Logo
Vytlačiť túto stránku

Svetový deň vtáctva: Na Slovensku žije a hniezdi okolo 220 druhov operencov, na celej Zemi ich je 9 600

Na 1. apríl pripadá deň, keď si odborníci aj laickí milovníci prírody v mnohých krajinách pripomínajú Svetový deň vtáctva. Jeho korene siahajú až do čias rakúsko-uhorskej monarchie. Založil ho slovenský prírodovedec Oto Herman (1835 – 1914), ktorý sa narodil v Brezne, no väčšinu života strávil v Budapešti. Tento sviatok sa traduje od roku 1900 a pôvodne sa spájal aj s oslavou stromov. Vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku to bola takisto zaujímavá akcia pre školy, informovala agentúra TASR na portáli Teraz.sk.

Doporučený Ilustračné foto: Ing. Ján Zamborský Ilustračné foto: Ing. Ján Zamborský

„Prvý aprílový deň bol operencom zasvätený, pretože v tomto čase prilieta väčšina sťahovavých vtákov, takisto práve v tento deň, v roku 1906, bola podpísaná Medzinárodná konvencia o ochrane užitočného vtáctva.

Na Slovensku žije a hniezdi okolo 220 druhov operencov, na celej Zemi ich je 9 600. Po dlhej zime bez vtáčieho spevu je príchod jari a prílet sťahovavých druhov očakávanou udalosťou aj medzi širokou verejnosťou. Prílet prvých lastovičiek je symbolom príchodu jari a prebúdzania sa prírody. Od roku 1992 je tiež každý rok zasvätený konkrétnemu vtáčiemu druhu, na ktorý chcú odborníci upriamiť pozornosť,“ napísal portál Teraz.sk.

Tento rok to bude sokol kobcovitý. „Vtákom roka 2024, ktorý vyhlasuje Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko, je sokol kobcovitý (Falco vespertinus). Je to malý sokol a najpestrejšie sfarbený druh spomedzi našich dravcov s výrazným pohlavným dimorfizmom, čo znamená, že samček a samička sa od seba farebne líšia. Samček je modrosivý s červenými nohavičkami a samička je menej nápadná hnedo-sivo-hrdzavá. Slovensko leží na západnom okraji areálu rozšírenia sokola kobcovitého a patrí medzi naše najohrozenejšie dravce.

V posledných rokoch hniezdi len niekoľko párov na juhozápadnom Slovensku v poľnohospodárskej krajine v okolí Bratislavy. Je to spoločenský dravec, ktorý väčšinou hniezdi v kolóniách. Ako všetky sokoly ani sokol kobcovitý si nevie postaviť hniezdo a na hniezdenie využíva staré hniezda havranov, ale rád obsadzuje aj špeciálne polobúdky alebo umelé hniezdne podložky, ktoré pre neho inštalujú ochranári," uviedol pre TASR Matej Repel, riaditeľ Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.

Link na celý článok: Ohrozený dravec sokol kobcovitý je symbolom Svetového dňa vtáctva (teraz.sk)

Prečítané: 204
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.