Logo
Vytlačiť túto stránku

Podľa envirorezortu Malá Fatra nespĺňa základné štandardy národného parku: Požiadavky a potreby neštátnych vlastníkov lesov boli v minulosti prehliadané

Žiadne rokovanie o preklasifikovaní Národného parku Malá Fatra na prírodný park na ministerstve životného prostredia nebolo. Šéf envirorezortu Tomáš Taraba to uviedol v súvislosti s výrokom štátneho tajomníka rezortu životného prostredia Filipa Kuffu. "Neviem, v akom kontexte to zaznelo. Realita je taká, že Malá Fatra nespĺňa základné štandardy národného parku," skonštatoval pre TASR Tomáš Taraba.

 

Doporučený Na otvoreí Dní zeleného lesa zľava štátny tajomník Filip Kuffa, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč a predseda ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Milan Ovseník Zdroj: FB stránka MPaRV SR Na otvoreí Dní zeleného lesa zľava štátny tajomník Filip Kuffa, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč a predseda ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Milan Ovseník

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa vo štvrtok 23. novembra podporil iniciatívu vyhlásiť Malú Fatru za prírodný park. "My sme sa k tomu prihlásili aj pred voľbami a ostávame pri tom, že bude prvým prírodným parkom vyhláseným na Slovensku," uviedol na sociálnej sieti v súvislosti s podujatím Dni zeleného lesa v Malej Fatre. Ako skonštatoval, chce, aby ľudia videli, že aj prírodný park je tu na to, aby v tomto prostredí ľudia mohli žiť, pracovať, ale treba brať do úvahy existenciu chránených území.

Portál Teraz.sk ďalej napísal, že cieľom rezortu je podľa ministra Tomáša Tarabu komunikovať aj s neštátnymi vlastníkmi lesov. Myslí si, že v Rakúsku či Nemecku aj vďaka týmto ľuďom často príroda prežila v takej peknej podobe, ako je. Zároveň potvrdil, že zonácia národných parkov od 1. januára prebehne a následne ju bude rezort otvárať.

"Práve Národný park Malá Fatra je špecifický v tom, že väčšina územia je vo vlastníctve neštátnych vlastníkov, teda miestneho obyvateľstva. Práve ich požiadavky a potreby boli v minulosti prehliadané," upozornil envirorezort v stanovisku pre TASR.

Minister životného prostredia poveril štátneho tajomníka Filipa Kuffu, aby navštevoval národné parky s prebiehajúcou zonáciou a vychytal najabsurdnejšie situácie, ako napríklad na Muránskej planine. Ministerstvo v priebehu marca plánuje zosumarizovať najväčšie výhrady a racionálne ich vyhodnotiť.

Link na celý článok: Žiadne rokovanie o preklasifikovaní Malej Fatry nebolo, uviedol Taraba (teraz.sk)

Naposledy zmenené: sobota, 25 november 2023 06:11
Prečítané: 2390
(14 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.