Logo
Vytlačiť túto stránku

Podľa agrorezortu žije v súčasnosti na Slovensku 600 až 800 vlkov: Komisia pri envirorezorte odporučila ročnú kvótu lovu vlka 60 jedincov

Ministerstvo životného prostredia po novom razí teóriu, že čím viac zabitých vlkov, tým menej škôd. Komisia pri ministerstve pôdohospodárstva v utorok odporučila ročnú kvótu lovu vlka na 60 jedincov, napísal včera v úvode článku v denníku Pravda autor Peter Madro.

Doporučený Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk

„Šelma je však od roku 2021 chránená a jej usmrtenie je trestný čin. Celoročnú ochranu vlka dravého zaviedlo ministerstvo životného prostredia za Jána Budaja. Podľa vyhlášky je zakázané vlka úmyselne zraňovať alebo usmrcovať v jeho prirodzenom areáli.

No za určitých podmienok môže byť lovený, musí sa tak však diať v súlade s povinnosťou zachovávania alebo obnovy druhu v priaznivom stave ochrany. Ministerstvo pôdohospodárstva odhaduje, že aktuálne na Slovensku žije 600 až 800 vlkov,“ uviedol denník Pravda.

Ministerstvo životného prostredia je s populáciou vlka papierovo spokojné, pretože celková priemerná početnosť na území Slovenska je vyše 500 jedincov. „Vlk, ako každá veľká šelma, je pre dobytok nebezpečný, aké veľké je to nebezpečenstvo, závisí od konkrétnych podmienok a miesta ich stretu,“ dodal rezort pôdohospodárstva.

Medzi ministerstvami životného prostredia a pôdohospodárstva sa tento týždeň začala črtať nová dohoda. Tomáš Taraba v pondelok uviedol, že sa dohodli aj na vytvorení aktívnych pracovných skupín, ktoré sa budú pravidelne stretávať a riešiť problémy. Na Slovensku stále delí vlkov od poľovníckych pušiek vyhláška presadená roku 2021. A jej zmena tiež nie je ľahký proces, poznamenal to aj šéf envirorezortu Tomáš Taraba, ktorý podľa jeho slov čaká na oficiálne závery pracovnej skupiny na odstrel vlkov a je ochotný vyhlášku zmeniť. Problém s odstrelom vlka riešila v minulosti aj Európska komisia.

Link na celý článok: Ochranári, poľovníci a strach. Po medveďovi prišiel rad na vlka. Jeho odstrel schvaľuje aj von der Leyenová - Domáce - Správy - Pravda

 

 

 

Prečítané: 4714
(5 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.