Logo
Vytlačiť túto stránku

LESY a pralesy

Rokovanie vyhlásení piatich lokalít na východnom Slovensku za prírodné rezervácie stroskotalo na nesúhlase Lesov SR, ktoré proti zámeru ministerstva životného prostredia vzniesli zásadné pripomienky.


     Z údajov neziskovej organizácie Forest Stewardship Council Slovensko, ktorá sa zaoberá lesným hospodárstvom, vyplýva, že rozloha pralesov na našom území je asi 10–tisíc hektárov, teda len 0,47 percenta lesného porastu. „Napriek snahám o prísnu ochranu z ich výmery stále ubúda,“ hovorí riaditeľ organizácie Juraj Vysoký.
   Prísne chránené sú podľa neho len dve tretiny pralesov. Na zvyšných tritisíc hektároch, ktoré nie sú dostatočne chránené, stále možno aži drevo.
      Povinnos zabezpeči ochranu pralesov Slovensku vyplýva i z medzinárodných záväzkov, keďže napríklad pralesy v Poloninách a na Vihorlate patria do svetového prírodného dedičstva UNESCO. Vedenie environrezortu sa bráni, že rokuje o vyhlásení piatich lokalít UNESCO za prírodné rezervácie. Stretnutie s Lesmi SR bolo pred pár dňami v Prešove, rokovanie však zlyhalo pre nesúhlas lesníkov.
   Podľa hovorkyne ministerstva životného prostredia Beatrice Hudákovej sú už spracované projekty aj pre ďalšie lokality, ktoré ochranári žiadajú vyhlási za rezervácie. Krajské úrady v decembri minulého roka prerokovali aj zámery týkajúce sa Bystrej doliny či Smrekovice a požiadali o vydanie súhlasného stanoviska. V Smrekovici preto už aj zakázali ažbu dreva.

Lesy SR v zásade nesúhlasia s vyhlásením akéhokoľvek chráneného územia na pozemkoch v ich správe alebo v užívaní,“ tvrdí hovorkyňa. Lesníci svoj postoj zdôvodňujú tým, že vyhlasovanie pralesov za rezervácie nemá väčšinou nič spoločné s ochranou prírody.
   „Dôvody samotných aktérov sú rôzne, od vidiny akejsi možnosti presadi sa, uspokoji svoje subjektívne záľuby až po snahu svojvoľne disponova prostriedkami rôznych fondov a nadácií,“ namieta riaditeľ Lesov SR Igor Viszlai. Spochybňuje i mapovanie pralesov organizáciou FSC Slovensko, s ktorou má zmluvu aj Štátna ochrana prírody.
   Mapovanie Národného lesníckeho centra vo Zvolene údajne preukázalo, že v niektorých lokalitách navrhnutých ochranármi pralesy vôbec nie sú alebo iba v minimálnej miere.
   Územie, kde chce rezort vyhlási pä nových rezervácií, zase podľa I. Viszlaia nebolo ani zmapované. Tvrdí, že tu plocha pralesov dosahuje len 11 percent z lesov, ktoré obhospodarujú. Lesníci sú podľa neho pripravení rokova o vyhlásení „skutočných pralesov Slovenska“. Naliehanie, aby ministerstvo do predčasných volieb stihlo vyhlási aspoň niektoré pralesy, zostane bez výsledku. „Predpokladáme, že do dvoch mesiacov to možné nebude, pretože je potrebné dodrža zákonné lehoty na prerokovanie návrhov,“ zdôvodňuje B. Hudáková.

(Zdroj: Pravda, 23.1.2012)

Prečítané: 949
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.