Logo
Vytlačiť túto stránku

Výzva na tichý Sivester bez zábavnej pyrotechniky: Kvôli nadmernému hluku trpia psy aj voľne žijúce zvieratá

Správa TANAP-u po roku opäť apeluje na návštevníkov i domácich, aby pamätali na to, že do Tatranského národného parku ohňostroje a petardy nepatria. Množstvo silvestrujúcich v Tatrách si ešte stále nedokáže oslavu Nového roka predstaviť bez zábavnej pyrotechniky aj napriek tomu, že zákon o ochrane prírody a krajiny nedovoľuje v národnom parku používanie zariadení, ktoré spôsobujú svetelné a hlukové efekty, ako sú najmä ohňostroje či petardy. Správa TANAP-u o tom informuje na svojej internetovej stránke.

Doporučený Ilustračné foto: Ing. Ján Slivinský Ilustračné foto: Ing. Ján Slivinský

Tatry svojimi údoliami a skalnými stenami vytvárajú ideálne akustické podmienky na šírenie zvuku, napríklad aj z delobuchov. Ten počuť na veľké vzdialenosti, pričom jeho intenzita klesá so vzrastajúcou vzdialenosťou od zdroja len veľmi pomaly. Väčšine ľudí prekážajú počas silvestrovskej noci v mestách petardy a ohňostroje.

„Vidia, ako sužujú najčastejšie práve psy, neuvedomujú si však, že rovnako trpia aj voľne žijúce zvieratá. U chráneného živočícha, ako je kamzík vrchovský tatranský, môže nadmerný hluk v podobe výbuchov, ešte umocnený efektom odrazov od skalných útvarov, spôsobiť stres, ktorý má za následok jeho nekontrolované správanie sa,“ hovorí Erika Feriancová, zoologička Správy Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici.

Celé čriedy často utekajú a dostávajú sa do kritickej situácie, napríklad do hlbokého snehu, kde ich pobyt vysiľuje, alebo do exponovaných žľabov, v ktorých im hrozí pád či odrhnutie lavíny. Námaha v zimnom období znižuje schopnosť kamzíkov, ale i ostatných druhov žijúcich v Tatranskom národnom parku čeliť nepriaznivým podmienkam.

Link na celý článok: Vyzývajú k tichému Silvestru – Tatranský národný park (tanap.sk)

Prečítané: 619
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.