Logo
Vytlačiť túto stránku

Ing. Julián Tomaštík, PhD. laureátom Ceny prof. Štefana Korpeľa za rok 2024: Lesnícky život spätý s Mestskými lesmi Košice

Ing. Julián Tomaštík, PhD., získal Cenu prof. Štefana Korpeľa, ktorá mu bola odovzdaná v rámci Lesníckych dní 19. apríla 2024 dekanom Lesníckej fakulty doc. Mgr. Ing. Rastislavom Šulekom, PhD., na pôde Vysokoškolského lesníckeho podniku Technickej univerzity vo Zvolene. Lesnícka fakulta o tom informovala na sociálnej sieti.

Doporučený Ing. Julián Tomaštík, PhD. s Cenou prof. Štefana Korpeľa Zdroj: FB stránka Študuj na lesníckej fakulte Ing. Julián Tomaštík, PhD. s Cenou prof. Štefana Korpeľa

„Vo svojej manažérskej a lesníckej praxi, na pozíciách dlhoročného riaditeľa Mestských lesov Košice (1993 - 2011), vedúceho Polesia Lesopark (2011 - 2018) a predsedu Dozornej rady Mestské lesy Košice, a.s. (2019 - 2023), sa snažil o presadzovanie postupov pestovania lesa prírode blízkym spôsobom.

Tieto jeho aktivity boli známe v čase, keď koncepcia prírode blízkeho obhospodarovania lesa nebola ešte ukotvená v legislatíve Slovenskej republiky. Významná bola jeho práca pri získavaní pracovníkov tejto organizácie pre uvedené myšlienky. Pravidelne inicioval a spolu pripravoval na pôde Mestských lesov Košice organizovanie odborných seminárov a Lesníckych dní Pro Silva na aktuálne, praktické témy v rámci prírode blízkeho hospodárenia v lese.

Tieto lesnícke akcie významne prispeli k výmene nových poznatkov a praktických skúseností a k ich využitiu v lesníckej praxi nielen medzi zamestnancami mestských lesov, ale aj medzi lesníkmi zo štátneho, neštátneho sektora, štátnej správy a iných organizácii,“ uviedla lesnícka fakulta v aktuálnom statuse.

Pred piatimi rokmi sme v časopise LES & Letokruhy uverejnili v rubrike Osobnosti rozhovor s Juliánom Tomaštíkom, v ktorom si zaspomínal aj na založenie a začiatky Mestských lesov Košice, ktoré sú po viedenských druhé najväčšie v Európe a predstavujú najväčší neštátny lesný majetok na Slovensku:

„Najskôr som ako zamestnanec magistrátu pripravoval projekt Mestských lesov Košice so všetkými potrebnými podkladmi o rozsahu a špecifikáciu lesného majetku, ktorý bol vrátený do vlastníctva mesta po 40-tich rokoch. V apríli 1993 mesto Košice vypísalo konkurz na obsadenie funkcie riaditeľa najskôr obecného podniku a o mesiac už to bol konkurz na riaditeľa spoločnosti s ručením obmedzeným. Stal som sa jej riaditeľom a konateľom a v mojom živote sa začala éra mestských lesov.

Najťažšie bolo presvedčiť sám seba aj svojich spolupracovníkov, že je to zvládnuteľný projekt – postaviť firmu na zelenej lúke. Lesné pozemky a lesné porasty boli vrátené mestu bez akejkoľvek infraštruktúry. Neskôr sme síce dostali späť nejaké objekty, ale vo veľmi schátranom stave. Kľúčové v tom čase bolo vystavať lesnícku prevádzku tak, aby firma fungovala.

Vtedy sme ako prví realizovali experiment zabezpečenia lesníckej prevádzky dodávateľským systémom. V prvej etape, do roku 1997, išlo o ťažbu a približovanie dreva. Potom sme prešli na tento systém aj v pestovnej činnosti. To, čo ostalo vo vlastnej réžii, bol odvoz a manipulácia dreva, pretože živnostníci vtedy nemali k dispozícii potrebné stroje a nemali ani na to, aby si ich kúpili.

Išli sme s týmto experimentom do veľkého rizika. Najdôležitejšie bolo presvedčiť kolegov o tom, že to môže fungovať. Veľmi mi vtedy pomohlo, že už v štátnych a neskôr v mestských lesoch som sa zaujímal o to, ako tieto veci fungujú v zahraničí. Vo vyspelých lesníckych krajinách sa dodávateľský systém osvedčil. Mali s ním desaťročia trvajúce skúsenosti, ale na Slovensku to bola novinka.“

Jozef Marko

Naposledy zmenené: štvrtok, 25 apríl 2024 05:29
Prečítané: 327
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.