, ktorého zmenu možno vykona len zmenou plánu podľa § 43 ods. 2, o ktorej rozhoduje orgán štátnej správy na základe žiadosti vlastníka, správcu, obhospodarovateľa lesa alebo príslušného orgánu štátnej správy.

Ide o zmenu kategorizácie podľa § 12 a zmenu zásad vykonávania ažby podľa ustanovení § 23, osobitne odseku 8 - celkový objem predpísaný na ažbu lesným hospodárskym plánom pre lesný celok nemožno prekroči. Ak je v lesnom celku viac vlastníkov, každý z nich nemôže prekroči celkový objem dreva predpísaný v jeho vlastníckom celku alebo dielci..

Podľa § 37 - ods. 1 vyhlášky č. 453/2006 Z. z. o hospodárskej úprave a ochrane lesa žiados o zmenu plánu sa predkladá, ak je počas jeho platnosti potrebné zmeni celkový objem dreva predpísaný na ažbu plánom pre lesný celok, vlastnícky celok alebo dielec; zmena celkového objemu dreva predpísaného na ažbu pre lesný celok alebo vlastnícky celok vychádza z návrhu na zmenu objemu dreva predpísaného na ažbu v jednotlivých dielcoch.

Podľa odseku 5 obsahom návrhu na zmenu plánu, ktorej cieľom je zmena kategórie lesa, sú náležitosti návrhu na vyhlásenie lesov osobitného určenia.

Za ďalší záväzný ukazovateľ treba považova podľa § 20 ods. 4 obnovu lesa na holine, ktorú je obhospodarovateľ povinný vykona do dvoch rokov od jej vzniku okrem chránených území s piatym stupňom ochrany. V prípade očakávanej prirodzenej obnovy môže orgán štátnej správy lesného hospodárstva túto lehotu predåži o ďalšie dva roky; pri vzniku holín po náhodnej ažbe v rozsahu podľa § 23 ods. 5 a 6 môže orgán štátnej správy lesného hospodárstva na žiados obhospodarovateľa lesa urči osobitný harmonogram obnovy lesa na holine, ktorý je súčasou harmonogramu na vykonanie náhodnej ažby väčšieho rozsahu podľa § 23 ods. 6.

Aký je účel vecného návrhu zákona, ktorým sa mení a dopåňa zákon č. 326/2005 Z. z. o lesoch?

Začiatkom novembra predložila sekcia lesnícka MP SR na vnútrorezortné pripomienkové konanie vecný návrh zákona, ktorým sa mení a dopåňa zákon o lesoch.

Podľa predkladacej správy v doterajšom zákone nie sú dostatočne doriešené niektoré ustanovenia, ktoré pri aplikácii zákona spôsobujú v praxi mnohé problémy a neumožňujú zabezpeči odborné hospodárenie v lesoch v súlade s princípmi trvalo udržateľného rozvoja alebo nedostatočne zohľadňujú súčasný stav v majetkovoprávnom usporiadaní lesných pozemkov, prípadne majú negatívny dopad na štátny rozpočet.

Predkladaný návrh zákona má v prvom rade odstráni deformácie pri zabezpečení odborného hospodárenia v lesoch malej výmery. Ďalej ustanovuje použitie rúbaňového hospodárskeho spôsobu v prísne určených prípadoch, keď obnovu lesa nie je možné dosiahnu inými hospodárskymi spôsobmi pre prírodné podmienky a prirodzená obnova vysokého lesa v týchto prípadoch nie je možná.

Mení sa systém výberu vyhotovovateľa lesného hospodárskeho plánu a s tým súvisiacich činností, vrátane spôsobu ich úhrady a upresňujú sa podmienky výkonu odbornej správy lesov.

Návrh zákona súčasne rieši problematiku príspevkových organizácií, do 31. 12. 2005 pôsobiacich samostatne (Lesnícky výskumný ústav Zvolen, Lesoprojekt Zvolen a Ústav pre výchovu a vzdelávanie pracovníkov lesného a vodného hospodárstva SR Zvolen), ktoré splynuli do jednej príspevkovej organizácie Národné lesnícke centrum, ktoré sa stalo právnym nástupcom zanikajúcich organizácií v plnom rozsahu ich práv a povinností, preto je potrebné zmeni aj súvisiace právne predpisy.

Diskusie na serveri Lesmedium.sk zostáva prístupná pre všetkých čitateľov. Pre vkladanie príspevkov je nutná registrácia pomocou e-mailu. Pravidlá diskusií na Lesmedium.sk (Kódex diskutujúceho) a stručný návod ako sa registrovať nájdete tu .

Hlavné správy

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Aktuálne

Dnes, v deň výročia narodenia Jána Amosa Komenského, si pripomíname Deň učiteľov. Pri tejto príležitosti sme oslovili lesnícku verejnosť s anketovou otázkou:...

Prečítajte si viac
Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú - prednostne ťažia aktívne chrobačiare

Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú -…

Aktuálne

Za lykožrútovú kalamitu na Horehroní môžu lesníci, ktorí nezvládli manažment hospodárskych lesov v okolí Čierneho Balogu. V utorok to na...

Prečítajte si viac
Anketa Strom roka 2024 otvorená: Nominácie je možné zaslať do 25. apríla

Anketa Strom roka 2024 otvorená: Nominácie je možné zaslať do 25. apríla

O čom sa píše

Anketa Strom roka zviditeľňuje staré, vzácne a ohrozené stromy prostredníctvom ich výnimočných príbehov a prispieva k ich odbornému ošetreniu a záchrane. Od 25...

Prečítajte si viac
Zásahový tím usmrtil medveďa, ktorý útočil na ľudí v Liptovskom Mikuláši: Po prvýkrát bol použitý pre presnú identifikáciu problémového jedinca špeciálny softvér a drony

Zásahový tím usmrtil medveďa, ktorý útočil na ľudí v Liptovskom Mikuláši: Po…

Aktuálne

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (Zásahový tím ŠOP SR) včera 26. marca vo večerných hodinách po...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora