Logo
Vytlačiť túto stránku

Kvóty lovu vlka dravého ako pred rokom 2021: Podpora tradičného hospodárenia na vidieku, efektívna ochrana šelmy a znižovanie jej nelegálneho usmrcovania

Lov vlka dravého by mohol byť opäť obnovený na základe stanovovaných kvót, rovnako ako to bolo pred rokom 2021. Vyplýva to z predbežnej informácie, zverejnenej na legislatívno-právnom portáli Slov-Lex. Agentúra TASR o tom informuje na stránke Teraz.sk.

Doporučený Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk

Hlavným cieľom pripravovanej zmeny vyhlášky Ministerstva životného prostredia SR je zníženie škôd na hospodárskych zvieratách spôsobovaných vlkom. „Tento cieľ bude naplnený tým, že dôjde k preradeniu vlka dravého zo zoznamu chránených živočíchov do zoznamu vybraných druhov živočíchov, a teda za prísne stanovených podmienok druhovej ochrany bude opätovne obnovený jeho lov," citovala TASR envirorezort.

S tým podľa ministerstva životného prostredia súvisí podpora tradičného hospodárenia na vidieku. Vykonávanie pastvy v určitých lokalitách predstavuje nevyhnutné opatrenie na zachovanie a obnovu priaznivého stavu biotopov európskeho a národného významu. „Jedným z ďalších cieľov navrhovanej právnej úpravy je zabezpečenie efektívnej ochrany tejto šelmy, ktorá nebude viesť k polarizácii spoločnosti, čo môže mať pozitívny vplyv aj na znižovanie jej nelegálneho usmrcovania," uviedol rezort životného prostredia na stránke Teraz.sk.

Envirorezort poukázal na to, že škody spôsobené vlkom predstavovali v roku 2018 sumu 69 033 eur a vlani vzrástli na 576 240 eur, čo predstavuje skoro 8,5-násobný nárast škôd. Z vyplatenej náhrady za minulý rok predstavovali škody spôsobené na hospodárskych zvieratách sumu 453 792 eur.

Link na celý článok: Envirorezort chce opätovné zavedenie lovu vlka (teraz.sk)

 

Prečítané: 1343
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.