Logo
Vytlačiť túto stránku

Príbeh jedného lesa na Slovensku: Niekedy ide naozaj o život

Pribeh tohto lesa je pre všetkých, ktorí si myslia, že byť odborným lesným hospodárom je niečo ľúbivé, krásne a že je to pôžitok. Do tohto lesa som sa vrátil už po tretíkrát ako hospodár. Prvýkrát si ma vybrala majiteľka lesa z Vancouveru v Kanade zo 120 uchádzačov. To mi povedala neskôr. Že je jeho vlastníčkou zistila náhodou, po desiatich rokoch od otcovej smrti, v jeho starých veciach.

Doporučený Foto: Ing. Róbert Gombárik Foto: Ing. Róbert Gombárik

Keď sa začala o les zaujímať, nastal takmer desaťročný boj so súdmi a štátnou správou. Les obhospodarovali naďalej nejakí ľudia. Táto časť zostala nepovšimnutá, lebo bola neďaleko dediny Klokočov. Druhá nad Turzovkou bola obdĺžnikového tvaru. Tam vystrájala kalamita a les vyschol presne v tvare obdĺžnika.

Majiteľka začala vyšetrovať a nasledovali útoky rôznych ľudí. Nielen na mňa, ale predstavte si, že zohnali spojencov aj vo Vancouveri a atakovali majiteľku. Kvôli rôznym tlakom som už nechcel túto prácu robiť a tak som odišiel. O dva roky som sa však vrátil, pretože ma vlastníčka lesa prehovorila.

Jedného dňa som bol vyznačovať kalamitu, auto som zaparkoval v Turzovke a išiel so vyznačiť ešte pár kubíkov, ktoré tam ostali. Keď som sa vrátil k autu, nič netušiac som do neho nasadol a smeroval do Čadce. Na moste pred Rakovom, kde bola jednosmerka, som zastavil a keď som sa mohol s autom znova pohnúť, odpadli mu zadné kolesá. Našťastie neodpadli vo väčšej rýchlosti.

Nechápal som to. Žiadne šroby som na ceste nenašiel. Až po pol roku mi jedna lesná robotníčka, ktorú som poslal do lesa povedala, že mala na tom istom mieste incident s jedným chlapom, keď ho pristihla, ako odšrobováva jej kolesá. Vtedy som pochopil, že to, čo sa mi stalo, nebola náhoda. Príhody v kalamitách sú plné zážitkov a niekedy ide naozaj o život.

Po dlhoročných útrapách boli drevokaskadéri - dvojnohí lykožrúti odsúdení a my sme mohli pracovať. Kanaďanka sa potom rozhodla lesy predať, kúpila ich drevárska spoločnosť. Veľmi pekný les a pekná starostlivosť. Dnes som vyznačoval vetrovú kalamitu, ktorá nás postihla. A popri tom som si zaspomínal na to, čo som tu zažil.

Život v lesoch je náročný a každý les na Slovensku má svoj príbeh.

Ing. Róbert Gombárik

Zdroj: Status autora na sociálnej sieti

Titulok a redakčná úprava: Lesmedium.sk

 

Naposledy zmenené: štvrtok, 31 august 2023 14:43
Prečítané: 4189
(7 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.