Logo
Vytlačiť túto stránku

Národné lesnícke centrum o projekte Zdravé lesné regióny: Na Slovensku sú dotknutým územím Poloniny

Národné lesnícke centrum  vo Zvolene, ako celoslovensky pôsobiaca odborná inštitúcia, je zapojené do medzinárodného projektu Zdravé lesné regióny (Healthy Forest Regions). Projekt rozvíja koncepty na vytvorenie záväzkov tvorcov politík pre zlepšenie funkčnosti lesných ekosystémov a ochrany biodiverzity. Projekt Zdravé lesné regióny nadväzuje na úspešný projekt BEECH POWER a je podporený Európskou úniou v rámci programu Interreg CENTRAL EUROPE s celkovým rozpočtom 2,78 milióna eur. V dnešnej tlačovej správe o tom informuje Národné lesnícke centrum.

Doporučený Národné lesnícke centrum na Masarykovej ulici vo Zvolene Zdroj: NLC Národné lesnícke centrum na Masarykovej ulici vo Zvolene

„80 percent rozpočtu je spolufinancovaných z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Doba realizácie projektu je od apríla 2023 do marca 2026. Na projekte participuje 9 partnerov a 43 spolupracujúcich organizácií zo 6 európskych krajín – Rakúska, Chorvátska, Česka, Nemecka, Slovinska a Slovenska. Okrem Národného lesníckeho centra sú do projektu zapojení asociovaní partneri, a to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Ministerstvo životného prostredia SR, LESY Slovenskej republiky, š. p., Správa Národného parku Poloniny a Obec Ulič. Dotknutým územím za slovenskú stranu sú Poloniny, ktoré okrem toho, že sa tu nachádza národný park, sú svojimi bukovými pralesmi zaradené i do svetového dedičstva UNESCO.

Projektové aktivity partnerov sú zamerané na podporu regionálneho rozvoja trvalo-udržateľných lesných ekosystémov pre ľudský blahobyt, poznávanie systémov kompenzácií za vybrané ekosystémové služby a rozvoj operatívnych rámcov pre zabezpečenie funkcionality lesných ekosystémov vo vybraných zdravých lesných regiónoch. Výstupmi projektu budú spoločne vyvinuté regionálne stratégie a akčné plány pre prioritizáciu vybraných ekosystémových služieb v dotknutých územiach. Dôležitým prvkom bude spolupráca zapojených organizácií naprieč hranicami a spoločne vyvíjanie riešení,“ uvádza Národné lesnícke centrum.

Ďalšie informácie sú dostupné na:

https://web.nlcsk.org/vyskum/vyskumne-projekty/healthy-forest-regions/,

www.interreg-central.eu/projects/healthyforestregions/

www.facebook.com/HealthyForestRegions.

 

Naposledy zmenené: utorok, 19 september 2023 12:27
Prečítané: 476
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.