Logo
Vytlačiť túto stránku

Zväz spracovateľov dreva SR: Prestaňte očierňovať slovenské drevospracujúce podniky a hľadať duchov tam, kde nie sú!

Prezident Zväzu spracovateľov dreva (ZSD) SR PhDr. Peter Zemaník a predseda dozornej rady ZSD SR Ing. Igor Patráš zaslali včera médiám vyhlásenie ZSD SR k nehoráznym konštrukciám a podsúvaniu neoverených dojmov. Zväz spracovateľov dreva Slovenskej republiky sa vo vyhlásení dôrazne a so všetkou rozhodnosťou ohradzuje voči nezmyslom a konštruktom z článku, ktorý zverejnila Anna Mogilevskaia v internetovom vydaní denníka Pravda a neskôr ho nekriticky, s niekoľkými úpravami, prevzal aj internetový portál Aktuality.sk, ktorý sa podľa ZSD SR pasuje za etalón investigatívnej žurnalistiky a kritického myslenia.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

„Pritom sa v článku, ktorý chápeme ako útok na celý drevospracujúci priemysel na Slovensku, objavuje množstvo poloprávd a nepravdivých tvrdení, ktoré zavádzajú čitateľa želaným smerom – očierniť Kronospan a jeho konateľa Ing. Daniela Huliaka – a predostrieť podozrenie z rodinkárstva a korupcie. Autori – a tu musíme písať už v množnom čísle – si nedali ani tú námahu, aby si zistili, že Kronospan je nadnárodnou spoločnosťou ktorej výrobky sú certifikované nezávislými inštitúciami na Slovensku ako aj v zahraničí. Jej prvoradým zámerom je spracovanie (nie ťažba) dreva do výrobkov s vysokou pridanou hodnotou, ktoré prispievajú k ochrane životného prostredia tým, že v sebe viažu CO₂ počas celej svojej životnosti,“ uvádza v stanovisku ZSD SR.

Kronospan vyrába laminované drevotrieskové dosky z ktorých sa vyrába nábytok a je súčasťou skoro každej slovenskej domácnosti. Do recyklácie drevnej suroviny spoločnosť investovala len za posledných 5 rokov desiatky miliónov eur, aby dala drevu druhú šancu a neskončilo v spaľovniach a na skládkach komunálneho odpadu. To sú pridané hodnoty tejto spoločnosti ako najväčšieho spracovateľa drevného recyklátu na Slovensku. Vlákninové drevo je doplnkovým drevným vstupom.

„Je zarážajúce až úbohé, kam sme sa dostali v uplatňovaní slobody slova, keď stačí niekoľko vykonštruovaných dohadov na to, aby sa firma, ktorá patrí k najúspešnejším a najviac sa rozvíjajúcim vo svojom obore na Slovensku ocitla vo svetle, ktoré očierňuje nielen ju, ale aj jej predstaviteľov doma i v zahraničí,“ konštatuje PhDr. Peter Zemaník, prezident ZSD SR a dodáva: „Kronospan investoval od roku 2003 do svojej technológie 220 miliónov eur, zamestnáva viac ako 350 ľudí a podporuje rozvoj stredného odborného školstva na Slovensku.

Je príkladom toho, ako by sa mali drevospracujúce podniky rozvíjať a prispievať k ochrane životného prostredia. To by si však prseudoinvestigatívni novinári museli dať námahu a niektoré fakty si zistiť a – predovšetkým – overiť.“ Už len tvrdenie v článku, že „ťažbu dreva pritom má pod kontrolou práve envirorezort“ svedčí o tom, že autori vôbec nerozumejú téme drevo, obchod s ním a jeho spracovanie na Slovensku.

„ZSD SR vníma takéto články ako hrubý útok nielen na svoju členskú spoločnosť, ktorá je príkladom finalizácie drevnej suroviny a lídrom v moderných technológiách a recyklácii, ale dehonestuje sa tým drevársky priemysel ako celok. Sme apolitickou organizáciou – občianskym združením – ktorá obhajuje záujmy svojich členov a riadi sa etickým kódexom. Nepísaným pravidlom je, že zásadne nekomentujeme politické dianie na Slovensku a je nám jedno, kto bude akým ministrom.

S každým, ktorý bude riadne menovaný, si musíme – tak, ako aj doteraz – sadnúť za rokovací stôl a predostrieť naše stanoviská: - rozvíjame finalizáciu strategickej suroviny na Slovensku - potrebujeme transparentné prostredie v obchode s drevom - chránime životné prostredie certifikáciou našich členských spoločností - dodržiavame pravidlá trvalo udržateľného rozvoja v hodnotovom reťazci drevo - podporujeme trvalo udržateľný spôsob pestovania lesa a hospodárenia v slovenských lesoch. Žiadame týmto všetkých, ktorých sa to týka, aby prestali očierňovať slovenské drevospracujúce podniky a nehľadali duchov tam, kde nie sú,“ dodáva v stanovisku ZSD SR.

Linky na články na portáloch Pravda.sk a Aktuality.sk, na ktoré reaguje ZSD SR:

Huliakov brat pôsobí vo firme, ktorá zarába milióny na ťažbe dreva. SNS poslanca nominuje na šéfa envirorezortu - Domáce - Správy - Pravda

Brat Rudolfa Huliaka pôsobí vo firme, ktorá zarába milióny na ťažbe dreva | Aktuality.sk

 

Naposledy zmenené: štvrtok, 19 október 2023 06:18
Prečítané: 7002
(12 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.