Logo
Vytlačiť túto stránku

Zimné trápenie

Zdravé stromy z TANAP-u pravidelne končia v peciach uzimených osadníkov. Čo nezničila kalamita, alebo nestihol zožra lykožrút, odnesú obyvatelia osád pod Tatrami.

Nájazdy na chránené tatranské lesy sú na dennom poriadku. Lesníci sú zúfalí.
   „Nezastavia sa pred ničím. Sekajú aj mladé stromčeky,“ krúti hlavou dôchodca Štefan z Kežmarku, ktorý chodí často na prechádzky do lesa. Podľa Lenky Burdovej zo ŠL TANAP-­u sa drevo najviac kradne v okolí obcí Rakúsy a Stráne pod Tatrami. Do lesa majú osadníci na skok, a tak vraj rúbu v jednom kuse. „Najväčší počet krádeží dreva zaznamenávame v okolí rómskych osád. Zabra dostávajú aj lesy pri Tatranských Matliaroch, čo je len na skok od kolónií,“ povedala L. Burdová.
   V minulom roku lesníci v TANAP­-e a PIENAP­-e zaregistrovali takmer 70 prípadov krádeží dreva. A to je vraj len zlomok všetkého zlodejstva. „Najväčšiu škodu za takmer 700 eur spôsobil výrubom smrekového dreva neznámy páchateľ v ochrannom obvode Tatranská Javorina. V Červenom Kláštore si ktosi odniesol až 12,5 kubíka dreva v hodnote viac ako 600 eur,“ vyratúva straty L. Burdová. Veci sa snaží rieši aj po­ polícia. „Vymáhateľnos práva je však nízka. Nie je im čo zobra,“ trpko konštatujú lesníci. Drevo sa z Tatier vytráca aj napriek tomu, že ŠL TANAP-­u ponúkajú záujemcom ročne približne dve­tisíc kubíkov palivového dreva za cenu 4,50 € za metrák. „Aj napriek tomu väčšina obyvateľov osád o možnos takto získa palivo nemá záujem,“ dodáva hovorkyňa ŠL TANAP­-u.

(Zdroj: Nový čas, 26.1.2012)

Prečítané: 1574
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.