Logo
Vytlačiť túto stránku

Rady ministrov Európskej únie o zníženej ochrane vlkov: Pre hospodárske zvieratá predstavujú tieto šelmy nebezpečenstvo

Rada ministrov pôdohospodárstva a rybolovu krajín Európskej únie (Agrifish) požiadala Radu ministrov životného prostredia Európskej únie, aby schválila návrh Európskej komisie na zníženie ochrany vlka dravého. Žiadosť je v liste, ktorý zaslal belgický federálny minister pôdohospodárstva David Clarinval bruselskému ministrovi životného prostredia Alainovi Maronovi. Obaja v tomto polroku predsedajú Rade ministrov vo svojich odborných oblastiach.

Doporučený Vlčie stopy v snehu na Gemeri Foto Jozef Marko Vlčie stopy v snehu na Gemeri

„Bolo to Fínsko, ktoré nastolilo tento bod na zasadnutí Rady Agrifish 23. januára 2024. Fínsko je výslovne podporované Rakúskom, Gréckom, Talianskom, Lotyšskom, Rumunskom, Slovenskom, Švédskom a Českou republikou. Počas rokovaní zdieľala tieto obavy veľká väčšina delegácií, najmä pokiaľ ide o škody spôsobené na hospodárskych zvieratách,“ uviedol belgický minister pôdohospodárstva David Clarinval, ktorý predsedá svojej odbornej rade pri prebiehajúcom belgickom predsedníctve v Rade EÚ.

Rada ministrov pôdohospodárstva a rybolovu Európskej únie v stredu 7. februára 2024 požiadala Radu pre životné prostredie, aby pristúpila k návrhu Európskej komisie na zníženie úrovne ochrany, ktorú majú vlci v Európskej únii kvôli nebezpečenstvu, ktoré predstavujú pre hospodárske zvieratá.

Európska komisia navrhuje prejsť na jednoduchý ochranný status, ktorý je flexibilnejší a uľahčuje elimináciu vlkov považovaných v určitých regiónoch za príliš početné. Tento návrh musí schváliť Rada životného prostredia.

Článok uverejnil český portál Vlk trávu nežere podľa belgických zdrojov:

https://www.rtl.be/actu/magazine/animaux/clarinval-ecrit-maron-pour-assouplir-la-protection-du-loup/2024-02-07/article/635508

https://www.dhnet.be/dernieres-depeches/2024/02/07/presidence-belge-du-conseil-de-lue-clarinval-ecrit-a-maron-pour-assouplir-la-protection-du-loup-O5YUNC6Y7RB5ZBSCNYVYSJMA4I/

 

Prečítané: 341
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.