Logo
Vytlačiť túto stránku

Dohodli sa, že sa dohodnú

PODBANSKÉ - Snahu dohodnú sa na opatreniach proti premnoženému podkôrnemu hmyzu v Tichej a Kôprovej doline deklarovali ministri životného prostredia a pôdohospodárstva Jaroslav Izák a Miroslav Jureňa počas svojho nedávneho pracovného výjazdu na Podbanskom.

Podľa J. Izáka riešením je ponecha na samovývoj strmé svahovité terény, kým v spodnejších častiach dolín, kde je teplejšie a kde dochádza k premnoženiu lykožrúta, by bolo vhodné s ažbou pokračova.

- Myslím si, že samovývoj by tam bol veľmi dlhý a nebol by prínosom. Chceme, aby Tatry zostali zelené, aby nezačali červena a vysycha, - uviedol J. Izák.

Minister pôdohospodárstva označil diskusiu za konštruktívnu, smerujúcu k dohode. - Základnou otázkou je definícia celospoločenského záujmu. Treba to vníma v širšom kontexte, preto sa na rokovaní zúčastnil aj primátor Vysokých Tatier, - uviedol M. Jureňa.

Na otázku, či si stanovili aj konkrétny termín riešenia, M. Jureňa odpovedal, že pracovné rokovanie bude pokračova a hovori by sa malo aj o harmonograme a termínoch.

V kalamitnom území TANAP-u je rozmiestnených asi 6-tisíc feromónových lapačov, ktoré dokážu odchyti asi tretinu populácie lykožrúta a plnia aj monitorovaciu funkciu. Od mája do augusta lesníci odchytili v týchto lapačoch takmer 109 miliónov dospelých jedincov lykožrúta smrekového a vyše 103 miliónov lykožrúta lesklého.

tasr

(Roľnícke noviny, č. 39, 22. septembra 2006)

Prečítané: 2234
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.