Logo
Vytlačiť túto stránku

Z tetrovovitých je pokles stavov tetrova hoľniaka v strednej Európe najmarkantnejší: Ako posilniť záchranné programy

Od polovice dvadsiateho storočia prudko klesajú stavy tetrovovitých v Českej republike aj celej strednej Európe. Klesajúce populačné trendy sa objavujú aj v európskom ťažisku areálu ich výskytu – Škandinávii. Prepad stavov tetrova hoľniaka je pritom najmarkantnejší. Príčin tohto stavu je viac a je zrejmé, že ide predovšetkým o zmeny životného prostredia, ale aj o predačný tlak a niektoré ďalšie antropogénne faktory. Zvýšenie počtu úspešne prežívajúcich tetrovov hoľniakov v prírode však nie je jednoduché, uvádza Výzkumní ústav lesního hospodářství a myslivosti (VULHM).

Doporučený Tetrov hoľniak Zdroj: Internetová stránka VÚLHM Tetrov hoľniak

„Jedním z významných problémů při reintrodukcích hrabavých ptáků je jejich nízká biologická kvalita a schopnost adaptace voliérově odchovaných jedinců na podmínky života ve volnosti. Kromě jiného se jedná o to, aby uměle odchovaní, reintrodukovaní ptáci byli schopni vyhledávat a přijímat přirozenou potravu. V praxi se ukázalo, že většina vypuštěných tetřívků, kteří byli následně nalezeni uhynulí nebo ulovení predátory, byla výrazně vyhublá.

Uvedený problém je zřejmě zásadní pro úspěšné reintrodukce a vědci z Útvaru myslivosti VÚLHM, v. v. i., jej řešili v rámci projektu č. TH04030524, Model zachování a rozvoje biodiverzity stanovišť a populací tetřevovitých v oblasti Králického Sněžníku, podpořeného Technologickou agenturou ČR.

Výsledky pak publikovali v článku Zvýšení biologické kvality jedinců tetřívka obecného připravovaných pro záchranné programy, který vyšel v časopise Zprávy lesnického výzkumu 4/2023. Článek přispívá k řešení jak posílit populace, jejichž početnost je již pod úrovní biologického minima, a dále pro reintrodukce na lokalitách s rekonstruovaným prostředím,“ informuje VÚLHM.

Link na celý článok: Uměle odchovaný tetřívek potřebuje pro své přežití ve volné přírodě kvalitní potravu | VÚLHM (vulhm.cz)

Prečítané: 239
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.