Logo
Vytlačiť túto stránku

Národný plán ochrany lesov SR bude aktualizovaný: Rozšírenie o vplyv klimatickej zmeny a ohrozenie povodňami a suchom

Národný plán ochrany lesov SR považuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v praxi poskytovania podpory lesného hospodárstva cez Program rozvoja vidieka SR za zabehnutý dokument, hodnotiaci ohrozenie lesov rôznymi škodlivými činiteľmi.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

Je akceptovaný a jednoducho použiteľný tak zo strany žiadateľov o podporu (jednoduchá orientácia pri zatriedení svojho lesa do oblasti ohrozenia, návrhu opatrení), tak aj zo strany Pôdohospodárskej platobnej agentúry (využitie v rámci tvorby bodových kritérií, kritérií oprávnenosti, posudzovania vhodnosti použitých opatrení, výkon administratívnej kontroly). Dokument akceptujú aj auditné skupiny z prostredia orgánov Európskej komisie.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR považuje Národný plán ochrany lesov SR za vhodný dokument, využiteľný pri poskytovaní podpory aj v programovom období 2023 – 2027. Preto bola navrhnutá jeho aktualizácia, ktorú vypracuje Národné lesnícke centrum vo Zvolene.

Aktualizácia bude zahŕňať analýzu výskytu škodlivých činiteľov v lesoch Slovenska za roky 2014 - 2023 podľa lesných oblastí a okresov, overenie situácie s výskytom škodlivých činiteľov v najrizikovejších lokalitách snímkami z dronu, aktualizáciu kategórií škodlivých činiteľov podľa kapitoly 3 plánu, opis ich rizík pre jednotlivé okresy a lesné oblasti a aktualizáciu zatriedenia lesných oblastí a podoblastí SR do stupňov ohrozenia podľa kapitoly 5 plánu, aktualizáciu mapových výstupov, prezentujúcich ohrozenie lesov jednotlivých kategórií škodlivých činiteľov podľa okresov a lesných oblastí podľa kapitoly 6 plánu, a aktualizáciu preventívnych opatrení.

Rozsah pôvodného plánu bude rozšírený minimálne o vplyv klimatickej zmeny a ohrozenie povodňami a suchom na lesné porasty v rozsahu minimálne pre kapitoly 3 až 7.

Ing. Alexander Čarný

Zdroj: Status autora na sociálnej sieti

Titulok a redakčná úprava: Lesmedium.sk

Naposledy zmenené: pondelok, 18 september 2023 07:34
Prečítané: 723
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.