Logo
Vytlačiť túto stránku

Vedci pripravili pre praktických lesníkov certifikovanú metodiku: Využitie prípravných drevín v zmesiach a zásady pre prvé výchovné zásahy

Globálna klimatická zmena a s ňou súvisiaci veľkoplošný rozpad smrekových a borovicových porastov na našom území v posledných dvoch desaťročiach prinútili vlastníkov lesov začať meniť drevinovú skladbu našich lesov a vysádzať lesy druhovo pestrejšie. Od vhodne zvolených zmesí lesných drevín lesníci očakávajú vyššiu produkciu, zmierňovanie nepriaznivého pôsobenia sucha a celkovo vyššiu odolnosť takých porastov voči prebiehajúcim nepriaznivým prejavom klimatických zmien. Výzkumní ústav lesního hospodářství a myslivosti (VÚLHM) o tom píše na svojej internetovej stránke.

Doporučený Obnovené kalamitné plochy s prípravnými drevinami pri Oščadnici Foto Jozef Marko Obnovené kalamitné plochy s prípravnými drevinami pri Oščadnici

„Vztahy a interakce dřevin ve smíšených porostech mění fyziologii a morfologii jednotlivých druhů a vedou ke změnám v zásobení a využívání živin, což ovlivňuje produkci lesních porostů. Vědci se proto v oblasti pěstování lesa stále více zaměřují na otázku tvorby porostních směsí z perspektivních lesních dřevin a formulování zásad výchovných opatřeních v nejmladších porostech s ohledem na jejich budoucí odolnost a stabilitu.

V důsledku vzniku rozsáhlých kalamitních holin se do popředí zájmu lesnické praxe dostala problematika širšího využívání přípravných dřevin a rehabilitace některých dříve nežádoucích dřevin s pionýrskou strategií růstu, často v minulosti označované za tzv. „dřeviny plevelné“.

Typicky jde o využití břízy bělokoré na široké škále stanovišť, topolu osiky v nižších polohách, jeřábu ptačího ve vyšších polohách a olše lepkavé na hydricky příznivých stanovištích. Tyto dřeviny mohou vedle role přípravných dřevin při dvoufázové obnově lesa sehrát i pozitivní roli přimíšených dřevin v druhově pestrých porostních směsích.

Kromě meliorační a zpevňující funkce, zvýšení biodiverzity, zvýšení úživnosti stanoviště pro zvěř a ochrany cílových dřevin před nepříznivými účinky prostředí kalamitních holin mohou tyto dřeviny v některých případech plnit i významnou funkci dřevoprodukční a být i zdrojem cenných a komerčně zajímavých sortimentů,“ uvádzajú českí lesnícki výskumníci a vedci.

VÚLHM ďalej informuje, že vzhľadom k naliehavosti tejto témy prirpavili vedci z Výskumnej stanice Opočno, VÚLHM, v. v. i., pre potreby praktických lesníkov certifikovanú metodiku Využití přípravných dřevin ve směsích a zásady pro první výchovné zásahy v těchto porostech.

Link na celý článok: Pečovat o druhově pestré lesy je mnohem složitější než o monokultury | VÚLHM (vulhm.cz)

 

Naposledy zmenené: streda, 26 júl 2023 06:03
Prečítané: 1236
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.