Logo
Vytlačiť túto stránku

Greenpeace verzus IKEA: Ide o drevo z pralesov v Rumunsku

Environmentálna organizácia Greenpeace včera obvinila švédsku spoločnosť IKEA z podieľania sa na likvidácii pralesov v Rumunsku. Vyšetrovanie Greenpeace zistilo, že drevo pochádzajúce z prastarých lesov vrátane pralesov v Karpatoch sa rúbe pre výrobcu nábytku IKEA. Drevo z týchto vzácnych lesov viacero externých dodávateľov švédskej spoločnosti používalo na výrobu stoličiek a detských postieľok. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

IKEA pre agentúru DPA uviedla, že nelegálna ťažba dreva a nezodpovedné lesnícke postupy nemajú v jej hodnotovom reťazci miesto a preskúma dôkazy, ktoré sa v tejto súvislosti objavili. Ak sa zistia nezrovnalosti, chce podniknúť okamžité kroky vrátane ukončenia obchodných vzťahov, napísal portál Teraz.sk.

Greenpeace tiež poukázala na skutočnosť, že v rumunských Karpatoch žijú početné populácie živočíchov a mnohé vzácne rastliny. Upozornila, že iba približne 2,4 percenta tamojších lesov je chránených pred odlesňovaním.

Podľa DPA sa odhaduje, že v Rumunsku bola za posledných 20 rokov vyrúbaná polovica tamojších pralesov. Európska únia (Rumunsko je jej členom od roku 2007) pritom prijala stratégiu na ochranu biodiverzity, ktorá zahŕňa aj ochranu starých čiastočne prirodzených lesov i pralesov.

Link na celý článok: Greenpeace obvinil IKEU z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov (teraz.sk)

Naposledy zmenené: štvrtok, 11 apríl 2024 18:12
Prečítané: 332
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.