Logo
Vytlačiť túto stránku

Vojenskí lesníci vybudovali protipovodňové poldre v Levočských vrchoch: Pomohli ochrániť obyvateľov priľahlých obcí

Protipovodňové poldre v oblasti Levočských vrchov, vybudované štátnym podnikom Vojenské lesy a majetky (VLM) SR, opäť pomáhali s ochranou obyvateľov priľahlých lokalít pred povodňami. V súvislosti s intenzívnymi búrkami, ktoré počas ostatného víkendu spôsobili vzostup vodných hladín, to uviedlo Ministerstvo obrany SR. TASR o tom informovala na portáli Teraz.sk.

Doporučený Jeden z protipovodňových poldrov, vybudovaných VLM v Levočských vrchoch Foto Jozef Marko Jeden z protipovodňových poldrov, vybudovaných VLM v Levočských vrchoch

VLM vybudovali ešte v roku 2015 celkovo 11 protipovodňových opatrení – poldrov a sústavu 230 technických a biotechnických opatrení na vodných tokoch v bývalom vojenskom obvode Javorina. Po výdatnejších dažďoch realizuje štátny podnik pomocou vlastných mechanizmov aj údržbu - čistenie jednotlivých poldrov.

„Práve prostredníctvom realizovaných opatrení sa nám darí eliminovať riziko prírodnej katastrofy na minimum," uviedol generálny riaditeľ VLM SR Ján Jurica.

„Štátny podnik pracuje na ďalšom posilnení súčasnej siete poldrov – ide o výstavbu nových protipovodňových opatrení, pričom celkovo je investícia rozdelená do dvoch etáp. V prvej etape ide o výstavbu šiestich poldrov v povodí rieky Ľubica. V ďalšej etape bude zrealizovaných desať poldrov v oblasti Levočských vrchov. Výstavba bude spolufinancovaná z fondov EÚ a vlastných zdrojov štátneho podniku. Projekty sú vypracované a VLM SR plánuje podať žiadosť o nenávratný finančný príspevok na ich realizáciu z aktuálneho operačného programu Slovensko 2021- 2027,“ dodala TASR.

Zdroj: Teraz.sk - spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

Prečítané: 883
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.