Logo
Vytlačiť túto stránku

Diskusie o znížení ochranného statusu problémových vlkov v Európskej únii pokračujú: Smerovanie k revízii Bernského dohovoru

Diskusie medzi Európskou komisiou a členskými štátmi o znížení ochranného statusu problémových vlkov v Európskej únii (EÚ) pokračujú pred dôležitým rokovaním ministrov životného prostredia EÚ na konci marca 2024. Bruselský návrh Európskej komisie na čele s predsedníčkou Ursulou von der Leyenovou si kladie za cieľ zmeniť štatút ochrany vlka z „prísne chráneného“ na „chránený“, a umožniť tak členským štátom flexibilnejšie opatrenia na riadenie populácie vlkov. Podľa zahraničných zdrojov, uvedených na konci článku, o tom informuje český portál Vlk trávu nežere.

Doporučený Stopy vlka a líšky v snehu Foto: archív Lesmedium.sk Stopy vlka a líšky v snehu

Poslanci Jérémy Decerle (francúzsky centrista), Bert-Jan Ruissen (holandský konzervatívec) a prezident poľnohospodárskeho výboru Európskeho parlamentu Norbert Lins (nemecký kresťanský demokrat) vyzvali členské štáty, aby rýchlo prijali rozhodnutie, aby bolo možné požiadať o revíziu Bernského dohovoru.

Táto revízia je predpokladom pre úpravu príloh európskej Smernice o biotopoch. Rozhodnutie je ale v rukách ministrov životného prostredia, ktorí ho prerokujú na svojom rokovaní 25. marca 2024 a musia rozhodnúť kvalifikovanou väčšinou.

Česká republika podľa predbežných informácií nebude proti zníženiu ochrany vlkov.

Belgický minister poľnohospodárstva David Clarinval (Belgicko práve predsedá v Rade Európskej únie) informoval svojho kolegu zodpovedného za životné prostredie Alaina Marona, že medzi ministrami poľnohospodárstva je takmer jednomyseľná zhoda pre zníženie ochrany vlkov.

„Čoskoro sa to dozvieme výsledok, pretože o tom budeme s členskými štátmi rokovať v najbližších dňoch“, uviedol Humberto Delgado Rosa zodpovedný za biodiverzitu na Generálnom riaditeľstve pre životné prostredie Európskej komisie.

Ak návrh podporí 27 krajín EÚ, Európska komisia by mala predložiť svoj návrh na 44. zasadnutí Stáleho výboru Bernského dohovoru, ktoré sa bude konať od 2. do 6. decembra 2024. Mohla by tiež požiadať o konanie výnimočné stretnutie na konci prvého polroka. V to dúfajú europoslanci poľnohospodárskeho výboru.

Zdroje:

https://www.sillonbelge.be/12419/article/2024-02-27/vers-une-revision-du-statut-de-protection-du-loup-dans-lue

https://commission.europa.eu/index_cs  

https://www.lemonde.fr/planete/article/2024/01/09/l-union-europeenne-tentee-de-baisser-le-niveau-de-protection-du-loup_6209731_3244.html

 

 

Prečítané: 298
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.