Logo
Vytlačiť túto stránku

Semenoles začal s predsejbovou prípravou semien: Výsevy do lesných škôlok prebehnú na prelome apríla a mája

Štátny podnik LESY SR sa na sociálnej sieti aktuálne venuje téme predsejbovej prípravy semien lesných drevín. Semená mnohých druhov drevín síce potrebujú podľa štátnych lesníkov na klíčenie okrem vody aj teplo, ale semená niektorých druhov v teple nevyklíčia. Potrebujú na to mierne nízke teploty (3 - 5 stupňov Celzia).  

Doporučený Semeno buka lesného Zdroj: FB stránka LESY SR š. p. Semeno buka lesného

„Tento jav nastáva u tých druhov, ktoré v jeseni opadnú (napr. bukvica) a keby počas teplých jesenných dní vyklíčili, neskôr by ich spálil mráz. Preto ich semená obsahujú látky, ktoré klíčeniu zabraňujú. Obsah týchto látok sa odbúrava pôsobením chladu a vlhka, teda v prírode počas zimného obdobia.

OZ Semenoles uskladňuje bukvice zozbierané v jeseni buď krátkodobo do najbližšej jari, alebo dlhodobo do jari druhého alebo tretieho roku od zberu. Pred výsevom je nutné pôsobenie chladu a vlhka, ktoré prirodzene nastáva v prírode, urobiť v podmienkach OZ Semenoles v tzv. predsejbovej príprave. Semená sú najskôr ošetrené v teplej vode a namorené, aby sa zabránilo šíreniu plesní, a potom prebieha samotná predsejbová príprava.

V nej sú bukvice umiestnené na kovových sitách (na ktorých sa pravidelne dovlhčujú) v boxoch s teplotou 3 - 5 stupňov Celzia. Takto ošetrené za cca 12 týždňov začínajú klíčiť a môžu sa vysievať. Predsejbová príprava prebieha v OZ Semenoles práve teraz v januári, takže na prelome apríla a mája budú semená naklíčené a pripravené na výsevy do lesných škôlok,“ informuje štátny podnik LESY SR.

 

Prečítané: 658
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.