Logo
Vytlačiť túto stránku

Jedno euro investované do protipovodňovej ochrany ušetrí päť eur na potenciálnych škodách: Slovenský vodohospodársky podnik potrebuje od štátu náležitú pozornosť

Odborový zväz DREVO, LESY, VODA v auguste upozornil, že Slovenský vodohospodársky podnik sa nachádza v nepriaznivej finančnej situácii pre absentujúce platby od štátu, ktoré tvoria polovicu jeho príjmov. Rozdiel medzi vyčíslenou sumou a uhradenou sumou za posledné tri roky je takmer 150 miliónov eur. Štátny podnik preto od septembra tohto roku nedokázal vyplatiť mzdy svojim zamestnancom. Na tom, že Slovenský vodohospodársky podnik bude dofinancovaný sumou 25 miliónov eur, sa dohodli rezorty financií a životného prostredia. Na tlačovej konferencii o tom informoval šéf envirorezortu Milan Chrenko, informáciu zverejnila agentúra TASR na portáli Teraz.sk.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

„Dnes má podnik s vyše 3 000 zamestnancami neznámy investičný dlh rádovo v stovkách miliónov eur, avšak nevieme jeho presnú výšku. Nevieme tak povedať, na ktorej vodohospodárskej stavbe, ktorá nás chráni pred povodňami, je kritický stav a nakoľko je tam riziko narušenia," povedala analytička Inštitútu environmentálnej politiky Kristína Mojzesová.

Niekoľkokrát na nedostatok financií v podniku upozorňoval aj Najvyšší kontrolný úrad SR. „Od roku 2020 sa na základe ich odporúčaní toho veľa nezmenilo," povedal Milan Chrenko. Do roku 2020 dostával podnik v priemere polovicu požadovanej sumy, v posledných dvoch rokoch to už bolo iba päť percent. „Pritom naši vodohospodári sú nosným pilierom protipovodňovej ochrany našej krajiny. Z okolitých krajín vidíme, že jedno euro investované do protipovodňovej ochrany ušetrí päť eur na potenciálnych škodách," skonštatoval podľa TASR minister životného prostredia.

Inštitút environmentálnej politiky v súvislosti s nedostatočným financovaním Slovenského vodohospodárskeho podniku vypracoval analytický podklad, ktorý obsahuje súbor odporúčaní pre dlhodobo udržateľné fungovanie. Tento podklad nechajú už novému ministrovi. „Verím, že nasledujúca vláda bude tejto otázke venovať náležitú pozornosť," dodal Milan Chrenko.

Link na celý článok: Chrenko: Slovenský vodohospodársky podnik sa dofinancuje 25 mil. eur (teraz.sk)

Prečítané: 503
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.