Logo
Vytlačiť túto stránku

Študenti katedry drevených stavieb: Krása, pevnosť a všestrannosť dreva v stavebníctve

Katedra drevených stavieb Drevárskej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene informuje na sociálnej sieti o tom, ako v rámci hlavných cvičení študenti 3. bakalárskeho a oboch inžinierskych ročníkov štúdia katedry drevených stavieb po prvýkrát navštívili drevospracujúci závod spoločnosti Kloboucká lesní v mestečku Brumov-Bylnice na Valašsku.  

Doporučený Ocenená administratívna budova Kloboucké lesní z dreva Zdroj: FB stránka katedry drevených stavieb Ocenená administratívna budova Kloboucké lesní z dreva

„Počas návštevy závodu sme mali možnosť vidieť celý proces výroby stavebných produktov. Od skladu guľatiny, cez piliarske spracovanie suroviny, sušenie a následné lepenie, hobľovanie a krátenie hranolov pre drevené stavby, až po spracovanie v obrábacom centre Hundegger. V jednoduchosti sa ukrývala krása.

Vyvrcholením našej návštevy bolo predstavenie administratívnej budovy z ťažkého skeletu vyhotovenou z dreva z vlastného závodu. Táto inovatívna stavba od Mjolk architekti, ukazujúc krásu, pevnosť a všestrannosť dreva v stavebníctve, získala viacero architektonických ocenení: Dřevostavba roku 2023, Grand Prix architektů 2023 a mnohé iné.

Udržateľnosť pri výrobe stavebných výrobkov nám bola prednášaná v poslednom bode exkurzie. Prezentované boli nielen výrobné postupy pri spracovaní dreva, ale aj výsadba lesov, ktoré spoločnosť Kloboucká lesní obhospodaruje. Od semiačka až po hotový výrobok.

Táto exkurzia nám nielen rozšírila vedomosti, nadchla nás technológiou spracovania a vyhotovenia stavebných výrobkov a surovín, ale podporila náš záujem o tvorenie zelenšej a udržateľnejšej budúcnosti aj v stavebníctve, a to využívaním dreva a materiálov na báze dreva,“ napísali študenti v aktuálnom statuse.

 

 

 

 

Naposledy zmenené: sobota, 25 november 2023 06:20
Prečítané: 1934
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.