Logo
Vytlačiť túto stránku

Poriadok do obchodu s drevom

Zamedzenie vstupu dreva z nezákonnej ťažby alebo výrobkov z takéhoto dreva na trh má riešiť zákon z dielne ministerstva pôdohospodárstva. Mešká.

Doporučený Ilustračné foto Ilustračné foto

Európsku legislatívu o dreve sme mali preniesť do našich zákonov do marca 2013. Ako je to?

„Príslušný návrh zákona, ktorým sa implementuje nariadenie o dreve, zatiaľ neprešiel celým legislatívnym procesom," informoval Michal Feik z komunikačného oddelenia rezortu pôdohospodárstva. Ako uviedol denník Pravda, v súčasnosti vyhodnocujú pripomienkového konania k zákonu. Podľa návrhu by zákon o dreve mal platiť od apríla budúceho roka.
Problémom je podľa zistení Európskej komisie hlavne drevo a drevené výrobky z dovozu a ich kontrola. Každý členský štát má podľa európskeho nariadenia povinnosť zaviesť centrálnu evidenciu. Tá sa má podľa ministerstva pôdohospodárstva týkať údajov o kontrolách pôvodu dreva. A tiež sankcie za správne delikty v oblasti uvádzania dreva na trh.
Nie celkom zrejmé sú pritom aj pravidlá pri ťažbe dreva. Najmä v prípadoch, kde sú v rozpore ochrana životného prostredia a lesníctvo. Podobne nejasné bývajú aj prípady ťažby dreva mimo lesa. Neslávne známe sú prípady necitlivého rúbania v mestách na miestach, kde sa následne začne stavať.

 

Naposledy zmenené: pondelok, 13 november 2017 21:52
Prečítané: 2864
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.