Logo
Vytlačiť túto stránku

Zvýšilo sa riziko úrazu v lese

Obavy bratislavských mestských lesníkov, že orkán Kyrill zrúca les na Kamzíku ako domček z karát, sa nenaplnila.

„Pri takom vetre, ktorý sa prehnal lesmi koncom minulého týždňa, sme museli ráta so všetkým. Pôda je totiž miestami podmočená. Víchor mohol vytrháva stromy zo zeme a les by sa razom váľal ako domino," upozornil lesník mestských lesov Peter Pivko.

V piatok ráno sa však lesníci neprechádzali po mesačnej krajine. „Našli sme len miestne vývraty, kde popadalo p䝚es stromov. Zaznamenali sme len nízke škody," povedal P. Pivko.

Návštevníci lesa by mali by v najbližších dňoch opatrnejší. Lákavý porast v sebe teraz skrýva viacero nástrah. „Všade visí plno odtrhnutých konárov, ktoré môžu kedykoľvek padnú. Riziko úrazu v lese bude najbližší mesiac oveľa vyššie," varoval riaditeľ mestských lesov Vladimír Kutka. „Nedá sa s tým nič robi. Príroda sa s tým sama vyrovná. Pomohla by snehová prikrývka."

Pracovníci štátnych lesov počas vyčíňania víchrice zas len ticho verili, že všetko dobre dopadne. „Nič vážne sa nestalo. V okolí Dunaja máme všetko zdravé listnaté stromy, ktoré to bezproblémovo ustáli. Keby to boli ihličnany, vyzeralo by to horšie," uviedol námestník riaditeľa odštepného závodu Lesov SR v Palárikove Jozef Habara. „Až v blízkosti Gabčíkova sme našli viacero popadaných kmeňov."

Víchor Kyrill bol v Botanickej záhrade dokonca aj užitočným pomocníkom. „Postrhával nám suché vetvy. Aspoň sa teraz nemusíme za nimi načahova," pochválil sa riaditeľ Jaroslav Bella. Predsa im však spôsobil drobné škody. „Povytåkal nám okná na skleníku. Hneď v piatok sme ich však dali do poriadku."

Z prudkého vetra a z ďalších klimatických zvláštností majú rados ornitológovia. „Očakávame príchod vzácnych vtáčích druhov, napríklad od Atlantického oceánu," nádejal sa ornitológ Jozef Ridzoň.

(Pravda, 23.1.2007)

Prečítané: 1700
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.