Logo
Vytlačiť túto stránku

V Nórsku zaznamenali v minulom roku po útokoch predátorov stratu vyše 70 000 oviec a jahniat: Prišli aj o viac ako 80 000 domestikovaných sobov

Nórsky úrad pre bezpečnosť potravín (Mattilsynet) považuje pokračujúce straty pasúcich sa zvierat v dôsledku útokov predátorov za hlavný dôvod, prečo je veľké množstvo pasúcich sa zvierat zabitých, zranených, trpí alebo musí byť utratených počas alebo po období pastvy. Niektoré regióny sú zraniteľnejšie ako iné a lokálne môže byť dravá zver najvýznamnejšou hrozbou pre pasúce sa zvieratá. Informáciu podľa nórskych zdrojov uverejnil český portál Vlk trávu nežere.

 

Doporučený Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk

Na základe toho sa Nórsky úrad pre bezpečnosť potravín domnieva, že súčasná regulácia dravej zveri nefunguje a musí byť hodnotené s ohľadom na dobré životné podmienky pasúcich sa zvierat. Výskumy ukazujú, že jediným skutočne účinným preventívnym opatrením je oddelenie predátorov a pasúcich sa zvierat v čase a priestore.

Správa okrem iného uvádza, že celkové straty oviec a jahniat na celoštátnej úrovni po útoku predátorov boli v roku 2022 vo výške 70 078 zvierat, čo predstavuje stratu niečo cez päť percent populácie. Nórsky úrad pre bezpečnosť potravín však osobitne vyzdvihuje Nord-Østerdalen, Skjåk, Lesja, Mjøsområdet a Telemark ako miesta, kde niektoré pastviny hlásia viac ako 30 percent celkových strát a viac ako 45 percent strát jahniat.

U domestikovaných sobov bola celková strata v dôsledku útokov predátorov 80 228 zvierat, čo predstavuje 22 percent chovanej populácie. Strata teliat sobov je v prevádzkovom roku 2021/22 až na úrovni 41 percent.

Niay Brogeland Laache, vedúci sekcie sekcie dobrých životných podmienok zvierat v ústredí Nórskeho úradu pre bezpečnosť potravín. „Voľná pastva poskytuje zvieratám dobré príležitosti pre prirodzený život, ktorý zodpovedá ich prirodzeným potrebám pohybu a príjmu potravy. Pastva tiež patrí do tradičného spôsobu chovu zvierat. Sloboda pohybu má pre zvieratá svoju cenu, ale výhody výrazne prevažujú nad nevýhodami. Existuje určitá miera akceptácie predátorov, pretože pasúce sa zvieratá sú vystavené nebezpečenstvu stresu, ktoré to so sebou nesie. Ale existuje aj zákonná hranica medzi prijateľným a „zbytočným“ rizikom, ktoré je spojené s počtom predátorov.“

Zdroje:

https://www.mattilsynet.no/

https://www.rovdyr.org/wp-content/uploads/2023/06/BEITEDYRRAPPORT-OPPSUMMERT-2022.pdf

https://www.rovdyr.org/aktuelt/mattilsynet-forklarer-hvorfor-de-mener-rovviltforvaltningen-ikke-fungerer/

 

Naposledy zmenené: utorok, 25 júl 2023 06:21
Prečítané: 876
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.