Logo
Vytlačiť túto stránku

Adaptácia lesných drevín a toky uhlíka v lesných ekosystémoch v čase globálnej zmeny klímy: Vedci prezentovali priebežné výsledky výskumu v Dobročskom pralese

Na vážnosť situácie v súvislosti s klimatickou zmenou poukázali účastníci seminára, ktorý sa pod názvom Adaptácia lesných drevín a toky uhlíka v lesných ekosystémoch v čase globálnej zmeny klímy, konal v uplynulých dňoch v Čiernom Balogu. Ako informuje Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR, vedci z Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene a Národného lesníckeho centra prezentovali priebežné výsledky výskumu z Národnej prírodnej rezervácie Dobročský prales. Informáciu uverejnila agentúra TASR.

Doporučený Momentka zo seminára v Dobročskom pralese Zdroj: FB stránka Biosphere Reserve Polana Momentka zo seminára v Dobročskom pralese

„Štyri hlavné prezentácie poukázali na vážnosť situácie v súvislosti s klimatickou zmenou. Boli prezentované scenáre vývoja zvyšovania teploty a ich dosahy. Najhorší scenár ráta s oteplením do konca storočia o štyri stupne Celzia," uvádza ŠOP SR. Dynamika zmien je podľa ŠOP SR obrovská, nedajú sa využívať staršie postupy a opatrenia. „Je veľmi neisté niečo predpovedať na dlhšie obdobie. Preto je kontinuálny výskum a monitoring nevyhnutný. Prezentované boli možnosti zmiernenia dosahov klimatickej zmeny aj prostredníctvom umelej obnovy lesa a asistovanej migrácie," pripomína.

Potvrdené fakty o toku uhlíka v lesnom ekosystéme ukazujú, že rastúci les uhlík viaže a je z dlhodobého pohľadu jeho úložiskom, zatiaľ čo pri rozpade v procese odumierania drevín sa do prostredia uvoľňuje. „To znamená, že lesné ekosystémy síce viažu uhlík, ale dlhodobo. Preto je dôležité používať také opatrenia v lesníctve, ktoré nebudú viesť k jeho uvoľňovaniu, toto sa týka najmä uhlíka uskladneného v pôde," konštatuje ŠOP SR.

Link na celý článok: Tlačová agentúra Slovenskej republiky - TASR.sk

Naposledy zmenené: nedeľa, 29 október 2023 06:11
Prečítané: 1372
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.