Logo
Vytlačiť túto stránku

PLUS 7 DNÍ: Hanebné, štát chce vykupovať pozemky v národných parkoch, ponúka jeden cent za meter štvorcový

Týždenník PLUS 7 DNÍ uverejnil v aktuálnom vydaní článok s titulkom Hanebné: štát chce vykupovať pozemky v národných parkoch, ponúka jeden cent za meter štvorcový. V úvode píše, že rezort životného prostredia poslal vlastníkom pôdy list, pod ktorý sa aj štátni úradníci hanbili podpísať.

Doporučený Ing. Ján Mikuláš na snímke vľavo v sídle Urbáru Vrbica Foto Jozef Marko Ing. Ján Mikuláš na snímke vľavo v sídle Urbáru Vrbica

„Pred pár dňami majiteľov pozemkov v národných parkoch prek­vapil prípis, ktorý im do poštovej schránky zaslalo ministerstvo životného prostredia. Rezort, ktorého poslaním je ochrana vzácnych biotopov a živočíchov, im na dvoch stranách so štyrmi pečiatkami predstavil aktuálny plán výkupu ich lesov a lúk. Získal naň 68 miliónov eur a tvrdí, že národné parky sú základom nášho spoločného dedičstva a ich náležitá ochrana je dôležitá. Keď už pre nič iné, tak z hľadiska adaptácie na zmenu klímy.

Podľa úradníkov projekt umožňuje súkromným vlastníkom odpredať svoje pozemky v národných parkoch za trhovú cenu. Veď svoju horu môžu na chránených územiach aj tak využívať iba s obmedzeniami. A keď ju získa štát, nielenže zarobia, ale prispejú aj k ochrane biodiverzity. Aká je skutočnosť, pre ktorú sa pod list z ministerstva zrejme hanbili podpísať? Za štvorcový meter vzácneho pozemku v Demänovskej doline ospevovanej ekológmi núka rezort životného prostredia majiteľom trhovú cenu jeden cent!,“
uvádza týždenník PLUS 7 DNÍ.

Kampaň, ktorá sa rozbehla ešte za čias ministra Jána Budaja, majiteľov pozemkov roztrpčila, no v podstate je ťažko vykonateľná. Rezort životného prostredia na základe databázy katastra totiž oslovil aj vlastníkov, ktorí sú členmi pozemkových spoločenstiev. „Je mu úplne jedno, že minimálne dva zákony Slovenskej republiky neumožňujú takýmto majiteľom prevádzať spoluvlastnícky podiel na tretie osoby bez toho, aby ho najskôr ponúkli ostat­ným spoluvlastníkom. Laicky povedané, všetky takéto zmluvy sú relatívne neplatné. Ostatní spoluvlastníci, ktorí svoje pozemky nepredajú, sa môžu na súde domáhať zrušenia zmluvy. A ten im môže vyhovieť,“ tvrdí pre PLUS 7 DNÍ predseda Urbáru Vrbica Liptovský Mikuláš Ján Mikuláš.

Link na celý článok: Štát chce vykúpiť pozemky v národných parkoch za jeden cent (pluska.sk)

Prečítané: 5792
(11 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.