Logo
Vytlačiť túto stránku

Valné zhromaždenie združenia PEFC Slovensko: Novým predsedom Juraj Žuffa, čestným predsedom sa stal František Štulajter

V Národnom dome v Banskej Bystrici sa dnes konalo 27. valné zhromaždene združenia PEFC Slovensko, ktorého sa zúčastnili držitelia PEFC osvedčení o účasti na regionálnej certifikácii trvalo udržateľného obhospodarovania lesov a PEFC certifikátov spotrebiteľského reťazca lesných produktov.

 

Doporučený Účastníci 27. valného zhromaždenia PEFC Slovensko Udroj: FB stránka LES a LETOKRUHY Účastníci 27. valného zhromaždenia PEFC Slovensko

Rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka zastupoval vedúci Oddelenia spracovania dreva zo Sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva Pavol Harmaniak, ktorý prečítal účastníkom list ministra Richarda Takáča. Rezort životného prostredia bol zastúpený štátnym tajomníkom Filipom Kuffom a riaditeľkou Sekcie ochrany prírody a biodiverzity Vladimírou Fabriciusovou.

Predseda PEFC Slovensko František Štulajter sa po 20 rokoch práce na tejto pozícii rozhodol ukončiť svoje pôsobenie. Novým predsedom sa stal Juraj Žuffa a František Štulajter bol zvolený za čestného predsedu. Program valného zhromaždenia obsahoval okrem iných bodov prezentovanie Správy o činnosti PEFC Slovensko za rok 2023, Program PEFC Slovensko na rok 2024 a Zásady hospodárenia PEFC Slovensko v roku 2024.

Cieľom združenia PEFC Slovensko je podpora trvalo udržateľného hospodárenia v lesoch, spotreby dreva ako ekologicky obnoviteľného zdroja, výrobkov z dreva, ochrany prírody a trvalo udržateľného rozvoja spoločnosti. PEFC Slovensko prestavuje národný riadiaci orgán certifikačného systému PEFC (Program for the Endorsement of Forest Certification Schemes) na Slovensku. 

PEFC je najväčším globálnym systémom certifikácie lesov na svete. Na viac ako 330 miliónoch hektárov lesov v takmer 50 krajinách sa hospodári v súlade s požiadavkami trvalo udržateľného obhospodarovania lesov PEFC. V Európskej únii bolo certifikovaných 55% celkovej výmery lesov, z ktorých takmer 94% bolo certifikovaných podľa PEFC. Na Slovensku je certifikovaných systémom PEFC 62% výmery lesov (1,1 mil. ha) a viac ako 100 spoločností je držiteľom certifikátu spotrebiteľského reťazca.

Prečítané: 1290
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.